Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy.
„S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky.
Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem. Denně dokáže spořádat klidně i deset chodů, paštičkami počínaje a pavím masem konče. Svým manželkám a služebnictvu tak kyne doslova před očima. A co víc, trápí ho kvůli tomu i zdraví.
„Dostal cukrovku, trpěl nadváhou a nohy měl plné mokvajících jizev. Cukrovka se časem projevila i na ledvinách a srdci,“ podotýká publicista Milan Kocourek. Koncem života ztloustne Jindřich VIII. (1491–1547) natolik, že se téměř přestane pohybovat.
Aby také ne! Vždyť průměrná roční spotřeba královské kuchyně tehdy čítá 8200 ovcí, 2330 jelenů, 1240 volů, 2870 prasat, 33 000 kuřat, 24 000 skřivanů a 53 kanců, na jejichž zapití padne 280 000 litrů vína a bezmála dva miliony litrů piva.
I vy se staňte členem našeho History Plus klubu a odemkněte si tak tento i všechny ostatní Premium články a užívejte si nerušené procházky českou i světovou historií.
Jako člen History Plus klubu získáte nejen plný přístup ke všem článkům zde na historyplus.cz, ale také výhodné slevy na knihy a časopisy z našeho vydavatelství.
Členství v History Plus klubu stojí pouhých 69 Kč měsíčně a můžete ho kdykoliv zrušit. Pokud chcete členství ještě výhodněji, můžete si vybrat roční předplatné za 690 Kč a získat tak 2 měsíce zdarma.
Zprávu ve tvaru "CTU CLANEK" odešlete na číslo 903 33 20.