19. 9. 1938: Zástupci britské a francouzské vlády předali prezidentu Edvardu Benešovi společnou nótu, v níž ho vyzvali, aby v zájmu míru postoupil Adolfu Hitlerovi veškeré československé území, na němž Němci tvořili více než 50 % obyvatelstva.    
Domů     Dovolil si Ota I. Sličný odporovat knížeti?
Dovolil si Ota I. Sličný odporovat knížeti?
Spytihněv II.

Podle přání zesnulého otce se Konrád s Otou mají podělit o vládu nad Brněnskem a Znojemskem. Novému knížeti, jejich bratru Spytihněvovi, je to ale jedno. Celou Moravu zabere pro sebe a svoje sourozence s sebou vezme do Prahy. Z mladičkého Oty pak udělá správce knížecí kuchyně!

Život knížete Břetislava I. (1002/1005–1055) se chýlí ke konci. Ve snaze stabilizovat český stát vydá před smrtí několik zásadních nařízení. Tím nejdůležitějším je takzvaný seniorát, podle něhož má zemi vládnout vždy nejstarší člen přemyslovské dynastie.

A jak líčí současný historik Jan Škvrňák, v souladu s tímto stařešinským zákonem Břetislav „určil svým nástupcem nejstaršího syna Spytihněva II., zároveň mladší syny zaopatřil vlastními úděly na Moravě“.

Bohužel ani tato pojistka smír mezi bratry – potažmo klid v knížectví – nepřinese…

Ponižující funkce

Kníže Spytihněv II. (1031–1061) nemá se svými sourozenci zrovna nejlepší vztahy. V létě 1055 vytáhne s vojskem na Moravu, aby ji podřídil své přímé vládě. Vratislav (budoucí český kníže a král Vratislav II.;

asi 1033–1092), který dostal na starost olomoucký úděl, před ním raději uteče do Uher. Jeho další dva bratři, Konrád I. (asi 1035–1092) a Ota I. (1045–1087), vládnoucí společně na jihu Moravy, to už nestihnou, nebo prostě možná jen prchat nechtějí.

Buď jak buď, Spytihněv jim Brněnsko i Znojemsko – prozatím spojené v jeden úděl – také zabaví. Poté oba přinutí, aby s ním odjeli do Prahy, a před celým knížecím dvorem je poníží!

Z Konráda udělá lovčího, tedy správce lesů, a mladičkému Otovi svěří správu knížecí kuchyně! Doboví kronikáři nezmiňují, jak dlouhou dobu v potupných funkcích stráví. Nicméně v roce 1059 se Spytihněv usmíří s Vratislavem a vrátí mu olomoucký úděl. Bohužel o tom, jak tehdy naložil s jižní Moravou, prameny mlčí.

Odborníci našli v kostele sv. Štěpána kosti několika Přemyslovců.
Odborníci našli v kostele sv. Štěpána kosti několika Přemyslovců.

Konstruktivní opozice

Byl ode všech nazýván otcem duchovních a ochráncem vdov!“ chválí Spytihněva kronikář Kosmas (asi 1045–1125). Oceňuje na něm hlavně milosrdenství a fakt, že v roce 1060 zahájil na Pražském hradě výstavbu románské svatovítské baziliky.

Jenže napřesrok sotva 30letý kníže náhle umírá. Na pražském stolci ho vystřídá Vratislav, který předá olomoucký úděl Otovi.

Jižní Moravu pak opět dostává na starost Konrád, pokud se tak nestalo již ke konci vlády Spytihněva… Rozhodně se ale nedá říct, že by vztahy nového panovníka s mladšími sourozenci byly vždy ideální.

Podle Škvrňáka „Ota společně s Konrádem občas tvořil tichou, konstruktivní opozici… Vratislavovi“. Ve sporech s knížetem se často mohou opřít o svého dalšího bratra Jaromíra (asi 1040–1090), jehož v roce 1067 prosadili do úřadu pražského biskupa.

Vratislav proti tomu ostře vystupoval, pod vytrvalým tlakem sourozenců i českých velmožů však musel ustoupit. Hrozba občanské války byla zažehnána, jenže kníže na tuto potupu nezapomene a s biskupem Jaromírem bude až do konce života „na nože“!

Bojuje v Uhrách

Severní Morava je v dobrých rukou. Ota, který si kvůli údajně pohledné tváři vyslouží přídomek Sličný, se o ni stará zodpovědně.

Jako symbol své suverenity razí vlastní denáry, v roce 1063 přispěje k založení olomouckého biskupství a panovnické sídlo přenese na Václavské návrší.

Také se ožení – na Hanou si přivede princeznu Eufemii (†1111), dceru uherského krále Bély I. (asi 1015–1063). Brzy poté začne zasahovat do mocenských konfliktů v rodné zemi své manželky.

Dobové kroniky nezmiňují, jestli své kroky konzultoval s Vratislavem, nebo se v Uhrách politicky angažoval na vlastní pěst. Ať tak, či onak, v roce 1074 pomůže získat tamní trůn Gejzovi I. (asi 1040–1077).

Bratra své ženy Eufemie podpoří ve vítězné bitvě u Mogyoródu (na severu dnešního Maďarska). Zřejmě nešlo o jediný ozbrojený střet, do něhož olomoucký údělný kníže zasáhl.

V květnu 1082 Ota spolu s Konrádem a Vratislavem porazí u Mailbergu poblíž českých hranic rakouského markraběte Leopolda II. Babenberského (1050–1095), s nímž mají Přemyslovci vleklé spory.

Do kláštera Hradisko Ota pozval skupinu benediktinských mnichů.
Do kláštera Hradisko Ota pozval skupinu benediktinských mnichů.

Rodinná hrobka

Do Olomouce v únoru 1078 dorazí kníže Vratislav. Stejně jako břevnovský a sázavský opat přijel na vysvěcení Hradiska, jednoho z nejstarších klášterů na Moravě, který vyrůstá na nízkém skalnatém pahorku severně od olomouckého hradu.

Ota s Eufemií ho dali k dispozici benediktinským mnichům. Ti přišli na Hanou nejspíše z břevnovského kláštera, část z nich ale mohla pocházet i z Uher. Ota zakládal Hradisko s úmyslem, že bude sloužit také jako hrobka olomouckých Přemyslovců.

Když v červnu 1087 umírá, skutečně bude pohřben v klášterním kostele svatého Štěpána. Později vedle něj spočinou i jeho nejbližší. V létě 2018 archeologové vyzvedli z kaple v Hradisku sarkofág s promíchanými kostmi několika dospělých jedinců.

Pomocí různých metod je začali zkoumat a po pěti letech konečně mohli potvrdit své původní domněnky. „Máme identifikovaného Otu I. a jeho manželku Eufemii, jeho vnuka Otu III. a jeho manželku Durancii.

Pak zde máme jednoho ze synů Oty III. – Břetislava, nebo Vladimíra a ztotožněnou dceru Marii,“ přibližuje důležitý objev současný archeolog Jan Frolík. Potvrdit, že Ota Sličný byl opravdu fešák, však nepůjde. Z jeho lebky se totiž dochovalo pouze torzo…

Zaostřeno na osobnosti
Upraví volbu
Hlavou katolické církve se v lednu 1059 stává Mikuláš II. (990/995–1061). Mezi jeho priority patří snaha omezit vliv světských vládců na volbu papežů. Proto už v dubnu 1059 vydává bulu In nomine Domini, podle níž má Svaté otce propříště volit sbor kardinálů.
Potírá zlořády
„Ať naděje vzbudí vaši radost, ať láska roznítí váš zápal,“ prohlásí italský teolog Petr Damián (asi 1007–1072). Svůj život zasvětí snaze vylepšit život řeholníků, stejně tak mu ale leží na srdci dobro celé církve. Neúnavně bojuje proti nejkřiklavějším zlořádům své doby.
Zabil ho šíp
Dny posledního anglosaského krále jsou sečteny. Harold II. Godwinson (*asi 1022), který byl korunován v lednu 1066, se v říjnu téhož roku střetne v bitvě u Hastingsu s Vilémem Dobyvatelem. V krvavé řeži podle legendy padne poté, co ho zasáhne šíp do oka.
Preferuje klid
Válčení nemá v krvi. Dánský král Harald III. (asi 1040–1080) nedobývá nová území, s každým se snaží být zadobře. Ve své zemi provede řadu reforem – zdokonalí ražbu mincí, zavede pravidla pro hospodaření v královských lesích a zruší některé právní zvyky.
Zaostřeno na dobu
Střídání králů
Ve Skotsku probíhá boj o moc. Dosavadní král Macbeth I. v srpnu 1057 padne v bitvě u Lumphananu. Novým panovníkem je zvolen jeho nevlastní syn Lulach, který však napřesrok také umírá. Na skotský trůn usedá Malcolm III., jenž strávil řadu let v exilu.
Vraždění Židů
Tzv. zlatý věk židovské kultury ve Španělsku je minulostí. 30. prosince 1066 horda muslimů vtrhne do královského paláce v Granadě a ukřižuje židovského vezíra Josepha ibn Naghrelu. Poté se rozzuřený dav rozprchne do ulic a povraždí většinu Židů ve městě.
Dlouhé obléhání
Normané pod vedením dobrodruha Roberta Guiscarda v létě 1068 oblehnou přístavní město Bari. Poslední byzantskou državu na Apeninském poloostrově budou dobývat více než dva a půl roku. Vyhladovělí obránci, marně čekající na posily, se vzdají až v dubnu 1071.
Turecké vítězství
Seldžučtí Turci vybojovali důležité vítězství. 26. srpna 1071 porazili v bitvě u Mantzikertu (na východě dnešního Turecka) byzantskou armádu a zajali císaře Romana IV. Záhy vpadnou do nitra Malé Asie a během několika málo let odtud Byzantince vytlačí.
Foto: wikimedia.org, digitalniknihovna.cz, meisterdrucke.com, Muzeum umění Olomouc
Související články
reklama
Zajímavosti
Vtipálek proslavil bezejmenný dům
Někdo buší na dveře. Služebná je překvapená, když za nimi uvidí stát kominíka. „Nikoho jsme si neobjednávali, komín máme čistý!“ odmítne jeho služby. Za pár minut už ji ale zase někdo „volá“. Málem upadne do mdlob. Před domem přešlapují další dva kominíci, pekař a partička statných mužů s varhanami!   Zbožňuje vtípky a rád se […]
Poslední velký bál Romanovců bavil i carevnu
Sloužící převlečení za kozáky mají rty promodralé zimou. Musí ale vydržet. Lemují schodiště, jimiž vstupují vzácní hosté, pozvaní na kostýmní bál, do Zimního paláce. Mrznout tu budou dlouho, protože pozvaných je hodně přes 300 lidí.   Z výkvětu Ruska si nikdo nechce nechat tuto ojedinělou příležitost ujít. Car Mikuláš II. (1868–1918) totiž pořádá velkolepý ples, jímž […]
Zastřelil omylem Juan Carlos bratra?
Zem, kterou sypou do hrobu, přivezli až ze Španělska. Rakev nesli na hřbitov v portugalském Cascais význační španělští muži. Rodina zesnulého chlapce se sotva drží na nohou. Z jeho tragické smrti se nepřestanou vinit… Na tyhle Velikonoce do smrti nezapomenou. Se španělskou královskou rodinou truchlí celý svět. V sobotu 31. března 1956 ráno pohřbili chlapce, který měl […]
premium
4 synové Jindřicha z Lipé: Stáli Lucemburky tučné výkupné?
Jindřich a Jan vtrhli do Rakous. Svůj výpad však uspěchali a u Mailbergu jim Rakušané uštědří těžkou porážku. Oba šlechtici skončí v zajetí. Král Jan Lucemburský za ně bude muset zaplatit velké výkupné a přijde o několik pevností na rakousko-moravském pomezí! Ve své éře patří k nejmocnějším mužům Českého království a za panovníka Jana Lucemburského […]
premium
Věda a vynálezy
Snažil se Newton vypočítat datum Apokalypsy?
Hrot pera škrábe po papíře. Zapisuje si všechna čísla, rozměry, proporce, časové údaje, které na stránkách Bible najde. „Jistě to spolu nějak souvisí, jenom musím přijít na ten správný vzorec,“ přemítá Isaac Newton. Nedaří se. Jedna věc je totiž hledat zákonitosti v přírodě a druhá v mýtech.   Isaac Newton (1643–1727) je znám především jako […]
premium
4 ztracené vynálezy: Dal císař zabít tvůrce pružného skla?
Máme je v pasti! Alespoň to si myslí Arabové, když v 7. století oblehnou Konstantinopoli. Obránci města ale disponují tajnou zbraní – chrličem neuhasitelného ohně. Nepřátelské lodě jím promění v hořící trosky a ten, kdo se nezachrání skokem do vody, shoří rovněž. Dokud mají Byzantinci řecký oheň, odrazí jakéhokoliv nepřítele.   Způsob jeho přípravy je […]
premium
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?
Přetahují se o něj ta nejlepší světová výzkumná pracoviště. Místo rodákovi z Brna Georgu Placzkovi nabídne i Fyzikálně-technologický institut v Charkově. Při kladení podmínek, za jakých by nabídku přijal, si ale fyzik neodpustí i tu, že musí zmizet „chasain“. Výrazem míní Stalina. Přijde udání a musí si sbalit kufry. Do SSSR už se nepodívá!   […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Užívejte si opálení co nejdéle
nejsemsama.cz
Užívejte si opálení co nejdéle
Podařilo se vám velmi pracně na sluníčku nachytat vytoužený bronz? Pak vám poradíme, jak si jej zachovat. Když se o pokožku nebudete starat správně, do dvou týdnů bude ta krásná letní barva pryč. Stačí ale několik jednoduchých kroků, a můžete si ji užívat třeba až do zimy. Začněte už ve sprše Péče o opálenou pokožku začíná už při
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Jak vzniká produkce řeči?
21stoleti.cz
Jak vzniká produkce řeči?
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak funguje mechanismus naší řeči na psychologické úrovni? Jakým způsobem se stane například to, že svým přátelům řekneme o parádním zážitku z dovolené? Naše řeč je
ALO diamonds: Podzim v zářivých barvách drahokamů
iluxus.cz
ALO diamonds: Podzim v zářivých barvách drahokamů
Kdy jindy se ozdobit barevnými drahokamy zasazenými do prstenů, náhrdelníků, náramků či náušnic než na podzim, kdy sama příroda kolem nás hýří hřejivými odstíny barev od žluté přes oranžovou, červenou
Patří křičící mumie vrahovi faraona?
epochalnisvet.cz
Patří křičící mumie vrahovi faraona?
Francouzský egyptolog Gaston Maspero na konci června 1886 učiní šokující objev. V údolí Dér el-Bahrí nalezne záhadnou mumii. Má svázané ruce a nohy a ve tváři děsivý škleb. Kvůli němu se pro ostatky vžije označení „křičící mumie“.   Lékaři se připravují na pitvu záhadné mumie. Ta je neobvyklá i díky dalším detailům. Není totiž nabalzamovaná
Temné síly nám uzavřely vchod
skutecnepribehy.cz
Temné síly nám uzavřely vchod
S přítelem jsme se vydali do hor, když se spustil prudký liják. Poblíž byla jeskyně a tak nás napadlo, že se tam na chvíli schováme. Na odlehlém místě jsme se s přítelem Tomášem dostali do nebezpečné děsivé pasti. Během jedné naší dovolené jsme vstoupili na místa, která v sobě ukrývala tajemnou hrozbu. Chybělo málo a už bychom
Egyptská Atlantida Heracleion je možná klíčem k pochopení starověkých legend!
enigmaplus.cz
Egyptská Atlantida Heracleion je možná klíčem k pochopení starověkých legend!
V souvislosti s Egyptem se člověku vybaví především pyramidy, zaprášené sarkofágy ukrývající tisíce let staré mumie a všudypřítomný písek. Jenže ve skutečnosti se u pobřeží této země rýsuje podobně vý
Živé vysílání násilí na Facebooku: Šokující případ ze Švédska
epochaplus.cz
Živé vysílání násilí na Facebooku: Šokující případ ze Švédska
V lednu 2017 se švédská Upsala stala dějištěm hrůzostrašného činu, který byl navíc živě přenášen na sociální síti. Tři mladíci brutálně napadli a sexuálně zneužili ženu, zatímco jejich činy sledovaly stovky diváků. Tento případ otřásl společností a vyvolal otázky o bezpečnosti na internetu a odpovědnosti sociálních sítí. Násilníci vysílají svou zvůli naživo Znásilnění v přímém
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
epochanacestach.cz
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
Bratislava je pro nás nejbližší zahraniční metropolí a mnozí z nás ji jistě už nejednou navštívili. Pokud by však turisté měli odpovědět na otázku, zda Bratislava opravdu dobře znají, jen málokdo by si troufl přisvědčit. Vždyť v Bratislavě je pořád co objevovat. Snad na žádné siluetě Bratislavy nemůže chybět její nejvýraznější dominanta – Bratislavský hrad. Na ostrohu
Tomatová polévka s rýží
tisicereceptu.cz
Tomatová polévka s rýží
Hustá a lahodná rajčatová polévka se zelím a rýží provoní celou kuchyni. Suroviny na 4 porce 1 plechovka loupaných rajčat ¼ hlávky bílého zelí 1 cibule 1 hrst rýže 3 stroužky česneku olivov
Vybrat správné ponožky není jen tak
panidomu.cz
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde
Kdo je ve skutečnosti biologický otec Vodochodského?
nasehvezdy.cz
Kdo je ve skutečnosti biologický otec Vodochodského?
Celý život slýchá herec Vojtěch Vodochodský (30) ze seriálu Specialisté, že ani v nejmenším není podobný svému otci Ivanovi Vodochodskému (61) ze seriálu ZOO. Nebylo by tedy žádným překvapením, poku
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz