6. 9. 1791: V Londýně se podařilo uhasit vůbec největší požár v historii města, zničeno bylo více než 13 000 domů a 87 farních kostelů.    
Domů     Mongolové se chytili do pastí vietnamského generála
Mongolové se chytili do pastí vietnamského generála
Mongolkská invaze

Mají velkou početní převahu. Hned třikrát Mongolové v průběhu let obsadí vietskou metropoli, jenže ani tento úspěch jim vytoužené vítězství nepřinese. Vietové invazím mocného souseda odolají. Hordy nepřátel vždycky přechytračí a zaženou je zpátky za hranice své země!

Monarchie Dai Viet (na severu dnešního Vietnamu) ve 13. století vzkvétá. Země, ve které od roku 1225 vládne dynastie Tran, hospodářsky prosperuje a s okolními státy má dobré vztahy.

Výjimku představuje pouze království Čampa (centrální a jižní část dnešního Vietnamu), s nímž se Tranové přetahují o sporné území na společné hranici.

Po roce 1250 musí ovšem panovnický rod Tran vzít na vědomí novou, mnohem vážnější hrozbu, která valí ze severu…

Drzouny uvězní

V průběhu několika dekád dobyli podstatnou část Číny. Mongolové jsou ale nenasytní a dál se tlačí do všech světových stran! Na podzim 1257 přijedou do vietské metropole Thang Long (dnešní Hanoj) poslové mongolského chána Möngkeho (asi 1209–1259).

Po císaři Tranovi Thái Tongovi (1218–1277) chtějí, aby se podrobil jejich vládci a vpustil do své země mongolské jednotky. Ty odtud mají za úkol provést překvapivý výpad do jihovýchodní Číny, kde dosud vládne dynastie Sung.

Möngkeho vyslanci s drzým požadavkem neuspějí. Tran Thái Tong to považuje za urážku a nechává je uvěznit. Je mu jasné, co bude následovat, a začíná se připravovat na válku.

Mongolům dusno a vysoké teploty nesvědčí. Šíří se mezi nimi nemoci.
Mongolům dusno a vysoké teploty nesvědčí. Šíří se mezi nimi nemoci.

Vetřelci trpí hladem

Na 30 000 Mongolů pod vedením generála Uriangpadaje vtrhne v lednu 1258 do Dai Vietu. Severozápadně od metropole Thang Long svedou bitvu s vietským vojskem. Zvítězí a záhy vydrancují vyklizené hlavní město.

Vládce Tran Thái Tong a zbytky jeho sil se stáhnou dál na jih, za Rudou řeku. Zanechávají za sebou spálenou zemi, takže Mongolové brzy začnou mít problémy se zásobováním.

„Menší skupiny vyrážely plenit do okolí, ale vracely se s prázdnýma rukama, navíc byly sužovány nečekanými útoky ze záloh,“ dodává současný slovenský vietnamista Ján Ičo. Nebude to dlouho trvat a Vietové přejdou do protiofenzivy.

Vyženou Mongoly ze své metropole a přinutí je ustoupit na sever Dai Vietu. Ovšem ani tam se jednotky generála Uriangpadaje dlouho neudrží. Místní horské kmeny je zaženou zpátky do Číny.

Pořád nemají dost

Po Möngkeho náhlé smrti v létě 1259 vypuká mezi Mongoly boj o moc. Novým Velkým chánem se nakonec stává Kublaj (1215–1294), který pokračuje v bratrově dobyvačné politice. Do roku 1279 si podmaní celou Čínu. Poté se zaměří na jih ve snaze ovládnout Dai Viet.

Řadou sebevědomých až drzých požadavků brnká Tranům na nervy, snaží se je morálně oslabit. Císař Tran Nhan Tong (1258–1308) se ale zastrašit nenechá. S Kublajem svádí bitvy na diplomatickém kolbišti a zároveň svou zemi připravuje na další válku.

Na jaře 1283 Mongolové vtrhnou z moře do království Čampa, které chtějí využít jako odrazový můstek k útoku na Dai Viet. Tento plán jim ale kvůli vytrvalému odporu zdejších obyvatel (Čamů) nevyjde, a Tranové tak získávají čas navíc k dozbrojení vlastní armády.

Mongolští vojáci utrpí při invazích do Dai Vietu řadu porážek.
Mongolští vojáci utrpí při invazích do Dai Vietu řadu porážek.

Vedro jim nesvědčí

Zkraje roku 1285 Dai Viet čelí druhé mongolské invazi. Kublajovy jednotky se na něj sesypou z mnoha stran. Mongolům se opět podaří obsadit metropoli Thang Long, nicméně císař Tran Nhan Tong před nimi uprchne do delty Rudé řeky.

Následně ho budou pronásledovat skoro po celé zemi. Chytí se tak do léčky, kterou jim nachystal generál Tran Hung Dạo (asi 1228–1300).

Mongolská armáda „zvyklá na chladné severní počasí těžko snášela vysoké teploty a letní dusno… Mnozí vojáci onemocněli a bojová morálka rychle upadla“, vysvětluje Ičo.

Naopak Vietové stihli v uplynulých měsících zmobilizovat posily a na jaře 1285 převezmou v probíhající válce iniciativu. Vetřelcům uštědří několik nepříjemných porážek. Mongolskému generálu Toghanovi nezbývá než zahájit pomalý ústup na sever.

Jeho vojáci čelí mnoha smrtelným nástrahám a ti přeživší si zhluboka oddechnou, když konečně překročí vietsko-čínskou hranici. Nezdarem skončí i tažení druhého mongolského vojska v povodí Rudé řeky.

Dai Viet je zachráněno a jeho obyvatelé mohou začít oslavovat generála Daa, strůjce velkého vítězství.

Mazaný generál Dao dosáhne dvou působivých vítězství.
Mazaný generál Dao dosáhne dvou působivých vítězství.

Spokojí se s dary

Kublaj se s potupnou porážkou nesmíří. V prosinci 1287 Mongolové vtrhnou do Dai Vietu potřetí, opět zaútočí z moře i z pevniny. Potřetí obsazují vietskou metropoli, jenže ani tentokrát nedokážou své početní převahy a počátečních úspěchů využít.

Generál Tran Hung Dạo se na ně znovu perfektně připravil. Přinutí je, aby své síly neefektivně rozdělili. Část mongolských jednotek se po několika měsících raději stáhne zpátky do Číny.

Hlavní pozemní síly nepřítele a jeho flotilu pak Vietové rozdrtí v dubnu 1288 v ústí řeky Bach Dang. V krvavé řeži přijde o život nebo skončí v zajetí na 60 000 Mongolů! Tran Hung Dạo dosáhl během krátké doby dalšího působivého vítězství.

Vietský císař je ale realista. Chápe, že válečné štěstí jeho zemi věčně přát nebude. Proto, jak uvádí slovenský vietnamista Ičo, „rozumně souhlasil s pravidelným odevzdáváním tributu do Číny, čímž po právní stránce přiznal vazalský vztah.

Kublaj znechucen těžkými ztrátami se spokojil s pravidelnými dary a přestal se míchat do vnitřních záležitostí dvoru v Thang Longu.“ Monarchie Dai Viet tak svou nezávislost uhájila.

Související články
reklama
Zajímavosti
Svěřila křehká Berta své sny papíru?
Odmalička bojuje s tuberkulózou. Berta nepřízni osudu nepodlehne a i díky přátelství s Karolinou Světlou si plní svoje sny. Bohužel lásky, po které touží nejvíce, se nedočká. I když se mužům líbí, až do své předčasné smrti zůstane svobodná… Svou vlastní maminku nikdy nepoznala. Johana Mühlsteinová (†1841) totiž zemřela krátce po jejím narození. Trpěla tuberkulózou […]
Stal se švédský trosečník králem kanibalů?
Tichomořské vlny se nad námořníkem slitují. Když je ale záhy objeven domorodci, tuší svůj brzký konec. Stačí však jeden pohled, a tlupa kanibalů si na severské masíčko nechá zajít chuť…   Už nejenom Británie či Španělsko kolonizují Zemi. V 19. století se snaží ukrojit si svůj podíl světa i noví aktéři. Němci v roce 1844 vztyčují vlajku […]
4 ztracené ostatky: Lebku Prokopa Holého mohli zničit cestáři
„Leží ve velkém chrámu moravském na levé straně ve stěně za oltářem svaté Bohorodičky,“ uvádí k místu posledního odpočinku moravského arcibiskupa Metoděje jedna z nejstarších písemných památek o jeho životě a smrti. Hrob lokalizuje celkem přesně – až na to, že jaksi neuvádí, kde se onen velký chrám nacházel… Třebaže je lze považovat za velikány […]
premium
První patent obdržel geniální architekt
Ital Filippo Brunelleschi je nejen skvělým architektem a inženýrem, ale i zapáleným vynálezcem. Zkonstruuje několik plně funkčních jeřábů a kladkostrojů, vymyslí dokonce i unikátní plavidlo, určené pro převoz mramoru po řece Arno. Florentské vládě svůj nápad ale nehodlá svěřit jen tak!  Původně se sice měl stát úředníkem, ale protože už od mládí velmi rád maluje, […]
Věda a vynálezy
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?
Přetahují se o něj ta nejlepší světová výzkumná pracoviště. Místo rodákovi z Brna Georgu Placzkovi nabídne i Fyzikálně-technologický institut v Charkově. Při kladení podmínek, za jakých by nabídku přijal, si ale fyzik neodpustí i tu, že musí zmizet „chasain“. Výrazem míní Stalina. Přijde udání a musí si sbalit kufry. Do SSSR už se nepodívá!   […]
Zastavilo největší obléhací věž na světě bahno?
Obří, 4,5 metru vysoká kola se pomalu dávají do pohybu. Není to jen tak. Nesou obléhací věž, vážící 160 tun. K jejich roztočení je zapotřebí několika tisíc vojáků. „Co to u všech ďasů je?“ zděsí se obyvatelé Rhodu, když na ně roku 305 př. n. l. zaútočí Makedonci s unikátní Helepolis.   Vedení města Rhodu, […]
První instantní polévka byla hrachová
Anna Novotná horečně přemýšlí, jak chutně, rychle a jednoduše nasytit svoji hladovou rodinu, která kromě ní zahrnuje manžela Františka a čtyři malé děti ve věku od dvou do sedmi let. „Co bude dnes k večeři?“ Tato otázka se pro ni stává noční můrou.   Píše se rok 1887 a Novotní se z jihomoravské vesničky přestěhovali za prací […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tradiční makový závin
tisicereceptu.cz
Tradiční makový závin
Maková náplň do moučníků neodmyslitelně patří k české kuchyni. Na těsto 1 lžička cukru 120 ml mléka 15 g droždí 150 g moučkového cukru 500 g hladké mouky 100 g másla 80 g sádla 2 vejce 1
HOVORY W opět v divadle KARLA HACKERA
epochanacestach.cz
HOVORY W opět v divadle KARLA HACKERA
Oblíbená talk-show s hosty Jiřího Wericha Petráška a Pavla Mészárose se po prázdninách vrací na prkna Divadla Karla Hackera v pražských Kobylisích. Jak prozradili oba protagonisté, v tomto divadle se svým pořadem téměř před deseti lety začínali. „V tomhle útulném divadélku byla vždycky milá, téměř rodinná atmosféra a skvělé publikum. Na setkání s úžasnou dámou
Palazzo Bottega Veneta: Salon pro VIP klienty
epochalnisvet.cz
Palazzo Bottega Veneta: Salon pro VIP klienty
Louis Vuitton ztělesňuje neuhasitelnou touhu po cestování, Hermès si cení dědictví, Chanel vyzařuje ženskost a Bottega Veneta oslavuje řemeslo a ducha komunity. V souladu s těmito principy a s ohledem na rozmary svých top klientů otevřela Bottega Veneta nový benátský butik. Hyperexkluzivní rezidence spojuje VIP salonu, uměleckého kolektivu a muzea, je však určená výhradně pro
Nevěra a utajený rozvod Vlasákové a Dolanského?
nasehvezdy.cz
Nevěra a utajený rozvod Vlasákové a Dolanského?
Když jim děti začaly odrůstat a stěhovat se z domova, měli manželé Lenka Vlasáková (51) a Jan Dolanský (46) ze seriálu Ulice co dělat, aby manželství neposlali k šípku. Jejich běžné dny se prý změn
Trio zločinců natočilo hromadné znásilnění: Šokující případ z Illinois
epochaplus.cz
Trio zločinců natočilo hromadné znásilnění: Šokující případ z Illinois
V prosinci 2014 otřásl Illinois brutální čin, kdy Eric Cruz a jeho dva komplice natočili hromadné znásilnění ženy, která byla omámená uspávací drogou. Tři mladíci, kteří patřili k místnímu gangu, byli po svém dopadení v roce 2015 odsouzeni k dlouhým letům ve vězení. Trio kumpánů propaguje svůj gang Teprve 27letý Eric Cruz z města Eglin
Nové Volvo XC90 přináší nejednu inovaci
iluxus.cz
Nové Volvo XC90 přináší nejednu inovaci
Představte si, že jste na vrcholu automobilového světa, přesně tam, kde se nachází nové Volvo XC90. Tento model si právem získal srdce milionu zákazníků po celém světě a nyní přichází v nové, ještě le
Klenot moderní architektury v srdci Mexika
rezidenceonline.cz
Klenot moderní architektury v srdci Mexika
Casa Escondida je víc než jen domov, je to umělecké dílo, které překračuje hranice tradičního bydlení, místo, kde se soudobý design snoubí s pohodlím a každý detail je pečlivě promyšlen tak, aby výsledek poskytoval maximální úroveň luxusu a soukromí. V srdci rušného Mexico City se nachází architektonický skvost, který představuje dokonalou symbiózu bohatství a moderního
Čirok umí produkovat „superpyl“. Může pomoci k odolnějším plodinám
21stoleti.cz
Čirok umí produkovat „superpyl“. Může pomoci k odolnějším plodinám
Mimořádný objev se podařil vědcům z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Ve spolupráci s německými kolegy z Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Researc
Nadechněte se zhluboka!
panidomu.cz
Nadechněte se zhluboka!
Dýchání je něco, co děláme automaticky a o čem příliš nepřemýšlíme. Přitom správný, vědomý dech, je pro každého z nás klíčem ke zdraví a vitalitě. To nejdůležitější, co k životu potřebujeme, máme zadarmo. Většina lidí bere dech, výdech a nádech jako samozřejmost. Náš dech je však výborný nástroj pro ovlivňování naší psychiky i zdravotního stavu, a
Tajemný Glastonbury Tor
enigmaplus.cz
Tajemný Glastonbury Tor
Nedaleko Glastonbury leží 158 m vysoký pahorek zvaný Glastonbury Tor. Britové kdysi nazývali Glastonbury Ynys Witrin, tedy Skelný ostrov a Tor skutečně ostrovem byl, celé okolí tvořily bažiny. Zvláštn
Přítel se mi zcela zprotivil!
skutecnepribehy.cz
Přítel se mi zcela zprotivil!
Býval to fešák. Chlubila jsem se jeho fotografiemi a kamarádky mi ho záviděly. Teď je z něho dědek s mastnými vlasy a neudržovanými vousy. Stačil pouhopouhý rok, aby se moje pocity vůči příteli změnily od těch obdivných k pohrdavým. Či spíš úplně nenávistným. Vstávala jsem skoro o hodinu dřív, jen abych se s ním nepotkala v kuchyni nebo koupelně. Stále jsem si musela
Domácí kečup z čerstvých rajčat
nejsemsama.cz
Domácí kečup z čerstvých rajčat
Pro ostřejší chuť můžete klidně přidat jednu menší chilli papričku, kečup díky tomu získá na pikantnosti. Suroviny na 10 sklenic: ● 9 kg rajčat ● 1 kg cukru ● 500 ml octa ● 750 ml vody ● 10 kuliček nového koření ● 20 kuliček celého pepře ● 10 hřebíčků ● 5 lžic mleté papriky ● 4 lžičky mleté skořice ● sůl Postup: Omytá rajčata přelijeme