16. 9. 1817: Václav Hanka údajně "nalezl" Rukopis královédvorský ve věži kostela sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem.    
Domů     Běsnící Krakatoa vydala nejsilnější zvuk v dějinách
Běsnící Krakatoa vydala nejsilnější zvuk v dějinách
Exploze vulkánu

Posádka obchodní lodi slyší ohromující explozi a vidí mnohakilometrový sloup prachu, stoupající k nebi. Pak se na ni snese temnota, z níž začnou pršet ohnivé projektily, nemilosrdně ničící vše živé i neživé.

O tom, že na ostrově Krakatoa mezi Sumatrou a Jávou leží sopka, se ví už od starověku. Zřejmě v roce 535 n. l. vysílá hora, vysoká 2000 metrů, první varování. „Ozval se ohlušující hrom, po kterém se země otřásla. Všude černočerná tma, hromy a blesky.

Poté udeřil zuřivý vichr spolu s prudkým lijákem,“ vypráví o události Pararaton – Kniha králů, jávská kronika ze 16. století.

Hora je výbuchem zničena, vytvoří se podmořská kaldera široká sedm kilometrů, dosud spojená Jáva se Sumatrou se oddělí Sundským průlivem a sopečný popel v atmosféře způsobí dvouleté ochlazení, největší za poslední dvě tisíciletí. Pak nastane klid. Krakatoa ale ještě neřekla své poslední slovo…

Předstíraný spánek

Vulkán na sebe upozorní mezi květnem 1680 a únorem 1681, kdy nizozemští námořníci hlásí mírnou aktivitu kráterů Danan a Perboewatan na Krakatoe. Nikoho to tehdy ale neohrožuje a na další dvě století Krakatoa opět usne.

„Je to vyhaslá sopka,“ tvrdí se dokonce o ní. Ostrov Krakatoa o rozměrech 9 x 5 kilometrů je v té době tropickým rájem, pokrytým bujnou vegetací.

Lodě se k němu bez obav přibližují a sama sopka svou aktuální výškou 800 metrů představuje vítaný orientační bod. Svět by mohl varovat jen stoupající počet zemětřesení, která je v Sundském průlivu možné zaznamenat.

Korál, který tsunami po explozi vyvrhla na břeh, vážil přes 100 tun.
Korál, který tsunami po explozi vyvrhla na břeh, vážil přes 100 tun.

Předehra k temnotě

Když 20. května 1883 německá loď Elizabeth z bezprostřední blízkosti zaregistruje erupci kráteru Perboewatan, má sice pomyslný lístek do první řady, ale šestikilometrový sloup popela a par nemohou přehlédnout ani obyvatelé Batávie (dnešní indonéské Jakarty), vzdálené 160 kilometrů.

Krakatoa se ovšem stále teprve nadechuje k tomu nejhoršímu. Ani erupce 19. června nebo 14. srpna ještě neznamenají žádnou katastrofu, i když ve druhém případě padne na celou oblast mrak popela, který vyvolá čtyřhodinovou tmu.

Vše je ale jen předehrou k hlavnímu dějství, které si vulkán přichystá na 26. srpna 1883.

Kam se podělo Slunce?

Krátce po poledni se ostrov otřese ohromující explozí, slyšitelnou až do vzdálenosti 50 kilometrů. Je to takzvaná pliniovská erupce, nejsilnější z vulkanických výbuchů. Jméno dostala podle římského spisovatele Plinia mladšího (61–113 n.

l.), který byl svědkem erupce Vesuvu v roce 79 a zničení Pompejí a jehož přesné zápisky položily základ pozdější vulkanologie.

Nepřetržité výbuchy na Krakatoe nyní vyvrhují sloupec popela do výšky až 27 kilometrů a v oblasti o průměru 4160 kilometrů je Slunce tak zastíněno, že nastává tma.

Pobřeží Sumatry a Jávy zasahuje vlna tsunami a na lodě, plující ve vzdálenosti až 20 kilometrů, dopadají kusy vyvřelin o průměru deseti centimetrů. Ani teď ale Krakatoa nehodlá přestat…

Den posledního soudu

Příští den následuje čtveřice dalších gigantických erupcí. V 5.30, 6.44, 10.02 a 10.41 hodin přicházejí monstrózní otřesy. „Exploze jsou tak silné, že ušní bubínky více než poloviny mé posádky jsou protrženy.

Jsem přesvědčen, že přišel den posledního soudu,“ zapíše si kapitán britské lodi Norham Castle, která se v době exploze nacházela zhruba 60 kilometrů od sopky.

Do moře se valí proudy žhavé lávy, které vzápětí vytvoří vlnu tsunami, vysokou až 46 metrů. Vlna dospěje k pobřeží Jávy, prorazí si cestu asi 25 kilometrů do vnitrozemí a zpustoší desítky tamních osad. Do 80kilometrové výšky je vymrštěno 21 krychlových kilometrů horniny a popela.

Tragédie v přímém přenosu

Třetí z explozí Krakatoy, zesílená průnikem mořské vody přímo do otevřeného kráteru, je podle vědců nejsilnějším zvukem v dějinách planety.

Uslyší ho i Australané, vzdálení přes 3000 kilometrů, zaznamenán je také na Mauritiu v Indickém oceánu, který leží ve vzdálenosti 4800 kilometrů. Erupce se rovná účinkům 13 000 jaderných bomb, které v srpnu 1945 zpustošily japonskou Hirošimu.

Je to současně první sopečná erupce v dějinách, o níž je svět informován prakticky v přímém přenosu.

Teprve krátce před výbuchem bylo totiž v oblasti dokončeno pokládání telegrafních kabelů, a tak se zpráva o tragédii okamžitě rozlétne do všech stran. „To bylo poprvé, co explodovala sopka a celý svět se o tom okamžitě dozvěděl,“ vysvětluje současný britský geolog Nick Petford.

Kriticky ohrožený nosorožec jávský výbuch Krakatoy přežil.
Kriticky ohrožený nosorožec jávský výbuch Krakatoy přežil.

Vulkán číhá dál

Ráno 28. srpna 1883 se Krakatoa odmlčí, i když doznívající drobnější erupce budou pokračovat ještě dva měsíce. Už je možné sčítat ztráty. Bilance explozí je tragická.

Kolonie Nizozemská východní Indie zaznamená, že zničeno je 162 měst a vesnic, 132 dalších je vážně poškozeno. O život přišlo nejméně 36 417 lidí, zraněné nikdo spočítat nedokáže. Ostrov Krakatoa se hroutí, přichází o dvě třetiny své hmoty.

Sopka ale zůstává i nadále činná a dodnes patří mezi nejnebezpečnější místa na naší planetě.

Ráj povstal z popela

Smrtící erupce má kupodivu také pozitivní důsledky. Sopečný popílek, dopadající na pevninu, obohatí dosud neúrodnou půdu na Sumatře a promění ostrov v tropický ráj.

Kriticky ohrožení nosorožci jávští jen tak tak přežijí, ale zničení rozsáhlých oblastí jim pak poskytne nové prostory, kde se začnou rozmnožovat (dnes jsou opět kriticky ohroženým živočišným druhem). Přesto obyvatelé vzhlížejí k vulkánu s obavami. Do vzdálenosti 50 kilometrů totiž v současnosti žije téměř 300 000 lidí.

Zaostřeno na osobnosti
Český Edison
Vynálezce František Křižík (1847–1941) dostává v roce 1881 za svou obloukovou lampu zlatou medaili na Mezinárodní elektrotechnické výstavě v Paříži. Za svůj vynález si zároveň vyslouží přezdívku Český Edison.
Odchod krále oper
V italských Benátkách 13. února 1883 umírá německý hudební skladatel a dirigent Richard Wagner (*1813), autor slavných oper jako Bludný Holanďan, Tannhäuser, Lohengrin nebo Prsten Nibelungův.
Skotský romantik
Skotský spisovatel Robert Louis Stevenson (1850–1894) vydává 14. listopadu 1883 poprvé knižně své nejslavnější dílo Ostrov pokladů. První české vydání klasického románu o pirátech přijde na řadu pod názvem Zlatý ostrov až v roce 1901.
Pečlivý architekt
Jednatřicetiletý, dosud nepříliš známý katalánský architekt Antoni Gaudí (1852–1926) přebírá v roce 1883 práce na rozestavěném kostele Sagrada Família v Barceloně. Zakázce pak věnuje zbytek života, a na stavbě dokonce i přespává.
Zaostřeno na dobu
Volání pana Watsona
V březnu 1876 se uskuteční první telefonní hovor v dějinách. Vynálezce Alexander Graham Bell volá svému pomocníkovi do vedlejší laboratoře. „Pane Watsone, přijďte sem, potřebuji vás,“ zní historicky první věta, přenesená telefonem.
Konec 7. kavalérie
Bitva u Little Bighornu 25. června 1876 mezi kmeny Siouxů, Čejenů a Arapahů se 7. kavalérií armády Spojených států končí drtivým vítězstvím indiánů. Ze 7. kavalérie přežije pouze kůň jménem Komanč.
Jedinečný most
Po 13 letech stavebních prací je v New Yorku 24. května 1883 slavnostně otevřen Brooklynský most přes řeku East River. Jeho dvě věže jsou v té době nejvyššími stavbami na celé západní polokouli. Měří téměř 83 metrů.
Libuše opět zní
Národní divadlo v Praze je 18. listopadu 1883, dva roky po ničivém požáru, opět otevřeno. Rychlá obnova je možná i díky veřejné sbírce, v níž občané přispěli částkou milionu zlatých. Prvním představením je opět Smetanova opera Libuše.
Foto: wikimedia.org, Meisterdrucke.com
Související články
reklama
Zajímavosti
Sežrali krokodýli tisícovku Japonců?
„Stát!“ zvolá britský velitel, když se s četou dostane k okraji močálu, přes který se před chvílí vydali Japonci. Je mu jasné, že pustit se za nimi, se rovná sebevraždě. V močálech se to totiž jen hemží krokodýli. A ti už dlouho nejedli…   Stačilo podezření z obchodování s cizí měnou či z poslouchání západní […]
Řídili johanité nenápadně českou politiku?
Zástupci českých stavů mezi sebou na podzim 1526 bouřlivě debatují. Ludvík Jagellonský padl v bitvě u Moháče, je třeba rozhodnout o novém králi. Zájem o trůn má Ferdinand Habsburský, ale také bavorští Wittelsbachové. Důležitý je každý hlas. Za císařova bratra ovšem lobbuje jeden z nejvlivnějších mužů v království – generální převor řádu johanitů, Jan III. […]
Zpackali lékaři operaci Mafaldy Savojské na Hitlerův příkaz?
Nálety Američanů jsou tu teď takřka na denním pořádku. V sousedství lágru se totiž vyrábí zbrojní materiál. Vězni z izolace se běží jako obvykle schovat do nedalekého příkopu. Italská princezna Mafalda se v chatrném úkrytu nahlas modlí. Tentokrát však bomby dopadají do bezprostřední blízkosti. Probouzí se až ve vězeňském lazaretu. Pravá ruka Mafaldy Savojské (1902–1944), dcery italského krále, […]
premium
Petrohradské paláce: Tisíce pokojů, metrák zlata a skluzavka pro děti
Při návštěvě Versailles i dalších zámků v okolí Paříže se živě zajímá o způsob, jakým byla do zdejších zahrad rozvedena voda. „Je to moc drahé a komplikované!“ usoudí nakonec Petr Veliký. Se znalostmi, které načerpal, se ale může pustit do budování vlastního paláce u Petrohradu. Kolem nového sídelního města ruských carů brzy vyrostou stavby, z nichž […]
Věda a vynálezy
Snažil se Newton vypočítat datum Apokalypsy?
Hrot pera škrábe po papíře. Zapisuje si všechna čísla, rozměry, proporce, časové údaje, které na stránkách Bible najde. „Jistě to spolu nějak souvisí, jenom musím přijít na ten správný vzorec,“ přemítá Isaac Newton. Nedaří se. Jedna věc je totiž hledat zákonitosti v přírodě a druhá v mýtech.   Isaac Newton (1643–1727) je znám především jako […]
premium
4 ztracené vynálezy: Dal císař zabít tvůrce pružného skla?
Máme je v pasti! Alespoň to si myslí Arabové, když v 7. století oblehnou Konstantinopoli. Obránci města ale disponují tajnou zbraní – chrličem neuhasitelného ohně. Nepřátelské lodě jím promění v hořící trosky a ten, kdo se nezachrání skokem do vody, shoří rovněž. Dokud mají Byzantinci řecký oheň, odrazí jakéhokoliv nepřítele.   Způsob jeho přípravy je […]
premium
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?
Přetahují se o něj ta nejlepší světová výzkumná pracoviště. Místo rodákovi z Brna Georgu Placzkovi nabídne i Fyzikálně-technologický institut v Charkově. Při kladení podmínek, za jakých by nabídku přijal, si ale fyzik neodpustí i tu, že musí zmizet „chasain“. Výrazem míní Stalina. Přijde udání a musí si sbalit kufry. Do SSSR už se nepodívá!   […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná hrobka Chaseových: Kdo si hraje s rakvemi mrtvých?
enigmaplus.cz
Záhadná hrobka Chaseových: Kdo si hraje s rakvemi mrtvých?
Na ostrově Barbados v Karibiku od 18. století stojí tajemná hrobka, ve které dříve docházelo k nevysvětlitelnému jevu. Rakve v ní uložené se prý samy od sebe pohybovaly! Jako by mrtvoly v nich byly n
MĚLNICKÉ VINOBRANÍ 2024
epochanacestach.cz
MĚLNICKÉ VINOBRANÍ 2024
Mělnické vinobraní je jedním z nejstarších a největších vinařských festivalů v České republice! Jeho historie sahá až do roku 1911, kdy se uskutečnila první slavnost vína. Dnes je jednou z nejvýznamnějších společenských a kulturních událostí v regionu. I v roce 2024 se můžete těšit na tři dny plné zábavy, dobrého jídla, vína a bohatého kulturního programu
Dokonalost přírody zachycená v komplexní kráse
iluxus.cz
Dokonalost přírody zachycená v komplexní kráse
Eros Energy je nejnovější pánská Eau de Parfum od Versace, jedinečný parfém s výraznou vůní a dlouhotrvající vonnou stopou. Láska, vášeň, krása a touha jsou a vždy byly klíčovými hodnotami značky a
Jehly v jahodách! Kdo je má na svědomí?
epochaplus.cz
Jehly v jahodách! Kdo je má na svědomí?
V supermarketu mají dnes slevy na jahody, tak si jich muž koupil hned dvě balení. Už se těší, až se do nich zakousne. Jenže doma ho čeká nemilé překvapení. Lahodné ovoce obsahuje ostré jehly, které mu uvíznou v hrdle. Okamžitě volá záchranku. Většina potravin v obchodech je balená, což možná na zákazníky působí tak, že jsou bezpečné.
Karlovy Vary: město zážitků pro celou rodinu
panidomu.cz
Karlovy Vary: město zážitků pro celou rodinu
Doba, kdy se do lázní jezdilo výhradně na léčení po nemoci, na měsíc, a hlavně se žádankou od lékaře, už je pryč. Novým trendem je Medical Wellness, kombinace profesionální léčebné kúry s wellness programem a aktivním odpočinkem. Do lázní dnes Češi míří hlavně za prevencí a posílením zdraví a imunity. Současně mnohem více než dřív žádají profesionální
Vědci vyvíjejí ochranu včel a čmeláků před pesticidy
21stoleti.cz
Vědci vyvíjejí ochranu včel a čmeláků před pesticidy
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že
Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
rezidenceonline.cz
Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
Majestátní domov v barokním stylu, patřící jedné z největších hudebních hvězd současnosti, je vskutku okázalý, ostatně jako sám jeho majitel. Bohatě zdobené interiéry impozantní rezidence disponují luxusem, srovnatelným s Buckinghamským palácem. Pozemek v Los Angeles, v proslulé komunitě Beverly Park, koupil Stewart v roce 1991 za částku o něco málo přesahující dvanáct milionů dolarů. Dům
Dokáže Benoni zachránit svůj vztah?
nasehvezdy.cz
Dokáže Benoni zachránit svůj vztah?
Krizi v manželství má herec Štěpán Benoni (40) ze seriálu ZOO řešit už delší dobu. Dokonce se mluvilo o tom, že se od své krásné ženy Vladimíry Benoni (40) ze společného srubu na Šumavě odstěhoval.
Viděla jsem svého anděla, odnesl mě do bezpečí
skutecnepribehy.cz
Viděla jsem svého anděla, odnesl mě do bezpečí
Rodiče mě našli uprostřed rybníka na malém ostrůvku. Nikdo nikdy nezjistil, jak jsem se tam dostala. Já ale vím své, donesl mě tam zvláštní pán s křídly. Anděl strážný? Co občas dovedou malé dětičky vymyslet a jak umějí nahnat strach svým rodičům a prarodičům, o tom snad ani netřeba nikoho přesvědčovat. I já jsem byla malé, zdánlivě nevinné dítko, které
Satyr, bájná bytost: Skutečně existuje?
epochalnisvet.cz
Satyr, bájná bytost: Skutečně existuje?
Satyra známe jako tajemnou entitu, která se vyskytuje zejména v řecké a římské mytologii. Obvykle bývá zobrazován jako napůl člověk a napůl kozel. Má lidský trup i hlavu, avšak kozí nohy, rohy, oháňku a někdy i špičaté uši. Satyrové jsou známí pro svůj bujarý a smyslný život. Milují víno, tanec, hudbu a pronásledování nymf. Často
Proteinové lívance
tisicereceptu.cz
Proteinové lívance
Odměna po tréninku je tu pro vás. Suroviny na 1 porci 3–4 bílky 125 ml mandlového mléka (může být i kravské) 1 vanilkový koktejl v prášku špetka soli kokosový olej na smažení kakao s umělým
Během rodinné oslavy jsem prožila šok!
nejsemsama.cz
Během rodinné oslavy jsem prožila šok!
Manžel mi prozradil tajemství z minulosti, které mi ublížilo. Lidé spolu prožijí dlouhé roky a myslí si, že se navzájem dobře znají. Takhle jsem to měla i já s Alešem, mým manželem. Vzali jsme se po dvou letech vztahu, zvládli jsme pár životních krizových situací. Po více než třiceti letech mi ale řekl něco, na
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz