17. 9. 1394: Král Karel VI. Francouzský nařídil vyhnat všechny Židy ze země.    
Domů     Založil dynastii Tudorovců opilec?
Založil dynastii Tudorovců opilec?
Bitva u Azincourtu

Sálem se rozléhá hlasitá hudba. Mladý Owen Tudor si ještě jednou přihne vína a dovrávorá na taneční parket. Párkrát klopýtne, vykouzlí několik podivných kroků a pak se královně, která se nachází opodál, svalí přímo do klína.

Místo aby ho Kateřina vyplísnila a zavolala na něj stráž, zamilovaně se na něj usměje.

Dne 30. října 1485 je ve Westminsterském opatství korunován první tudorovský monarcha, král Jindřich VII. (1457–1509), čímž započne více než století vlády tohoto rodu na anglickém trůnu.

Jde o výjimečnou dynastii, pod jejímž vedením se ostrovní říše přemění z okrajového středověkého království ve velkého hráče na světovém hřišti.

Na trůnu se vystřídá Tudorovců celkem pět včetně Jindřicha VIII. (1491–1547), velkého milovníka žen, a tak trochu jejich kata, nebo Alžběty I. (1533–1603), která zemře bezdětná a jejíž smrtí roku 1603 dynastie zanikne. Zatímco o potomcích Owena Tudora toho víme dost, o něm samotném se nám dochovalo relativně málo zpráv,“ tvrdí přitom britský historik John Bowle (19051988).

Kdo byl Owen Tudor (asi 14001461), zakladatel dynastie Tudorovců, a odkud vlastně pocházel? Skutečně šlo o alkoholika, vyžívajícího se v prostopášnostech, nebo je pravda úplně jiná?

Po boku válečníka

Je zima a prší tak hustě, že není skoro vidět na krok.

Pokud vás Francouzi zajmou, uříznou vám dva prsty na pravé ruce, abyste už nikdy nemohli držet luk, vykřikne anglický král Jindřich V. (13861422) a pak dá svým vojákům pokyn, aby zahájili palbu. Oblohu proříznou tisíce šípů.

V kalendáři je 25. říjen roku 1415. Mezi Francií a Anglií nedaleko Azincourtu zuří jedna z nejkrvavějších bitev stoleté války, které se účastní také mladičký Owen Tudor.

Ten se sice okolo roku 1400 narodil ve Walesu, jeho otec ho ale jako šestiletého poslal na anglický dvůr, aby se zde stal pážetem. Když se v roce 1415 Jindřich V. vydal do Francie, nezbylo Owenovi než ho v roli vojáka následovat.

Komorník a milenec

Na bitevním poli se povalují tisíce mrtvol. Většina z nich patří francouzským rytířům, kteří v průběhu střetnutí uvízli po kolena v bahně. Jindřich si připisuje důležité vítězství.

O několik let později pak vítězoslavně vstoupí do Paříže, kde pojme za ženu zdejší princeznu Kateřinu z Valois (1401–1437). Potom společně zamíří zpět na britské ostrovy. Z Owena Tudora se tak opět stane páže. Ne však na dlouho!

Záhy si ho totiž nová královna vybere za svého komorníka a později i za svého milence. Srdce královny si údajně získal tím, že se jí jednou v opilosti schoulil do klína,“ informuje Bowle.

Owenovi bylo něco přes třicet, když se oženil s královnou.
Owenovi bylo něco přes třicet, když se oženil s královnou.

Svatba z trucu?

Na hradbách vlají černé vlajky. Jen pár měsíců poté, co Kateřina porodila tolik očekávaného následníka trůnu, Jindřich V. umírá. Parlament proto na mladou královnu tlačí, aby si našla nového manžela.

Tím by se podle mínění většiny šlechticů měl stát Jindřichův mladší bratr Humphrey z Gloucesteru (1390–1447).

Snad z lásky, snad i trochu z trucu si však Kateřina z Valois raději tajně vezme svého milence Owena Tudora.Kolem roku 1432 Owen zbohatl díky svému milostnému vztahu a tajnému sňatku se svou zaměstnavatelkou, královnou-vdovou Kateřinou z Valois.

Poměr vyvolal u dvora ohromení a oficiální vyšetřování,zmiňuje se současný britský historik Norman Davies. Není úplně jasné, kdy a za jakých okolností se milenci vzali, sama Kateřina totiž o svém sňatku promluví až krátce před svou smrtí…

Skončí za mřížemi

Tak jako tak spolu dvojice během následujících let přivede na svět přinejmenším pět dětí! Poslední porod v lednu 1437 se ale 35leté královně stane osudným, umírá jen krátce po něm.

Už předtím se nicméně léčila s nějakou dlouhodobou nemocí, možná s rakovinou nebo tuberkulózou. Nebohý Owen je jen pár dní nato zatčen, obviněn z nespecifikovaných zločinů a uvězněn nejprve v londýnském žaláři Newgate a pak na hradě Windsoru.

Po necelém roce ale vezme do zaječích a na nějakou dobu se skryje v rodném Walesu.

Velkorysý vladař

Jeho situace se zlepší až začátkem roku 1439, kdy mu Kateřinin syn z prvního manželství, král Jindřich VI. (1421–1471), promine trest a navrátí mu jeho majetek a pozemky.

K Owenovi žádnou zášť nechová, což dokazuje i fakt, že mu přizná tučnou penzi ve výši 40 liber ročně, poskytne mu místo u dvora a učiní z něj správce královských parků v Denbigh ve Walesu.

Po nějaké době pak přijme u dvora i své dva nevlastní bratry, Edmunda (1430–1456) a Jaspera (asi 1431–1495). V listopadu 1452 je jmenuje hrabaty z Richmondu, respektive z Pembroke, a udělí jim rozsáhlá území. Získá tak na svou stranu další silné spojence.

Zajatec z bitvy

Krajinou se rozléhá řinčení zbraní. „Zničte ty prašivé psy!“ ozve se zdáli a jízda se dá do pohybu. Porážka ve stoleté válce Jindřichovým zdravím silně otřese. Panovník se v roce 1453 zhroutí, a zavdá tak příležitost k dalším vleklým bojům o královskou korunu.

Jen dva roky nato přerostou nepokoje v zemi ve známou válku růží. Owen Tudor se tehdy přirozeně přikloní na stranu Lancasterů, s nimiž je anglický král rodově spřízněn.

V jedné z prvních větších bitev u Mortimer´s Cross je však Owen zajat a následně odsouzen k smrti!

Trůn získá vnuk

Hlava, která lehávala v královnině klíně, bude nyní ležet v katově koši, pronese Owen údajně krátce před popravou. Ráno 2. února 1461 je sťat na trhu v Herefordu a jeho hlava je napíchnuta na kříž.

Traduje se, že krátce nato ji sňala jedna bláznivá žena, celou ji důkladně očistila, učesala a obklopila svíčkami, neboť se zrovna slavil svátek Hromnic. Owenovo tělo je pohřbeno v nedalekém kostele.

Owen se tak už nedočká okamžiku, kdy jeho vnuk Jindřich Tudor, syn Edmunda, rozpráší v bitvě u Bosworthu vojska krále Richarda III. (1452–1485) a jako vůbec první Tudorovec usedne na anglický trůn.

Foto: wikimedia.org, meisterdrucke.com
Související články
reklama
Zajímavosti
Vtipálek proslavil bezejmenný dům
Někdo buší na dveře. Služebná je překvapená, když za nimi uvidí stát kominíka. „Nikoho jsme si neobjednávali, komín máme čistý!“ odmítne jeho služby. Za pár minut už ji ale zase někdo „volá“. Málem upadne do mdlob. Před domem přešlapují další dva kominíci, pekař a partička statných mužů s varhanami!   Zbožňuje vtípky a rád se […]
Poslední velký bál Romanovců bavil i carevnu
Sloužící převlečení za kozáky mají rty promodralé zimou. Musí ale vydržet. Lemují schodiště, jimiž vstupují vzácní hosté, pozvaní na kostýmní bál, do Zimního paláce. Mrznout tu budou dlouho, protože pozvaných je hodně přes 300 lidí.   Z výkvětu Ruska si nikdo nechce nechat tuto ojedinělou příležitost ujít. Car Mikuláš II. (1868–1918) totiž pořádá velkolepý ples, jímž […]
Zastřelil omylem Juan Carlos bratra?
Zem, kterou sypou do hrobu, přivezli až ze Španělska. Rakev nesli na hřbitov v portugalském Cascais význační španělští muži. Rodina zesnulého chlapce se sotva drží na nohou. Z jeho tragické smrti se nepřestanou vinit… Na tyhle Velikonoce do smrti nezapomenou. Se španělskou královskou rodinou truchlí celý svět. V sobotu 31. března 1956 ráno pohřbili chlapce, který měl […]
premium
4 synové Jindřicha z Lipé: Stáli Lucemburky tučné výkupné?
Jindřich a Jan vtrhli do Rakous. Svůj výpad však uspěchali a u Mailbergu jim Rakušané uštědří těžkou porážku. Oba šlechtici skončí v zajetí. Král Jan Lucemburský za ně bude muset zaplatit velké výkupné a přijde o několik pevností na rakousko-moravském pomezí! Ve své éře patří k nejmocnějším mužům Českého království a za panovníka Jana Lucemburského […]
premium
Věda a vynálezy
Snažil se Newton vypočítat datum Apokalypsy?
Hrot pera škrábe po papíře. Zapisuje si všechna čísla, rozměry, proporce, časové údaje, které na stránkách Bible najde. „Jistě to spolu nějak souvisí, jenom musím přijít na ten správný vzorec,“ přemítá Isaac Newton. Nedaří se. Jedna věc je totiž hledat zákonitosti v přírodě a druhá v mýtech.   Isaac Newton (1643–1727) je znám především jako […]
premium
4 ztracené vynálezy: Dal císař zabít tvůrce pružného skla?
Máme je v pasti! Alespoň to si myslí Arabové, když v 7. století oblehnou Konstantinopoli. Obránci města ale disponují tajnou zbraní – chrličem neuhasitelného ohně. Nepřátelské lodě jím promění v hořící trosky a ten, kdo se nezachrání skokem do vody, shoří rovněž. Dokud mají Byzantinci řecký oheň, odrazí jakéhokoliv nepřítele.   Způsob jeho přípravy je […]
premium
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?
Přetahují se o něj ta nejlepší světová výzkumná pracoviště. Místo rodákovi z Brna Georgu Placzkovi nabídne i Fyzikálně-technologický institut v Charkově. Při kladení podmínek, za jakých by nabídku přijal, si ale fyzik neodpustí i tu, že musí zmizet „chasain“. Výrazem míní Stalina. Přijde udání a musí si sbalit kufry. Do SSSR už se nepodívá!   […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Priming: Jak vypadá typický experiment?
21stoleti.cz
Priming: Jak vypadá typický experiment?
Suché akademické definice říkají: Priming je experimentální rámec, ve kterém zpracování počátečního stimulu ovlivní odpověď na stimul následující. Jak tuto obtížně stravitelnou větu pochopit? P
Za hrnčíři do středních Čech: Objevte znovu obnovenou tradici
epochanacestach.cz
Za hrnčíři do středních Čech: Objevte znovu obnovenou tradici
Nic nedokáže teplo domova vykouzlit tak jako keramický baculatý hrneček s horkým čajem či kávou anebo krásné keramické ozdoby. Praktičnost keramiky oceňovali naši předci po dlouhá staletí, její kouzlo obdivujeme i dnes. Vydejte se za tradiční keramikou do středních Čech – ať už přímo do dílen, kde si můžete umění keramických mistrů sami vyzkoušet, do
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
A pak přišel rozvod…
nejsemsama.cz
A pak přišel rozvod…
Po pádu ze schodů se o mě staral syn, který se k nám na chvíli přistěhoval. Když se ale vracel domů k manželce pro nabíječku, spatřil něco, co ho málem zničilo. Když se můj jediný, vymodlený syn Tonda ženil, byla jsem štěstím bez sebe. Dlouho to vypadalo, že nám snad zůstane doma na krku a bude se starat
Pohoda v houpací síti
panidomu.cz
Pohoda v houpací síti
I v babím létě, které se konečně hlásí o slovo, se nejlépe lenoší na zahradě v houpací síti nebo v závěsném křesle. Že jste si ještě žádné nepořídili? Tak to musíte rychle napravit! Klasické dřevěné lavice v pergole sice bývají hezké, ale pro dlouhé posezení nepříliš pohodlné. Proto je lepší si pro lenošení vybrat závěsná
Zlomyslní duchové ve starožitnictví děsili prodavačku
skutecnepribehy.cz
Zlomyslní duchové ve starožitnictví děsili prodavačku
Ten starý prostor byl jejich královstvím. Bydleli ve starém nábytku a s velkou oblibou si dělali legrácky z každého, kdo do obchodu vstoupil. Setkat se s duchy nemusí být jen nebezpečná záležitost, jsou mezi nimi i ti dobří, kteří pomohou, nebo varují před nebezpečím. Jsou ovšem také duchové škodolibí, kteří se baví tím, že straší, přesouvají věci, občas se zjeví třeba
V Íránu pršely ryby: Byla to předzvěst blížící se tragédie?
epochalnisvet.cz
V Íránu pršely ryby: Byla to předzvěst blížící se tragédie?
Začátkem letošního května se na sociálních sítích objevilo několik videí podivného úkazu. V oblasti Jasúdž po silných deštích začaly z nebe padat ryby. V minulosti byly záhadné deště zvířat považovány za zlé znamení. Mohlo v tomto případě jít o předzvěst tragické smrti íránského prezidenta, k níž došlo jen o pár dnů později?   Téměř biblická
Štrúdl jako od maminky
tisicereceptu.cz
Štrúdl jako od maminky
Tradiční jablečný závin s rozinkami a ořechy je výborný k odpolednímu čaji. Suroviny na 2 záviny Na těsto 300 g hladké mouky špetka soli 60 g změklého másla 2 vejce 4 lžíce vody 2 lžíce oc
Smrtící plán zrozený v chladné krvi: Příběh masového vraha Charlese Whitmana
epochaplus.cz
Smrtící plán zrozený v chladné krvi: Příběh masového vraha Charlese Whitmana
Charles Whitman, zdánlivě normální mladík, se proměnil v bezohledného zabijáka. Jeho cesta na věž texaské univerzity byla lemována mrtvolami jeho nejbližších a nakonec vyústila v jeden z nejhorších masakrů v americké historii. Co ho k tomu vedlo? Cestu na věž lemují mrtvoly Po půlnoci vnikne mladík do bytu Margaret. Když jí čepel nože pronikne do
Konec společné kariéry, ale také manželství Evy a Vaška!
nasehvezdy.cz
Konec společné kariéry, ale také manželství Evy a Vaška!
Nedávno jsme vás informovali o tom, že společná hudební kariéra Evy Ševčíkové (53) a Václava Ševčíka (70) je u konce. Duo Eva a Vašek spolu přitom vystupovalo dlouhých 34 let. Nyní se ovšem ukázalo,
Chronoshop otevřel butik, Rado a Loee slavily první narozeniny butiku
iluxus.cz
Chronoshop otevřel butik, Rado a Loee slavily první narozeniny butiku
Rodinný hodinářský ateliér Chronoshop slavnostně otevřel své nové reprezentativní prostory v srdci Prahy. Novou adresou se stala Široká 9, tedy konkrétně bytový dům na nároží Široké a Maiselovy ulice
Může v sobě člověk mít divokého vlka?
enigmaplus.cz
Může v sobě člověk mít divokého vlka?
Pokud si myslíte, že vlkodlaci patří jen do říše fantazie, omyl! Jejich existenci dokládají četné záznamy již po celá staletí. A svědectví těch, kteří tvory s hlavou vlka a lidským tělem viděli na vla
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz