27. 7. 1549: Katolický kazatel z Navarry, František Xaverský, přijel jako vůbec první křesťanský misionář do Japonska. Působil na několika místech, a dokonce mu bylo umožněno zde postavit kapli.    
Domů     Doplatila na spor o Rakousko Morava?
Doplatila na spor o Rakousko Morava?
Přemysl Otakar II.

Osada je v jednom ohni. Všude se rozléhá křik prchajících mužů a zoufalý nářek znásilňovaných žen.

Morava v roce 1253 čelí nájezdu zuřivých kočovných Kumánů, kteří tu nelítostně plení ve službách uherského krále Bély IV. Ten má spadeno na území českého kralevice a budoucího vladaře Přemysla Otakara II.

Na kordy jsou spolu necelé dva roky. Od chvíle, kdy si rakouská šlechta v prosinci 1251 vyvolila českého kralevice Přemysla (kolem r. 1233–1278) za svého vévodu.

V říjnu 1250 zemřel Heřman VI. Bádenský (*asi 1225), kterému díky sňatku s Gertrudou Babenberskou (1226–1288) náležel nejen titul rakouského, ale i štýrského vladaře. O osiřelé země se vzápětí rozhořel mocenský boj.

Sama Gertruda se vydala pod ochranná křídla uherského krále Bély IV. (1206–1270), který jí vzápětí vybral nového ženicha. Skrze Romana Haličského (asi 1230–1261) chtěl obě země kontrolovat sám. Na území si ovšem brousili zuby i bavorští Wittelsbachové.

Rakouská šlechta se tak rychle ocitla mezi dvěma mlýnskými kameny. Byla však již dostatečně sebevědomá, aby jí někdo zvenčí něco diktoval.

Sama se rozhodla, že s nabídkou vévodského titulu osloví českého krále Václava I. (1205–1253), potažmo jeho dědice Přemysla. Prestiž Prahy byla tehdy ve středoevropském prostoru veliká, takže se jednalo o vcelku logickou volbu.

Aby byl Přemyslův nárok na vládu ještě podpořen, oženil se v únoru 1252 s další Babenberkovnou – Markétou (1204/1205–1266).

Horší než Mongolové

V Rakousku je mladý Přemysl Otakar přijat jednomyslně. Ve Štýrsku je to horší. Zatímco si alpskou zemi podmaňuje, Béla IV. proti němu kuje pikle. V červnu 1252 se pokouší dobýt Vídeň, ale neuspěje.

Zároveň s jeho atakem na rakouskou metropoli, vpadnou poprvé na Moravu divocí Kumáni v jeho službách. Část území, kterému Přemysl Otakar vládne jako moravský markrabě, zle poplení.

Místní lidi obchází hrůza z kníratých pohanů, kteří mají na jinak vyholené lebce jen dlouhý pramen vlasů, spletený do copu. „Zachraň se, kdo můžeš! Tataři jsou tady!“ křičí vyděšení Moravané.

Někteří z nich si ještě pamatují mongolský nájezd v roce 1241. Kumáni se v jejich vystrašených očích od Mongolů v ničem neliší. Naopak. Někteří kronikáři uvádějí, že jsou v páchaných zvěrstvech ještě horší.

Silná koalice nepřátel

Další kolo střetů mezi Přemyslem Otakarem a Bélou IV. se odehraje v roce 1253. Uherský panovník se na ně přitom připraví lépe. Pod jeho taktovkou se formuje silná opozice proti Přemyslovci.

Na stranu Bély se stavějí bavorští Wittelsbachové, haličští Rurikovci nebo některá piastovská knížata z Polska. Proti nim Přemysl Otakar stojí prakticky sám jako kůl v plotě.

Problematické je to i s postojem jeho královského otce Václava I. Béla IV. si dává záležet na tom, aby jeho výpad byl chápán jen jako útok na samotného Přemysla, nikoli na Čechy.

Snad doufá, že přemyslovského mladíčka rychle pokoří a Václav I., s nímž je ostatně spřízněn, později bude fungovat jako prostředník při vyjednání mírové dohody… Z dobových dokumentů ovšem vyplývá, že i Václav I. s možným střetem počítal a připravoval se na něj.

V nejbližším okolí jeho syna pak kromě moravských pánů figuruje řada předních českých šlechticů, jistě s královým vědomím.

Po řádění Uhrů na Moravě Béla IV. ztrácí i přízeň Svatého otce.
Po řádění Uhrů na Moravě Béla IV. ztrácí i přízeň Svatého otce.

Pyrrhovo vítězství

V červnu 1253 zaútočí ze severu na Moravu vojska haličského knížete Daniela (1201–1264), doplněná o oddíly krakovského knížete Boleslava Stydlivého (1226–1279) a opolského vládce Vladislava (†1281/1282).

Zacílí na Opavu nebo Hlubčice (dnes v Polsku). Obě sídla ale jejich náporu odolají. Bélova představa, že jeho spojenci proniknou severní Moravou jako nůž máslem, se rychle hroutí. S jeho dalšími jednotkami se spojit nedokážou.

Dále do nitra markrabství se tito vetřelci neodváží. Brzy nato však na Moravu vpadnou opět Kumáni. Tehdy už se Přemysl Otakar nachází v čele svého vojska, jemuž snad kromě něj velí i Zdeslav z Divišova (†asi 1265), předek Šternberků.

Hordě Kumánů se společně postaví u Olomouce. Bitva, která se zde 25. června 1253 strhne, je nesmírně krvavá. Kumáni podle Pokračovatelů Kosmových při střetu zabili „mnoho tisíc křesťanů a bez počtu lidí, utíkajících před nimi, se utopilo“.

Bitva končí porážkou Přemyslova vojska. Nicméně divocí kočovníci už toho mají také nejspíš dost a z území Moravy se stáhnou.

Zasáhne papež

Na řadě je sám král Béla IV. I on zaútočí se svým hlavním vojem na Moravu, třebaže ho Přemysl očekával spíše v Rakousku. Nejspíš dospěl k závěru, že u Vídně nebude mít opět šanci… Řádění jeho mužů na Moravě nezná hranic.

Zvěsti o něm, které letí Evropou, současníky šokují. Zvěrstva, jichž se Kumáni a Uhři dopouštějí – mimo jiné na církevním majetku, Bélu zdiskreditují. Do věci se vloží papež Inocenc IV. (asi 1195–1254), který doposud stranil táboru uherského krále.

„Uzavřete mír,“ apeluje Svatý otec na znepřátelené strany už 1. července 1253. Klid zbraní má být dojednán pod dohledem jeho legáta Velascuse. Uhrové ovšem ještě ve spolupráci s bavorskými Wittelsbachy stihnou zaútočit ve Štýrsku.

Právě tuto zemi bude muset nakonec Přemysl Otakar obětovat v zájmu míru. Podvoluje se papeži a vůli jeho vyslance. Vyšle do Budína své zástupce, aby jednali s těmi Bélovými.

Oba panovníci se osobně potkají v Prešpurku (dnešní Bratislavě) 1. května 1254. V té chvíli už je Přemysl Otakar II. svrchovaným vládcem Českého království. Václav I. zemřel náhle uprostřed půtek svého syna s Bélou IV.

Foto:: Wikimedia.org, Meisterdrucke.com

Zaostřeno na osobnosti
Smrt světice
V roce 1253 umírá budoucí světice Klára z Assisi (*1194), jež stála u zrodu přísné církevní řehole klarisek, nesoucích její jméno. Pohřbu se účastní i papež Inocenc IV., který bezprostředně poté iniciuje proces Klářina svatořečení. Bude trvat jen dva roky.
Zakladatel koleje
Dobře ví, kolik překážek musejí překonat chudí studenti, když chtějí dosáhnout vzdělání. Poznal to sám. Králův kaplan Robert de Sorbon (1201–1274) proto v Paříži zřizuje bezplatnou výuku teologie. V roce 1253 se rodí kolej Sorbonne.
Litevský sjednotitel
Se souhlasem papeže Inocence IV. je v roce 1253 korunován litevských králem Mindaugas (asi 1203–1263), vlastně první významnější panovník z této oblasti. Předtím přijal křesťanství a pod svou vládou sjednotil větší území dnešní Litvy.
Švagr-potížista
Zpočátku se měli rádi. Vztah mezi anglickým králem Jindřichem III. a jeho švagrem Šimonem z Montfortu (1208–1265) se ale brzy pokazí. V roce 1253 sice dochází k dočasnému usmíření, ale pak hrabě z Leicesteru vyhlásí králi rovnou válku.
Zaostřeno na dobu
Oslava světce
Konečně je hotovo. V Assisi ve střední Itálii je v roce 1253 dokončena bazilika, oslavující místního rodáka a světce Františka. Jde o skvělou ukázku italského gotického stavitelství. Její interiéry vyzdobil svými freskami mimo jiné slavný Giotto.
Prodloužená výprava
Zjara 1253 zastihne francouzského krále Ludvíka IX. ve Svaté zemi zpráva, že zemřela jeho matka. Vládce přesto nespěchá domů. Říká se, že kvůli zbožnosti, spíš si chce ale napravit bídnou reputaci poté, co během křížové výpravy padl do muslimského zajetí.
Spor o ostrovy
„Ty ostrovy jsou moje!“ je přesvědčena flanderská hraběnka Markéta o oblasti Zeelandu (dnes na západě Nizozemska). V létě 1253 k nim proto vyšle vojenské oddíly. Ty však v bitvě u Walcherenu utrpí porážku od holandského regenta Florise.
Návrat do Říma
Po letech sporů mezi papežským stolcem a císařem je konečně klid. Významně k tomu v roce 1250 přispěla smrt Fridricha II. Přesto trvá ještě další tři roky, než se Svatý otec Inocenc IV. odváží vrátit do Říma. Stává se tak v říjnu 1253.
Související články
reklama
Zajímavosti
5 skandálů české diplomacie: Zálety, levobočci a nenávist až za hrob
Mladý vyslanec s nadšením vstupuje do světa diplomacie. Až bude odjíždět ze své mise v Londýně, bude si kromě politických zkušeností odvážet ostudu, pošramocenou pověst a nemanželské dítě. Diplomacii si většinou člověk představuje jako prostředí distingovaných mužů, učeně rozprávějících o směřování svých zemí a jejich postavení ve světě. Až v pozadí zůstávají aféry, skandály a tragické omyly, které […]
premium
Sámo možná nebyl Frank a Wogastisburg pevností
Muž si zlostně odfrkne. „Už jsou tady zase,“ utrousí směrem k ženě, v jejíchž očích se zračí strach. Avaři si zvykli vždy před zimou vydrancovat zásoby svých slovanských sousedů, jejich dcer se zmocňují násilím, ke zplozenému potomstvu se však neznají. To volá po odplatě… Podobně jako kdysi divocí Hunové zamíří z Asie do Evropy i […]
premium
Mlčenlivý strašil Španěly
Vůdce povstání a miláček národa stačí jen položit nohu na první stupeň schodiště svého paláce, když zazní tři rány z pistole. Vilém Oranžský, který sjednotil svou zemi proti španělské nadvládě, je na místě mrtev. Ve druhé polovině 16. století úpí nizozemské provincie pod španělskou mocí. Král Filip II. Španělský (1527–1598) sice Nizozemsko nenavštěvuje a vládne mu na […]
Psal Kosmas o praotci Čechovi podle bible?
„Vítej, země zaslíbená, tisícerými tužbami od nás vyhledávaná! Zachovej nás bez pohromy a rozmnožuj naše potomstvo od pokolení do pokolení!“ jásá slovy Kosmase praotec Čech na hoře Říp. Dávný kronikář si k příchodu našich předků do srdce Evropy vytvořil krásnou pohádku, která však má do reality hodně daleko… „Země těch časů ležela nedotčena rádlem a […]
Věda a vynálezy
První instantní polévka byla hrachová
Anna Novotná horečně přemýšlí, jak chutně, rychle a jednoduše nasytit svoji hladovou rodinu, která kromě ní zahrnuje manžela Františka a čtyři malé děti ve věku od dvou do sedmi let. „Co bude dnes k večeři?“ Tato otázka se pro ni stává noční můrou.   Píše se rok 1887 a Novotní se z jihomoravské vesničky přestěhovali za prací […]
Vyhnali Paracelsa z Moravského Krumlova?
Věhlasný renesanční lékař Paracelsus svůj obor studuje nejen u doktorů, ale i u lazebníků, vesnických kovářů a horalů, ranhojičů, alchymistů, v klášterech nebo vojenských táborech. Stane se jakýmsi „lékařem bez hranic“. Pracuje všude tam, kde ho potřebují. Dokonce i v českých zemích!  Přes dva roky působí v Moravském Krumlově, kde léčí dědičného maršálka Českého království Jana z Lipé (†1541). […]
3 vychytávky z říše na Nilu: Svítili si služebníci faraonů žárovkou?
Náhorní plošina se musí nejprve uhladit do roviny. Ač disponují primitivními nástroji, dávní Egypťané docílí toho, že rozdíl mezi nejvýše a nejníže položenou spodní hranou Cheopsovy pyramidy činí pouhých 2,1 centimetru. Jen o neuvěřitelnou jednu patnáctinu stupně se pak starověcí architekti odchýlí, když jednotlivé hrany faraonovy hrobky orientují podle světových stran. A to k jejich […]
premium
Oddal se Parkinson medicíně po zpackaném spiknutí?
K medicíně má dlouho vlažný vztah. Stačí mu, že ho slušně živí. Teprve když zkrachuje jeho politická „kariéra“, začíná se Parkinson více věnovat vědeckému bádání v několika lékařských oborech. Proslaví se hlavně popisem choroby, která se bohužel ani dnes nedá vyléčit.   Má spoustu zájmů. Zajímá ho chemie, botanika, geologie či paleontologie. Nic z toho ale mladičký James […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Taburet jako praktický doplněk
panidomu.cz
Taburet jako praktický doplněk
Není nic příjemnějšího, než se po náročném dni uvelebit do sedačky a natáhnout si nohy. K tomu nám skvěle poslouží taburet, tedy stolička bez opěradla. Pro své malé rozměry a variabilní využití taburety doplňují lidská obydlí od nepaměti. Charakteristické především pro styl Ludvíka XIV. , dokonce i samotné slovo taburet má kořeny ve Francii. Dnes
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo