9. 9. 1437: Někdejší husitský hejtman Jan Roháč z Dubé byl zajat, podroben krutému mučení, až prý "z něho střeva plula", a v tento den veřejně popraven.    
Domů     Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?
Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?

Přetahují se o něj ta nejlepší světová výzkumná pracoviště. Místo rodákovi z Brna Georgu Placzkovi nabídne i Fyzikálně-technologický institut v Charkově.

Při kladení podmínek, za jakých by nabídku přijal, si ale fyzik neodpustí i tu, že musí zmizet „chasain“. Výrazem míní Stalina. Přijde udání a musí si sbalit kufry. Do SSSR už se nepodívá!

Nebýt jeho mimořádné výmluvnosti, asi by si doma vědeckou dráhu neprosadil. Georg Placzek (1905‒1955) se totiž narodil do zámožné židovské rodiny, která spoluvlastní textilní továrnu v Alexovicích u Ivančic nedaleko Brna.

Vzhledem k tomu, že je nejstarší ze tří dětí, očekává se, že starost o podnik jednoho dne převezme. Georgovi ale výroba tkanin nic neříká, navíc v mládí zastává ostře levicové názory a hromadění majetku odsuzuje.

„Byl ve své vlastní rodině bohatého továrníka považován za »disidenta«…Z »revolučně antiburžoazní naivity« ho vyléčila až pozdější osobní zkušenost se stalinským terorem a sovětskou realitou,“ vysvětluje Aleš Gottvald z Ústavu přístrojové fyziky Akademie věd, jenž o životě jediného českého účastníka projektu Manhattan napsal knihu.

Placzek (třetí zleva) s kolegy na půdě Amerického ústavu pro fyziku.
Placzek (třetí zleva) s kolegy na půdě Amerického ústavu pro fyziku.

Z praktika teoretikem

Jako 19letý Georg nastoupí na univerzitu ve Vídni, přičemž v průběhu studia stráví tři semestry i na pražské univerzitě. Cílem jeho disertační práce je elektrostatika v látkovém prostředí. K tomu sám autor s nadsázkou říká:

„Byl jsem vlastně experimentátor, ale pak jsem přestal pracovat, a tak si lidé myslí, že jsem teoretik.“ Po studiích Placzek nastoupí na odborném pracovišti v nizozemském Utrechtu.

V roce 1932 přejde do institutu dánského nositele Nobelovy ceny za fyziku Nielse Bohra (1885–1962). Absolvuje rovněž řadu zahraničních stáží, mimo jiné v Jeruzalémě, Paříži či Charkově.

Při návštěvě Sovětského svazu se ale slovem otře o Josifa V. Stalina (1878–1953) a ze země je vyhoštěn. Díky této zkušenosti přehodnotí své levicové smýšlení…

Zásluh se nedočká

Ve světě fyziky se ve stejnou dobu nemluví o ničem jiném než o atomovém jádru. Přispěje k tomu nejdříve objev neutronů a v lednu 1939 úspěšné rozštěpení jádra uranu německým týmem vědců.

Vysvětlení nového druhu jaderné reakce je připisováno rakouskému fyzikovi Ottovi Frischovi (1904–1979), zásadně mu v tom ale pomůže právě Placzek.

„Jak Frisch později sám přiznává, Placzkovo řešení jej vůbec nenapadlo… Experiment rychle provedl 13. ledna 1939 a napsal o tom pod svým jménem ihned článek pro Nature,“ uvádí Gottvald s tím, že Frisch českého vědce v tomto zlomovém materiálu nezmiňuje. „Jeho zásluhy si z valné části připíší jiní (Frisch, Bohr, …),“ dodává autor.

Plutoniové jaderné zařízení exploduje při testu Trinity na vrcholu věže.
Plutoniové jaderné zařízení exploduje při testu Trinity na vrcholu věže.

Pozvání k výbuchu

Veřejnost tak o Placzkových zásluhách na popsání jaderné reakce prakticky neví, odborníci ale ano.

Proto když pak americký fyzik Robert Oppenheimer (1904–1967) dává dohromady tým, který s ním bude spolupracovat na vývoji jaderné zbraně, obrátí se i na brněnského rodáka.

Ten se k projektu Manhattan připojuje v prosinci 1943, přičemž jím vedená skupina nepracuje přímo v Los Alamos v Novém Mexiku, ale svými poznatky přispívá z kanadského Montrealu. Čemu konkrétně se věnuje?

Placzek vytváří a navrhuje metody výpočtů, které řeší jednotlivé problémy při tvorbě atomového reaktoru a posléze bomby. Do americké pouště se však přece jenom podívá. V létě 1945 sem přijíždí, aby zhlédl první pokusný výbuch atomové bomby.

Další exploze z 6. srpna už vymaže z mapy japonskou Hirošimu a stejný osud potká i Nagasaki.

Pozorovatelé vidí, že odpálení první jaderné bomby proběhlo úspěšně.
Pozorovatelé vidí, že odpálení první jaderné bomby proběhlo úspěšně.

Rodová kletba

Placzek zůstává v Los Alamos ještě asi rok. Poté odjíždí učit na univerzitu do Montrealu. Rád ale přijímá nabídky na přednášení na dalších předních světových univerzitách, takže hostuje ve Spojených státech i v Evropě.

Celou tu dobu se s pomocí manželky Elsy von Halbanové snaží čelit svým narůstajícím zdravotním problémům. Trpí totiž bipolární poruchou, tedy cyklickým střídání euforických a depresivních stavů. A právě ta se mu nejspíš stane osudnou.

S manželkou Elsou se Georg seznámil v roce 1937 na konferenci v Paříži.
S manželkou Elsou se Georg seznámil v roce 1937 na konferenci v Paříži.

Ačkoliv nekrology hovoří o tom, že Placzek zemřel na srdeční příhodu ve švýcarském Curychu, existují domněnky, že se ze světa sprovodil sám. „Autoři nekrologů mohli sotva mít k dispozici podrobnější informace než nejbližší rodina.

A mezi Georgovými příbuznými taková jednoznačná informace není. Zato tam žije úsloví o kletbě »Placzkova genu«,“ píše Gottvald. Je jí myšlena právě ona dědičná psychická nemoc.

Není těžké si představit, že ji mohla zásadně umocnit i ztráta rodinných příslušníků během holokaustu.

*** Děti zachránil Winton ***

* Krátce po podpisu Mnichovské dohody se Placzek na podzim 1938 objevuje doma v Alexovicích. „Odjeďte, není tu bezpečno,“ naléhá na svou rodinu. Otec to ale kvůli povinnostem kolem továrny zamítne.

* To se ukáže jako osudové – Jen pár dní po okupaci si Georgův bratr Fritz po hádce s Němci ve vedení továrny prostřelí hlavu…Sestra Edith skončí v koncentračním táboře v lotyšské Rize.

* Rodiče jsou převezeni do Terezína, kde zemře otec Alfred, matka Marianne je v říjnu 1944 dopravena do Osvětimi, a ani ona už odtud živá nevyjde…Z rodiny přežijí jen dvě děti Georgovy sestřenice, jejichž záchranu má na svědomí anglický dobrodinec, sir Nicholas Winton (1909–2015).

Foto: zob.cz, pbs.org, newstatesman.com, wikipedia.org, praguemorning.cz, translate.google.com,
Související články
reklama
Zajímavosti
Vezl Amundsen k pólu gramofon?
Loď Fram napíná plachty a 9. srpna 1910 vyplouvá z norského Kristiansandu. V té chvíli ví jen tři muži na palubě, jaký bude její cíl. „Jižní pól,“ oznamuje velitel výpravy Roald Amundsen zbytku posádky až na Madeiře. Severní točna již padla, chce to novou výzvu! Není nad zkušenost Moře a led jsou jeho život. Poprvé […]
Zhrzená královna nechala zavraždit sokyni v lásce
Řadu let musí snášet ponížení. Král ji odsunul na vedlejší kolej a se svou milenkou plodí jedno dítě za druhým. Marie Portugalská sní o pomstě. Obrní se trpělivostí a po manželově smrti přichází její chvíle. Zostuzená královna nechá svou konkurentku krutě potrestat…   Pochází ze šlechtického rodu, který patří v Kastilii k těm nejvlivnějším. Na prahu dospělosti […]
Číhal na Napoleona v Brně tovaryš s puškou?
Vrací se do města až za tmy. Už z dáli Napoleona vítají v Brně dvě zapálené svíce v každém okně. Ne že by Moravané chtěli francouzskému císaři takto vzdát hold. Prostě jim to nařídil… Zvolit správný terén pro zásadní bitvu není jen tak, a proto Napoleon (1769–1821) objíždí v listopadu 1805 okolí Brna, aby si vyhlédl místo chystaného […]
Kinderzimmer: Novorozenci v Ravensbrücku umírali při otevřeném okně
„Spousta z nich je těhotných,“ diví se ženy, které sledují nově příchozí polské vězeňkyně. Jenže koncentrační tábor Ravensbrück není místem vhodným pro děti… A bohužel podle toho se zde bude s miminky zacházet.  Varšavské ženy, zavlečené do Ravensbrücku na severu Německa, jsou v různých stadiích těhotenství. Některé se teprve obávají, že by mohly být těhotné […]
premium
Věda a vynálezy
Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?
Přetahují se o něj ta nejlepší světová výzkumná pracoviště. Místo rodákovi z Brna Georgu Placzkovi nabídne i Fyzikálně-technologický institut v Charkově. Při kladení podmínek, za jakých by nabídku přijal, si ale fyzik neodpustí i tu, že musí zmizet „chasain“. Výrazem míní Stalina. Přijde udání a musí si sbalit kufry. Do SSSR už se nepodívá!   […]
Vyhnali Paracelsa z Moravského Krumlova?
Věhlasný renesanční lékař Paracelsus svůj obor studuje nejen u doktorů, ale i u lazebníků, vesnických kovářů a horalů, ranhojičů, alchymistů, v klášterech nebo vojenských táborech. Stane se jakýmsi „lékařem bez hranic“. Pracuje všude tam, kde ho potřebují. Dokonce i v českých zemích!  Přes dva roky působí v Moravském Krumlově, kde léčí dědičného maršálka Českého království Jana z Lipé (†1541). […]
3 vychytávky z říše na Nilu: Svítili si služebníci faraonů žárovkou?
Náhorní plošina se musí nejprve uhladit do roviny. Ač disponují primitivními nástroji, dávní Egypťané docílí toho, že rozdíl mezi nejvýše a nejníže položenou spodní hranou Cheopsovy pyramidy činí pouhých 2,1 centimetru. Jen o neuvěřitelnou jednu patnáctinu stupně se pak starověcí architekti odchýlí, když jednotlivé hrany faraonovy hrobky orientují podle světových stran. A to k jejich […]
premium
Oddal se Parkinson medicíně po zpackaném spiknutí?
K medicíně má dlouho vlažný vztah. Stačí mu, že ho slušně živí. Teprve když zkrachuje jeho politická „kariéra“, začíná se Parkinson více věnovat vědeckému bádání v několika lékařských oborech. Proslaví se hlavně popisem choroby, která se bohužel ani dnes nedá vyléčit.   Má spoustu zájmů. Zajímá ho chemie, botanika, geologie či paleontologie. Nic z toho ale mladičký James […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Kolumbus, Vikingové, nebo někdo jiný?
enigmaplus.cz
Kolumbus, Vikingové, nebo někdo jiný?
Zdá se, že ani Kolumbus, ani Vikingové nedorazili k břehům Ameriky jako první. Kontinent totiž lákal lidstvo dávno před nimi. Roku 455 se měl do Ameriky vydat buddhistický mnich jménem Hui Šen, kte
Ten jediný, kterého jsem milovala, mě přehlížel
skutecnepribehy.cz
Ten jediný, kterého jsem milovala, mě přehlížel
Nadbíhala jsem mu, jak se jen dalo, ale všechno to bylo marné. Ten fešák na červené motorce si mě ani nevšiml a léto už se chýlilo ke konci. Bylo mi sedmnáct a chodila jsem s Hrochem. To byla přezdívka, ve skutečnosti se jmenoval Jirka. Hrocha připomínal zavalitější postavou a vypoulenýma očima. Spíš to bylo ovšem tak, že Hroch
Pigmentové skvrny po opalování
nejsemsama.cz
Pigmentové skvrny po opalování
Opálená pokožka, která připomíná to slastné dovolenkové nicnedělání, pomalu bledne. Klídek střídá rozčarování nad nevzhlednými pigmentovými skvrnami, které nám sluneční paprsky na pokožce zanechaly. Jak se jich zbavit, aby pokožka vypadala zase mladě? Zamaskovat, nebo vybělit? Toť otázka. Boj s pomocí séra, ale i pera Sérum je koncentrovanější, tedy silnější a nejefektivnější. Díky depigmentační čisticí vodě
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
ČLOVĚK V PŘÍRODĚ
epochanacestach.cz
ČLOVĚK V PŘÍRODĚ
Na výstavišti Diamant Expo v Lounech proběhne tradiční výstava drobného zvířectva a chovatelských potřeb, zdravé stravy a života. Výstava je spojená s výstavou Řemesla a kreativita. V EXOTICKÉM pavilonu najdete hady, želvy, exotické ptactvo,.. V chovatelském pavilonu máte možnost vidět i zakoupit drobná domácí zvířata – králíky, drůbež, holuby,…
Nové snímky Merkuru ukazují skvrnitý povrch v ostrých detailech
21stoleti.cz
Nové snímky Merkuru ukazují skvrnitý povrch v ostrých detailech
Sonda BepiColombo, společná mise Evropské a Japonské vesmírné agentury, dokončila jeden ze svých průletů kolem Merkuru. Následně zaslala snímky znázorňující krátery posetý povrch planety, kterou začne
Láska jako trám, nebo jen flirt Pagáčové?
nasehvezdy.cz
Láska jako trám, nebo jen flirt Pagáčové?
Manželství Patricie Pagáčové (35) se rozpadlo teprve nedávno. Jenže se zdá, že kráska už má náhradu. Otázka ovšem je, jak to s tajemným fešákem vlastně má. Totožnost holohlavého vousáče, který se n
Coringa: Proč tu jen nikdo nechce žít?
epochaplus.cz
Coringa: Proč tu jen nikdo nechce žít?
Zoufalý dobytek se snaží uniknout z bahenní zkázy a prudkého vodního živlu. Jenže tentokrát neutečou ani zvířata, ani lidé. 25. listopadu 1839 se přístavním městem Coringa v indickém Ándhrapradéši přežene již druhá ničivá cyklóna. Jenže tentokrát půjde o skutečnou apokalypsu, domy vinou 12 metrových přílivových vln padají jako by byly z karet, obhospodařovaná pole jsou
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Něco extra: zmrzlina z avokáda
panidomu.cz
Něco extra: zmrzlina z avokáda
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s