18. 9. 1793: Americký prezident George Washington položil základní kámen ke Kapitolu, v němž se dodnes schází Kongres. Stavba trvala dalších téměř 100 let.    
Domů     Řídili johanité nenápadně českou politiku?
Řídili johanité nenápadně českou politiku?
Řídili johanité nenápadně českou politiku?

Zástupci českých stavů mezi sebou na podzim 1526 bouřlivě debatují. Ludvík Jagellonský padl v bitvě u Moháče, je třeba rozhodnout o novém králi. Zájem o trůn má Ferdinand Habsburský, ale také bavorští Wittelsbachové. Důležitý je každý hlas.

Za císařova bratra ovšem lobbuje jeden z nejvlivnějších mužů v království – generální převor řádu johanitů, Jan III. z Rožmberka.

Vévoda, podnícen v hloubi srdce svého, přijal z lásky k Pánu pro odpuštění hříchů s rodným svým bratrem Jindřichem a se svým bratrancem Spytihněvem a s přečetným vojskem svých předáků kříž a rozhodl se táhnout za moře a bojovat proti pohanům,“ líčí český kronikář Vincentius (kolem r.

1130–1167) účast knížete Vladislava II. (kolem r. 1110–1174) na druhé křížové výpravě do Svaté země. Právě někde tam se český panovník nejspíš seznamuje s johanity, členy v té době ještě poměrně mladého řádu, kteří jsou proslulí svou péčí o nemocné a raněné.

Snad už tehdy je zve do Čech. Přicházejí někdy v průběhu 60. let 12. století a zakládají si v Praze komendu na levém břehu Vltavy, v blízkosti nového Juditina mostu. Nejpozději v roce 1182 se už u ní nachází kostel Panny Marie pod řetězem.

Stěhování do Strakonic

Další majetky v rukou johanitů v Čechách rychle přibývají, ať už jde o Horažďovice, Manětín, nebo Český Dub. Druhou jejich nejdůležitější komendou u nás se ale stávají jihočeské Strakonice.

V roce 1402 se ve vlastnictví rytířů ocitá celý zdejší hrad, a jak se zakrátko ukáže, šlo o prozíravý krok. Sídlo se jim bude náramně hodit. V Praze roku 1420 řádí radikální husité. Jejich běsnění neunikne ani komenda johanitů poblíž Karlova mostu.

Rytíři musejí vyklidit pole a uchylují se právě do Strakonic, které se stanou hlavním sídlem jejich zdejší provincie na příštích téměř 300 let.

Zbyněk Berka z Dubé a Lipé vyslyší se svými muži přání krále. Jako jeden z mála.
Zbyněk Berka z Dubé a Lipé vyslyší se svými muži přání krále. Jako jeden z mála.

Prestiž, která láká

Mezitím byli jejich řádoví bratři vypuzeni muslimy ze Svaté země, dočasně sídlili na Kypru, ale nyní již jsou pevně usazeni na Rhodu. Z něj a dalších okolních ostrovů budují pevnost, aby bránili východní Středomoří před výpady jinověrců.

Úspěchy, které rytíři mají, podstatně zvyšují prestiž řádu i u nás, a tak mezi vysokou šlechtou stoupá zájem o to stát se jeho členem. Vstup do řádu je pro řadu velmožů způsobem, jak vyřešit zaopatření svých mužských potomků, pokud jich mají více.

Nejstarší syn se obvykle v rámci dědictví ujímá panství, zatímco ten mladší zamíří mezi johanity. Jejich řady zakrátko tvoří aristokratická elita Českého království a generálními převory se stávají muži těch nejzvučnějších jmen.

Klíčový hráč

Úplatky. To je jediná cesta, jak si na zástupcích stavů pojistit českou korunu. Dobře to ví i Jan III. z Rožmberka (1484–1532), generální převor johanitů.

Jako zapřisáhlí katolíci řádoví rytíři samozřejmě chovají sympatie k Habsburkům a Jan se v roce 1526 snaží všemi možnými způsoby prosadit na trůn Ferdinanda I. (1503–1564). Nebude to poprvé ani naposledy, co rytíři výrazně zasáhnou do domácí politiky…

Poslušný vůči vládci

V Říši se bojuje. Protestantským knížatům došla trpělivost s císařem Karlem V. (1500–1558), který trvá na tom, aby všichni vyznávali katolickou víru. Nespokojenci v roce 1546 rozpoutají šmalkaldskou válku. Habsburkům se v ní zpočátku nedaří.

Ferdinand I. je odhodlaný vytáhnout bratrovi na pomoc. Pokouší se svolat zemskou hotovost, ale stavy mu vypovídají poslušnost. Na vojenském shromaždišti v Kadani, odkud se má vyrazit proti saskému kurfiřtovi, to zeje prázdnotou.

Jedním z mála, kdo na královo naléhání slyší, je ale generální převor johanitů, Zbyněk Berka z Dubé a Lipé (†1578). Rytíři si už dávno navykli dělat vlastní politiku, nezávisle na zájmech stavovské obce.

Bojují ve Středomoří

Johanité jsou v první řadě válečníci, obránci křesťanské víry, skuteční rytíři. Bývaly doby, kdy každý zájemce o vstup do řádu musel absolvovat výcvik na Rhodu a pak se alespoň rok ještě plavil na galéře, aby si osvojil způsob námořního boje.

Toto krédo o rytíři dokonale naplňuje další český generální převor v 16. století – Václav Zajíc z Házmburka (1518–1578). Prosluje v bojích s Turky na území Uher.

Doboví kronikáři například zaznamenávají, že roku 1556 „u Sigetu (strategické pevnosti na jihu dnešního Maďarska – pozn. red.) udatně bojoval“. To ale není všechno.

O dva roky později se vydává na Maltu, která se stala novým domovem johanitů poté, co je z Rhodu roku 1523 vyhnali Osmani.

Předstupuje před řádového velmistra, Jeana Parisota de La Valette (1494/1498–1568), aby jej oficiálně potvrdil ve funkci generálního převora.

Znamená to, že do správy Václava Zajíce z Házmburka budou napříště spadat majetky nejen v Čechách a na Moravě, ale také ve Slezsku, Polsku, Horních Rakousích, Štýrsku, Korutanech a Kraňsku. Přesto domů generální převor nespěchá.

Místo toho se zapojuje do obrany Malty, na lodi brázdí Středozemní moře, a při jednom výpadu v roce 1563 je dokonce zraněn, „avšak od většího nebezpečenství božským způsobem zachován“, jak líčí spisovatel a cestovatel Oldřich Prefát z Vlkanova (1523–1565).

Další johanité z Čech brání Maltu proti Osmanům během Velkého obléhání roku 1565. S největší pravděpodobností se nacházejí i na lodích, které se účastní památné bitvy u Lepanta (1571), v níž Turci utrpí zdrcující porážku.

V čele království

Strakonický hrad se v průběhu 16. století mění v pohodlný renesanční palác, o nějaké řádové strohosti nemůže být řeč. Jeho stěny zdobí fresky a lovecké trofeje, síně jsou bohatě vybavené, nad nimi se klenou kazetové stropy.

Zkrátka jde o sídlo, které může hostit panovníky, a zároveň leccos vypovídá o významu svého majitele. Ten v rámci Českého království stále vzrůstá.

Po vydání Obnoveného zřízení zemského v roce 1627 se každý velkopřevor johanitů (tento titul tehdy nahradil generálního převora) automaticky stává jedním z českých místodržících.

Zaostřeno na osobnosti
Výsledek kompromisu
Deset týdnů trvá konkláve, než je novým papežem v roce 1550 zvolen Pius III. (1487–1555). Jde o kompromis mezi voliteli. Během svého pětiletého pontifikátu se pak dotyčný místo správy církve bude spíše věnovat světským radovánkám.
Vůdkyně hugenotů
V roce 1555 usedá na trůn Navarry Jana III. (1528–1572). O pět let později konvertuje ke kalvinismu a stane se významnou oporou francouzských hugenotů. Umírá krátce poté, co dohodne sňatek svého syna s francouzskou princeznou.
Zamilovaná královna
Už tři roky vládne Anglii, přesto Alžběta I. (1533–1603) stále odolává všem sňatkovým nabídkám. V roce 1561 si ovšem předvolává španělského vyslance a obrací se na něj s dotazem, co by jeho král říkal na její sňatek s dvořanem Robertem Dudleyem.
Očarovaná Marie
Citové záležitosti řeší i skotská královna Marie Stuartovna (1542–1587). V únoru 1565 potkává svého příbuzného, lorda Darnleye, a bezhlavě se zamiluje. Anglický vyslanec tehdy referuje domů, že je panovnice „jako očarovaná“.
Zaostřeno na dobu
Výbušné téma
Bouřlivá atmosféra panuje v Colegio de San Gregorio ve španělském Valladolidu. V letech 1550–1551 se tu koná první jednání učenců o postavení domorodců v Novém světě a přístupu, který by vůči nim měli evropští dobyvatelé zaujmout.
Náboženský smír
„Čí země, toho náboženství,“ hlásá Augšpurský mír, uzavřený v roce 1555 mezi císařem Karlem V. a říšskými knížaty. Napříště o vyznání budou rozhodovat majitelé území. Emigrovat kvůli víře mohou měšťané nebo šlechtici, nikoli poddaní.
Spiknutí v Amboise
Francouzští protestanti ve své zemi tahají za kratší konec provazu. S nástupem nového krále Františka II. na trůn jim svitne naděje na změnu. V roce 1560 naplánují útok na jeho sídlo v Amboise, aby mladičkého vládce dostali do své moci, ale neuspějí.
Boháči ze severu
Severoněmecká města na pobřeží Baltu bohatnou díky svému spojení v Hanzovní lize. Lübeck si tak v roce 1566 může dovolit vyslat na moře galeonu Adler von Lübeck, která je v té době s délkou více než 78 metrů největší lodí na světě.
Foto: wikimedia.org, meisterdrucke.com
Související články
reklama
Zajímavosti
Poslední velký bál Romanovců bavil i carevnu
Sloužící převlečení za kozáky mají rty promodralé zimou. Musí ale vydržet. Lemují schodiště, jimiž vstupují vzácní hosté, pozvaní na kostýmní bál, do Zimního paláce. Mrznout tu budou dlouho, protože pozvaných je hodně přes 300 lidí.   Z výkvětu Ruska si nikdo nechce nechat tuto ojedinělou příležitost ujít. Car Mikuláš II. (1868–1918) totiž pořádá velkolepý ples, jímž […]
Zastřelil omylem Juan Carlos bratra?
Zem, kterou sypou do hrobu, přivezli až ze Španělska. Rakev nesli na hřbitov v portugalském Cascais význační španělští muži. Rodina zesnulého chlapce se sotva drží na nohou. Z jeho tragické smrti se nepřestanou vinit… Na tyhle Velikonoce do smrti nezapomenou. Se španělskou královskou rodinou truchlí celý svět. V sobotu 31. března 1956 ráno pohřbili chlapce, který měl […]
premium
4 synové Jindřicha z Lipé: Stáli Lucemburky tučné výkupné?
Jindřich a Jan vtrhli do Rakous. Svůj výpad však uspěchali a u Mailbergu jim Rakušané uštědří těžkou porážku. Oba šlechtici skončí v zajetí. Král Jan Lucemburský za ně bude muset zaplatit velké výkupné a přijde o několik pevností na rakousko-moravském pomezí! Ve své éře patří k nejmocnějším mužům Českého království a za panovníka Jana Lucemburského […]
premium
Sežrali krokodýli tisícovku Japonců?
„Stát!“ zvolá britský velitel, když se s četou dostane k okraji močálu, přes který se před chvílí vydali Japonci. Je mu jasné, že pustit se za nimi, se rovná sebevraždě. V močálech se to totiž jen hemží krokodýli. A ti už dlouho nejedli…   Stačilo podezření z obchodování s cizí měnou či z poslouchání západní […]
Věda a vynálezy
Snažil se Newton vypočítat datum Apokalypsy?
Hrot pera škrábe po papíře. Zapisuje si všechna čísla, rozměry, proporce, časové údaje, které na stránkách Bible najde. „Jistě to spolu nějak souvisí, jenom musím přijít na ten správný vzorec,“ přemítá Isaac Newton. Nedaří se. Jedna věc je totiž hledat zákonitosti v přírodě a druhá v mýtech.   Isaac Newton (1643–1727) je znám především jako […]
premium
4 ztracené vynálezy: Dal císař zabít tvůrce pružného skla?
Máme je v pasti! Alespoň to si myslí Arabové, když v 7. století oblehnou Konstantinopoli. Obránci města ale disponují tajnou zbraní – chrličem neuhasitelného ohně. Nepřátelské lodě jím promění v hořící trosky a ten, kdo se nezachrání skokem do vody, shoří rovněž. Dokud mají Byzantinci řecký oheň, odrazí jakéhokoliv nepřítele.   Způsob jeho přípravy je […]
premium
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?
Přetahují se o něj ta nejlepší světová výzkumná pracoviště. Místo rodákovi z Brna Georgu Placzkovi nabídne i Fyzikálně-technologický institut v Charkově. Při kladení podmínek, za jakých by nabídku přijal, si ale fyzik neodpustí i tu, že musí zmizet „chasain“. Výrazem míní Stalina. Přijde udání a musí si sbalit kufry. Do SSSR už se nepodívá!   […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Česká perla na břehu Černého moře
epochalnisvet.cz
Česká perla na břehu Černého moře
Jedinečný zážitek v netradiční zemi skýtá Magnetic Beach Resort, který najdete přímo na pobřeží Černého moře v Gruzii. Hotelový komplex postavený českými majiteli a firmami patří mezi nejluxusnější v regionu. Ve spojení s panenskou přírodou a skvělými službami nabízí ideální příležitost prozkoumat nová území.   Vítejte ve světě, kde se snoubí starověká historie s moderními vlivy. Gruzie nabízí
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
epochaplus.cz
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
Nedaleko se ozve ohlušující rána z děla. Velitel stiskne opratě. Tohle nevypadá dobře. „Pane! Pane! Rozkazy!“ Vyděšený mladík mu souká do ruky papír. Oči přelétnou slet písmen. Jednou. Podruhé. Je to sice rusky, ale smysl to žádný nedává. A navíc, vřava už přeci dávno začala…   Impozantní, 4 metry hluboký prostor o rozměrech 4,5 x
Krůta na pomerančích
tisicereceptu.cz
Krůta na pomerančích
Krůtí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale na pomerančích, jak ji připravuje šéfkuchař Radek Pálka si opravdu pochutnáte, a ještě budete mít ten správný pocit, že jíte zdravě. Ingredience
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
epochanacestach.cz
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
Na našem území lze najít mnoho studánek, které mají údajně léčivou sílu. Proč si tedy neudělat výlet a nenačerpat zdraví tryskající přímo ze země? Prozradíme, kde se některé z blahodárných pramenů nacházejí. 1 Zázraky Panny Marie Studánka: šumavské Lurdy Místo: Srní Na tomto místě se v 19. století zjeví Panna Maria, od té doby sem
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
21stoleti.cz
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny.
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
enigmaplus.cz
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
Letadlem na cestě ze švédského Stockholmu do Záhřebu v někdejší Jugoslávii krátce po překročení hranic Československa otřese silná exploze. Stroj se nekontrolovatelně řítí k zemi a 27 lidí na jeho pal
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
nasehvezdy.cz
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
Její hvězda stoupá strmě vzhůru a ctitelů přibývá, a to i z řad hvězdných kolegů. Sára Korbelová (22) ze seriálu Ulice jde z role do role. Natáčí nový seriál Případ tanečnice, kde se potkává se sy
Dnes budou těstoviny
panidomu.cz
Dnes budou těstoviny
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Sousedka ze mě tahala peníze
skutecnepribehy.cz
Sousedka ze mě tahala peníze
Byla to taková chudinka. Samoživitelka se dvěma dětmi a dluhem na krku. Byla na všechno sama a měla přece jenom mě. Nastěhovala se jednou odpoledne, tiše a jakoby kradmo. Alespoň mi to tak přišlo. S nikým se nebavila. Upekla jsem koláč a šla ji přivítat. Bylo zřejmé, že jí moje gesto udělalo radost. Do bytu mě ale nepozvala.
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
iluxus.cz
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
Nové modely Peugeot E-3008 a E-5008 mohou díky bateriím s označením „Made in France“ nyní nabídnout dojezdy, které jsou v rámci trhu SUV nejlepší. U Peugeotu E-3008 se jedná o 700 km, u Peugeotu E-500
Perla Atlantiku – Madeira
nejsemsama.cz
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz