18. 10. 1377: Přibližně rok před svou smrtí sepsal císař Karel IV. svoji druhou (a poslední) závěť. V ní přesně vytyčil hranice území, které později zdědili jeho synové.    
Domů     Generál Laudon: Dohnal pruského krále k pláči?
Generál Laudon: Dohnal pruského krále k pláči?
Generál Laudon

„Generál Laudon jede skrz vesnici…,“ zpívá se ve známé písničce. Rakouský vojevůdce za svůj život těch vesnic hodně zničil, ale ještě více jich zachránil. Nepřátelé se ho báli a jeho panovnice ho milovala.

Třebaže generál Ernst Gideon von Laudon (1717–1790) vstoupil do historie jako rakouský vojevůdce, s Rakouskem dlouho nic společného neměl.

Narodil se v Livonsku, v pobaltské oblasti na území dnešního Estonska a Lotyšska, které ještě během jeho mládí přestalo být součástí Švédska a připadlo Rusku.

Laudon pocházel z nižší šlechtické rodiny, mezi bohaté vrstvy rozhodně nepatřil a ani ve škole ho nelze zařadit mezi premianty. Jak se však brzy ukázalo, v kariéře mu nic z toho nakonec nijak nebránilo…

Kdo mu zaplatí?

Už v 15 letech Laudon vstupuje do carské armády. Trpělivě buduje své postavení v rusko-turecké válce (1735–1739), brzy je povýšen na nadporučíka a už ví, že armáda je pro něj celoživotním posláním.

Musí se také postarat o finanční zajištění stále chudnoucí rodiny. Jenže po návratu z válek chybějí v ruské armádě patřičné bojové příležitosti. Nezbývá než se poohlédnout po jiném zaměstnavateli. V Evropě se přece pořád někde bojuje.

Audience se nedočká

Švédská armáda je první volbou, ale o Laudonovy služby tam nikdo nemá zájem. Naději spatřuje v Prusku, a tak se vydává do Berlína. V roce 1743 dokonce žádá o audienci u pruského krále Fridricha II. (1712–1786).

Po čtyřměsíčním odkládání nakonec z přijetí sejde a uražený mladý důstojník mění barvy. Probíhající válka o rakouské dědictví má přece více stran, a ve Vídni možná budou mít na kvality livonského bojovníka jiný názor.

Laudon se opravdu záhy stane velitelem setniny rakouské armády pod velením barona Františka von Trencka (1711–1749).

Pruský král Fridrich II. našel v Laudonovi přemožitele.
Pruský král Fridrich II. našel v Laudonovi přemožitele.

Schopný, ale neoblíbený

Ačkoliv armáda je Laudonovým životem, pod Trenckem spokojený není. Nedokáže přijmout nadměrné krutosti jeho pandurů a všeobecnou nekázeň v jednotce. Vítá tak převelení do Chorvatska. Tady si v bojích s Turky získá uznání nadřízených.

„Je to nepříliš oblíbený, svědomitý, nestranný a všestranně schopný důstojník. Časem by mu mohlo být s velkým užitkem svěřeno vedení pluku,“ píše se o něm v hlášení, které letí k vídeňskému dvoru.

Kromě toho Laudon začíná psát stostránkové dílo Projekt, jak by bylo možné si počínat v případné defenzivě nebo ofenzivě proti Turkům, které dokončí po čtyřech letech. Podá tak první významný doklad o svém neobyčejném strategickém uvažování. Ne poslední…

Jméno vzbuzuje strach

Je mu skoro 40 let, když se už jako podplukovník přesouvá na nové působiště – do severozápadních Čech.

Když v roce 1756 propuká sedmiletá válka, má už v armádě významné postavení a vzápětí svou pověst potvrzuje dobytím pruské posádky v saském městě Ostritz, což Rakousku přinese i nezanedbatelnou kořist.

Velkou zásluhu má o rok později i na osvobození Prahy a na úspěšném přepadení několika pruských konvojů, a tak mu vrchní velitel Karel Lotrinský (1712–1780) zvyšuje roční plat o 1500 zlatých.

Již jen vyslovení Laudonova jména vzbuzuje v pruských jednotkách napříště paniku…

Fridrich má na krajíčku

Laudon stoupá v armádní hierarchii stále výš. Je už polním podmaršálkem, na uniformu si připne nejvyšší možný rakouský metál – velkokříž Řádu Marie Terezie – a je povýšen do panského stavu.

12. srpna 1759 uštědří Prusům další krutou ránu, když jejich zdánlivé vítězství v nejkrvavějším střetu sedmileté války u Kunersdorfu (dnes na německo-polských hranicích) obratným manévrem promění v drtivou porážku.

Této bitvy se účastní i sám pruský král a traduje se, že na útěku před Laudonem plakal a uvažoval o sebevraždě.

Málo příležitostí vítězit

Povýšení na polního zbrojmistra, které nadšená Marie Terezie (1717–1780) Laudonovi plánuje, zabrání jen intriky maršála Leopolda Dauna (1705–1766), jenž se obává příliš velkého vlivu svého konkurenta.

Vztah obou nejdůležitějších mužů rakouské armády je horší a horší. Laudon je nadále jen „tím druhým“, ale panovnice dobře ví, jaký poklad v něm má. Odměňuje ho osobním medailonem posázeným diamanty a uděluje mu právo nazývat se Prvním rytířem Marie Terezie.

Sedmiletá válka se ovšem pro Rakousko nevyvíjí nejpříznivěji. Ernst Gideon von Laudon, který touží po vítězných bojích, ne po udržovací nerozhodné válce, odchází do ústraní, čímž nepotěší Marii Terezii, ale nadchne Leopolda Dauna.

Bitvu u Kunersdorfu rozhodl Laudonův jezdecký útok.
Bitvu u Kunersdorfu rozhodl Laudonův jezdecký útok.

Dobře vím, že umírám!

Laudona si váží i nový císař Josef II. (1741–1790). Zdravotní problémy už ale stárnoucímu stratégovi nedovolí plné nasazení. Přesto je povýšen na polního maršála, což je nejvyšší funkce, které je možné v rakouské armádě dosáhnout.

Je mu už přes 70 let, když ho osmanská hrozba přinutí opustit své poklidné panství a nabídnout císaři znovu své služby. Táhne na Balkán, kde turecké jednotky v několika bitvách, včetně té nejdůležitější u Bělehradu, na hlavu porazí.

„Vítej, bělehradský vítězi,“ volá Josef II., když se Laudon vrací do Vídně. Je oficiálně vrchním velitelem rakouské armády, ale v tu chvíli mu zbývá už jen několik měsíců života.

Dobře ví, že konec se blíží, a nelíbí se mu, že se mu jeho okolí snaží dávat plané naděje. Ach, nemějte mě za takového slabocha a nedělejte ze mne prosťáčka!“ ohrazuje se.

Umírá ve svém domě v Novém Jičíně, ale jeho ostatky jsou hned následující den převezeny do Vídně.

Foto:: Wikimedia.org, Meisterdrucke.com, digitalniknihovna.cz

Zaostřeno na osobnosti
Ten se mi nelíbí!
Polní maršál Leopold Daun (1705–1766) je o 12 let starší než Laudon, proto nelibě nese vzestup svého konkurenta. Vrchním velitelem armády se sám stane po slavném vítězství Rakouska nad Prusy u Kolína.
Město jako prémie
Petr Saltykov (1698–1773) je za sedmileté války vrchním velitelem ruské armády a společně s Ernstem Laudonem velí spojencům, kteří rozdrtí pruské síly u Kunersdorfu. Za to je doma jmenován generálním guvernérem Moskvy.
Více v cele než na bojišti
Více jako dobrodruh než vojenský velitel je znám baron František von Trenck (1711–1749). Za svůj příklon k násilí je i vězněn, raději odejde do Ruska, kde je zase odsouzen k vyhnanství. Po návratu skončí v žaláři na brněnském Špilberku.
Český pobočník
Za jednoho z nejlepších vojevůdců 19. století je považován český šlechtic Josef Václav Radecký z Radče (1766–1858). Je o 50 let mladší než Laudon, ale vyznamená se v bojích proti Turkům a stane se jeho pobočníkem.
Zaostřeno na dobu
Boj velmocí
Nystadský mír v roce 1721, tři roky po smrti švédského krále Karla XII., ukončil tzv. severní válku mezi Švédskem a Ruskem. Rusko díky svému vítězství získalo značná území včetně Laudonova rodného Livonska.
Zdevastovaný dar
Panství Bečvárky u Kolína, zničené vleklou válkou, zakoupí na počátku roku 1759 Marie Terezie a obratem je věnuje generálu Laudonovi. Ten si musí přikoupit i sousední panství, protože v Bečvárkách nezůstal jediný les.
Rozprášená armáda
V bitvě u Kunersdorfu 12. srpna 1759 se střetne 50 000 Prusů pod vedením krále Fridricha II. se 79 000 muži Rakouska a Ruska. Sám Fridrich po prohrané bitvě přizná, že mu zbylo jen 3000 bojeschopných vojáků.
Zbytečné vyhnání
Habsburská armáda pod vedením Laudona v září 1789 oblehne osmanské jednotky v Bělehradu. Po třech týdnech se Turci vzdají. Za dva roky je ale uzavřena mírová smlouva, podle níž město připadne opět Osmanům.
Související články
reklama
Zajímavosti
Páni z Koldic sponzorovali krále i císaře
Jan Lucemburský skřípe zuby. Nezbývá mu ale než podepsat. V dubnu 1318 přistupuje v Domažlicích na kompromisní řešení svého sporu s českou šlechtou. Z jednání řady pánů je rozladěný. Napříště se proto obklopí kroužkem šlechticů, kterým může bezmezně důvěřovat. Nebude mezi nimi chybět Těma starší z Koldic. Těma starší z Koldic (1303–1340) pochází se starobylého […]
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda […]
Boleslav II. v říšské politice vsadil na špatného koně
Jindřich Svárlivý se na něj může spolehnout. Když bude nejhůř, Boleslav mu vždycky poskytne azyl. Český kníže má zřejmě s bavorským vévodovou nějaký zvláštní přátelský vztah. V souboji o říšský trůn ho ale podporuje i z ryze praktických důvodů. Přemyslovec věří, že díky Jindřichovi ovládne nová území na Labi. Zajímá ho především saská Míšeň… Z […]
premium
Vpád Hunů vrhl Evropu o 1000 let nazpátek
Stačí krok, a ocitnou se na území Římské říše. Skupina Gótů se sekyrami na zádech se přesto nezastaví. Vědí, že kdysi neporazitelné velmoci docházejí síly. Nabobtnalý státní útvar ztrácí jednu provincii za druhou a není, kdo by zarazil příchozí kmeny barbarů. Gótové nejsou jedinými, koho obávaní Hunové vyhnali k římské hranici.   Zpoza horizontu se […]
premium
Věda a vynálezy
Odstartoval špatný vtip krvavý protest proti pitvám?
Budova newyorské Všeobecné nemocnice vypadá, jako by se jí prohnalo tornádo. Má poničenou fasádu, rozbitá okna a na ulici před ní se válejí zničené anatomické vzorky a lékařské vybavení. Živelní pohroma za to ovšem nemůže. Jde o následky protestu. Proč k němu došlo? Vykradači hrobů se pod rouškou noci blíží se svým nejnovějším „úlovkem“ k renomovanému zdravotnickému […]
Snažil se Newton vypočítat datum Apokalypsy?
Hrot pera škrábe po papíře. Zapisuje si všechna čísla, rozměry, proporce, časové údaje, které na stránkách Bible najde. „Jistě to spolu nějak souvisí, jenom musím přijít na ten správný vzorec,“ přemítá Isaac Newton. Nedaří se. Jedna věc je totiž hledat zákonitosti v přírodě a druhá v mýtech.   Isaac Newton (1643–1727) je znám především jako […]
premium
4 ztracené vynálezy: Dal císař zabít tvůrce pružného skla?
Máme je v pasti! Alespoň to si myslí Arabové, když v 7. století oblehnou Konstantinopoli. Obránci města ale disponují tajnou zbraní – chrličem neuhasitelného ohně. Nepřátelské lodě jím promění v hořící trosky a ten, kdo se nezachrání skokem do vody, shoří rovněž. Dokud mají Byzantinci řecký oheň, odrazí jakéhokoliv nepřítele.   Způsob jeho přípravy je […]
premium
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rodinná fotka odhalila pravdu
skutecnepribehy.cz
Rodinná fotka odhalila pravdu
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
iluxus.cz
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
Emerald Cruises zve milovníky sváteční atmosféry na plavby za kouzlem Vánoc. Pečlivě sestavené říční plavby pro rok 2024 slibují jedinečný pohled na zimou zahalenou krajinu a návštěvu těch nejkrásnějš
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
epochaplus.cz
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká. Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet. Je to utajené sdělení, dokonalá
Nepodceňujte švestky
epochalnisvet.cz
Nepodceňujte švestky
Švestky, blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně. Mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Co všechno dovedou?   Ulevují při otocích. Hospodaření s vodou v těle závisí na rovnováze mezi sodíkem a draslíkem. Sodík vodu v těle zadržuje, draslík ji naopak pomáhá odvádět ledvinami. A zatímco sodíku jíme se
Také se vám nechce do úklidu knihovny?
panidomu.cz
Také se vám nechce do úklidu knihovny?
Velkým problémem zvláště v malém bytě může být přemíra knih. Často se stává, že spousta z nich jen zabírá prostor v knihovně, a tak je nutné je vytřídit a některé z nich vyřadit. „Generální“ úklid knihovny je časově náročný, a proto ho dost často odkládáme. Když už se ale do něj pustíme, měli bychom to vzít
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
nejsemsama.cz
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
Na Arabském poloostrově v Perském zálivu leží emirát Dubaj, který nabízí zábavu opravdu pro každého, pro děti i dospělé. Navíc si zde budete připadat jako v pohádce. Dubaj je známa svou moderní architekturou, luxusními zážitky a bohatou kulturou. Co by vás v tomto městě nemělo minout? Burj Khalifa a Dubai Mall Burj Khalifa je nejvyšší budova světa, která nabízí
Na světové nebe míří česká liška
21stoleti.cz
Na světové nebe míří česká liška
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů,
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
Řídce obydlená oblast Nového Mexika na jihu USA je jako stvořená k ukrývání lidí i cenností. Ve 30. letech to ví i obchodník Leon Trabuco, který do jihoamerické pustiny ukrývá obří zlatý poklad. Pak a
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
nasehvezdy.cz
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
Má doma prvňačku, do školy ji ale Kristýna Leichtová (39) neposlala. Rozhodla se, že bude Dorotku (6) učit sama. Herečka ze seriálu Zalez do spacáku prohlašuje, že se jí nelíbí současný školní systém.
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
epochanacestach.cz
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci,
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz