25. 12. 800: Papež Lev III. korunoval Karla Velikého římským císařem.    
Domů     Kdo nastartoval Napoleonovy chuťové buňky?
Kdo nastartoval Napoleonovy chuťové buňky?
10.12.2023
Antoine Carême

„Každý den chci jiné jídlo,“ diktuje si podmínky Napoleon. „Minimálně po dobu jednoho roku. A všechny pokrmy ať jsou z čerstvých potravin,“ pokračuje. Není divu, že je jeho kuchař Antoine Carême trochu nesvůj. Obojí ale nakonec zvládne. Kromě toho stihne vymyslet i několik proslulých dobrot, třeba hranolky. 

Ty přitom objeví pouhou náhodou, když se nešťastně zamiluje. Traduje se, že mladý Antoine (1784–1833) je tehdy natolik zdrcený, že se rozhodne pro sebevraždu. Protože je podzim a jedovaté rostliny už nerostou, zkusí se otrávit syrovými bramborovými hlízami.

Není ale žádný hrdina a na úplně syrové brambory si netroufne. Aby se mu dobře jedly, nakrájí je na malé hranolky, které osmahne na pánvičce a osolí. Sní jich na posezení čtvrt kila a jde si lehnout s vírou, že se už neprobudí.

Ráno ke svému překvapení zjistí, že nejenže nezemřel, ale ještě ke všemu vymyslel gastronomickou senzaci!

Trnitá cesta

Mladík nemá zrovna na růžích ustláno. Narodil se do chudé pařížské rodiny, která vychovává něco mezi 15 až 25 dětmi. Když je mu deset let, nechává ho prý otec na ulici. Chlapci tak nezbude nic jiného než si začít hledat obživu.

Nejprve pracuje jako umývač nádobí, poté jako pomocník v kuchyni. Renomovaný cukrář Sylvain Bailly v něm však vidí přece jen něco víc a svěří mu výrobu dezertů. Carême ho nezklame, naopak.

Svými marcipánovými pochoutkami, které tvaruje po vzoru slavných historických staveb, nadchne i významného politika a pravidelného návštěvníka Baillyho podniku, Charlese Maurice Talleyranda (1754–1838). Ten neváhá a mladíka okamžitě přijme do svých služeb. A odtud už je jen krůček k samotnému císaři…

Prim hraje bílá

Uspokojit chuťové buňky Napoleona (1769–1821) přitom není jen tak. Sám se koneckonců nechá slyšet, že jí hlavně z povinnosti. Carême pro něj vaří několik let a k překvapení všech z císaře učiní hotového gurmána.

Po jeho pádu odejde na britské ostrovy, kam ho povolá sám král Jiří IV. (1762–1830). Ani v jeho kuchyni Carême nezahálí a zavádí řadu inovací. Je to právě on, kdo zavede dvouřadá kuchyňská saka (tzv. rondon), vymyslí i známé vysoké kuchařské klobouky.

Pochopitelně v barvě bílé, skrze niž vnímá čistotu při práci. Ostrovní počasí mu ale příliš nesvědčí, a proto roku 1819 odchází. Přesídlí do Petrohradu, kde se ujme carské kuchyně.

Právě pro Alexandra I. (1777–1825) vymyslí slavný dort Malakoff, který později dojde obliby zejména v USA.

Doplatil na profesi?

Počátkem roku 1823 Carême vstupuje do služeb bohatého bankéře Jamese Mayera Rothschilda (1792–1868), který si jeho lahůdky nemůže vynachválit. Obzvláště si prý zamiluje jednu z kuchařových dodnes připravovaných a obdivovaných novinek – bešamelovou omáčku.

Carême pro Rothschilda v Paříži nakonec vaří celkem šest let. V roce 1829 se ale rozhodne odejít na odpočinek. Na vině je jeho zhoršující se zdravotní stav.

Podle odborníků si slavný kuchař zničil plíce vdechováním toxických výparů z dřevěného uhlí, na němž se tehdy vařilo. Jeho poslední slova, která před smrtí rozčileně vyštěkne, prý znějí: Zamíchejte s tím kastrolem!

Foto: meisterdrucke.com

Související články
reklama
Zajímavosti
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
Na naprosto přehledné silnici za Prahou pozdě večer znenadání naráží osobní auto do náklaďáku. Spolu s řidičem právě přichází o život nejvšestrannější český sportovec všech dob. Dobyl svět, ale návrat domů mu štěstí nepřinesl. Ke sportu se Karel Koželuh (1896–1950) dostal už v útlém dětství. Pekařské povolání, které v Praze vykonává jeho otec Josef, by ještě nemohlo být […]
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
„Libra růžových květů se na noc nechá namočit ve vodě z jeleního pižma,“ začíná slavný francouzský lékař Nostradamus svůj recept na unikátní vonnou směs. Tou se pak naplní pomander, luxusní šperk, který evropskou šlechtu provází po celá staletí. Zkušený zlatnický mistr se sklání nad svým dílem. Z kousků zlata a stříbra nejprve tvaruje dvě perforované […]
Vítejte v Lomené pyramidě: Skrývá dosud neobjevené komory?
Faraon Snofru přimhouří oči a zahledí se na právě dokončenou hrobku. Na okraji pouště v egyptském Dahšúru se před ním k nebi vypíná Lomená pyramida. Stavba se může pochlubit několika nej. Zaujme už na první pohled. Má její netradiční tvar symbolické důvody, nebo byl vynucen hrozbou pádu pyramidy? A čím vším je ještě unikátní?   V prastarém dekretu […]
premium
Žlutá je barva senzace!
Nastává nové ráno a newyorské trafiky berou čtenáři opět útokem. Už se nemohou dočkat čerstvých senzací, a především dalšího příběhu kresleného kluka ve žluté noční košili. Začínají 80. léta 19. století a americká žurnalistika právě vstupuje do nového období, které budou zanedlouho jedni velebit a druzí proklínat. Nakladatel Joseph Pulitzer (1847–1911) v roce 1883 kupuje za […]
Věda a vynálezy
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
První vesnička SOS v Doubí se otevírala se vší slávou. Tu druhou, ve Chvalčově u Kroměříže, už ale novináři vesměs ignorují. Nechtějí si přidělávat problémy. Stát dal totiž jasně najevo, že s tímto „zápaďáckým nesmyslem“ do budoucna nepočítá…   Komunistické Československo kreativním nápadům nepřeje. Poslušně plní politické a hospodářské dohody zemí východního bloku, i když jsou pro […]
premium
První semafor explodoval
Na Westminsterském mostě u londýnského parlamentu už není k hnutí. Samé drožky. Chudáci chodci, snad aby přes Temži přeplavali. Dívat se na to už nemůže železniční konstruktér J. P. Knight z Nottinghamu. Inspiruje se na kolejích a britské metropoli představí první semafor…   1868 V provozu byl měsíc Není elektrický, ale plynový. Na výšku měří […]
3 nejstarší deskové hry: Bavili se při Člověče, nezlob se už faraoni?
Tutanchamon se zlobí, když mu jeho rádce Aj připomíná nesplněné vladařské povinnosti. Teď, když mu hra Senet tak pěkně jde, přece nemůže přestat. Jeho spoluhráče to ale moc nebaví. Nudí se, hrát s vládcem ovšem považuje za svoji povinnost.   Podle dnešních měřítek se Tutanchamon (vládl přibližně v letech 1332–1323 př. n. l.) sotva dožije […]
premium
Prskavkami Jakub I. oslavil svoje přežití
Pokouší se zkrotit oheň. Kallinikos z Heliopole pracuje na strašlivé zbrani, která má ničit nepřátelské lodě, a to i pod vodou! Jenže jeho experimenty se trochu zvrtnou. Místo speciální tekuté „bomby“ řecký architekt vynalezne prskající směs, ze které dnes mají radost děti i jejich rodiče.   S „výbušnou hlínou“ – směsí síry, ledku a dřevěného […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
21stoleti.cz
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
Používání dronů je v moderní době velmi rozšířené, a to v různých oblastech lidské činnosti. Spoléhají na ně i odborníci, kteří se zabývají zdravím keporkaků a dalších velryb v arktických vodách. Bezp
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
nejsemsama.cz
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
S příchodem zimy dostávají pořádně zabrat. Mráz, vítr a suchý vzduch jim dávají lekci z otužování. Ale nebojte, stačí pár kroků, a budou jako v bavlnce. Kůže na rukou patří mezi nejméně chráněné, ale nejvíc namáhané části těla. A i když se o ni snažíte pečovat promazáváním, někdy to nestačí. A to zvlášť v zimě. Jak tedy předcházet suchosti a popraskání
Věděla, že jsem v nebezpečí
skutecnepribehy.cz
Věděla, že jsem v nebezpečí
Byla to jen taková hra na schovávanou a mě nenapadlo nic lepšího, než se ukrýt do zakázané dědečkovy truhlářské dílny… V  dětství jsem často trávila prázdniny a také volné víkendy i se svým bratrem u babičky a dědečka na vesnici. Dědeček byl šikovný stolař a s babičkou si ještě přivydělávali zdobením už hotových rakví v odlehlé dílně. Přikázali nám, abychom do této
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
enigmaplus.cz
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
Mohou být některá náboženská zjevení tak konkrétní, aby nás varovala před nadcházejícími událostmi? Italka jménem Gisella Cardia tvrdí, že ano! [gallery size="full" ids="162348,162350,162349"] V
Čočková polévka s klobáskou
tisicereceptu.cz
Čočková polévka s klobáskou
Ať už ji máte raději se smetanou, nebo jemně kyselou, ze silného domácího vývaru bude jedinečná. Ingredience 250 g čočky 1 mrkev kousek celeru 2 stroužky česneku 300 g brambory 1 cibule 1
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
nasehvezdy.cz
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
Dostává bezbřehá láska trhliny? Na veřejnosti se hvězda seriálu ZOO Eva Burešová (32) a její partner, šéfkuchař Přemek Forejt (38), prezentují jako dokonalý pár. Podle našeho zdroje to má však za dv
Kapr netradičně: Zapomeňte na trojobal, jde to i jinak
panidomu.cz
Kapr netradičně: Zapomeňte na trojobal, jde to i jinak
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
epochaplus.cz
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
I když to nezní moc romanticky, žádná láska by na světě nebyla bez obyčejné chemie! Jaké třaskavé reakce za ní stojí, už vědci tuší. Ale jak to s přátelstvím, které k lásce nemá zas tak daleko? Pokud si představíme tělo jako chemickou laboratoř, tak v sekci, kde se míchá láska, intimita a partnerské soužití, je
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz