16. 10. 1306: Na uprázdněný český trůn nastoupil Rudolf Habsburský, svůj nárok na korunu navíc stvrdil sňatkem s královskou vdovou Eliškou Rejčkou.    
Domů     Odstartoval špatný vtip krvavý protest proti pitvám?
Odstartoval špatný vtip krvavý protest proti pitvám?
Krvavý protest proti pitvám

Budova newyorské Všeobecné nemocnice vypadá, jako by se jí prohnalo tornádo. Má poničenou fasádu, rozbitá okna a na ulici před ní se válejí zničené anatomické vzorky a lékařské vybavení. Živelní pohroma za to ovšem nemůže. Jde o následky protestu. Proč k němu došlo?

Vykradači hrobů se pod rouškou noci blíží se svým nejnovějším „úlovkem“ k renomovanému zdravotnickému zařízení, zadním vchodem do něj vklouznou a po chvíli ho s naditými kapsami opouštějí.

Stejně jako v Evropě, tak i v nově vzniklých Spojených státech amerických, kde se výstup odehrává, kvete na sklonku 18. století obchod s mrtvými těly. Kupujícími jsou často lékaři a medici, kteří se kvůli výuce a bádání potřebují dostat k ostatkům zesnulých.

Legálních možností je poskrovnu. Hojně proto využívají „služeb“ vykradačů. Ti se zaměřovali hlavně na hroby chudých, tedy černochů a přistěhovalců, upozorňuje současná americká spisovatelka Bess Lovejoyová.

Morbidní strašení

Skupinka mladých výrostků fascinovaně nakukuje do oken jedné z laboratoří newyorské Všeobecné nemocnice. Oči mají navrch hlavy, neboť v místnosti právě probíhá pitva. Student John Hicks, jenž ji 14. dubna 1788 provádí, si výtečníků záhy všimne.

Protože chce pracovat v klidu a bez dotěrných pohledů, rozhodne se chlapce postrašit. Nejprve zvedne ruku mrtvoly a zamává s ní směrem k oknu.

Když tím nechtěné diváky neodežene, v morbidním žertu bohužel pokračuje.Tohle je ruka vaší matky, zahartusí. Právě jsem ji vykopal,dodá vzápětí, načež kluci skutečně zmizí. Klidu si nicméně Hicks dlouho neužívá…

Shoda náhod

Dveře se rozletí a objeví se v nich uplakaný hoch. Jednomu z uličníků, který pitvě skrz okno přihlížel, totiž nedlouho předtím matka zemřela. Jakmile zaslechl Hicksova slova, dal se do pláče a rozběhl se domů, kde vše vypoví svému otci.

Ten okamžitě popadl lopatu a pospíchal ke hrobu své zemřelé ženy, přibližuje další dění současný americký autor Sam Kean. Shoda náhod tomu chce, že rakev najde prázdnou.

V amoku proto muž zburcuje příbuzné, známé i sousedy, kteří se k němu připojí a vyrazí na trestnou výpravu ke Všeobecné nemocnici.

Klienty vykradačů hrobů byli lékaři. Jinak se k tělům nedostali.
Klienty vykradačů hrobů byli lékaři. Jinak se k tělům nedostali.

Pálení vzorků

Zadním vchodem, jímž v noci do špitálu proudí mrtvoly, teď utíkají lékaři i studenti. Je mezi nimi také Hicks, jenž za celou situaci nese odpovědnost. Správně tuší, že dav, srocený před areálem, vezme zařízení útokem. A tak se i stane.

Lidé po chvíli skutečně vtrhnou do špitálu. Jeden z doktorů se před nimi dokonce ukryje na vrcholu místního komínu. Útočníci se následně zmocní lékařského vybavení, které vyházejí okny na ulici a pak na ní spálí řadu anatomických vzorků.

Aby toho nebylo málo, naleznou v nemocnici několik těl, určených k pitvám. Ta odnesou na hřbitov, kde je pohřbí.

Útok na vězení

Potemnělým New Yorkem se nese hlasité skandování. Dejte nám vaše doktory!žádají lidé. Vyplněním Všeobecné nemocnice totiž celá akce neskončí. Přes noc se naopak počet shromážděných ještě rozroste.

Následujícího rána vyrážejí protestující k nemocniční budově na Kolumbijské univerzitě. Žádám vás, abyste se rozešli,zastaví je Alexander Hamilton (1755–1804), jeden z amerických Otců zakladatelů a respektovaný právník a ekonom.

Dav, který už tehdy čítá okolo 5000 lidí, se v té době dozví, že starosta města George Clinton (1739–1812) nechal několik lékařů pro jejich dobro preventivně uvěznit.

Od nemocnice proto shromáždění zamíří k věznici, kde se protestující za soumraku domáhají vydání doktorů. Když jim není vyhověno, zdemolují plot a dají se do rozbíjení oken.

Nastupují vojáci

K newyorské věznici se rychle blíží početné oddíly milice. Na sklonku dne 15. dubna 1788 je do ulic povolává vyděšený starosta Clinton, jenž se s žádostí o pomoc obrátí také na místní předáky politických stran.

Prvním, kdo se vydá s protestujícími vyjednávat, je John Jay (1745–1829), budoucí guvernér státu New York. Během proslovu k nespokojeným lidem po něm ale někdo hodí kámen, který mu rozbije hlavu.

Další na řadu přijde baron Friedrich von Steuben (1730–1794), generál a jeden z hrdinů války za nezávislost. Dopadne ovšem úplně stejně. Jeho hlavu rovněž okamžitě rozbila cihla,uvádí Kean.

Protest ukončil zásah milice, po němž na ulici zůstali mrtví.
Protest ukončil zásah milice, po němž na ulici zůstali mrtví.

Tragický konec

Otřesený von Steuben zavrávorá. Jakmile opět nabude rovnováhy, dobelhá se ke starostovi. „Vydejte oddílům milice povel ke střelbě, požádá ho rázně.

Tomu se pálit do spoluobčanů nechce, vojáci jsou ale jako na trní, a když zaslechnou generála, vezmou jeho slova jako rozkaz. Nabijí pušky a začnou do davu střílet. Kolik lidí během nepokojů umírá, není jisté.

Jakmile se kouř z pušek rozptýlí, na ulici leží podle všeho okolo dvou desítek mrtvých. To, co začalo jedním nejapným vtipem, tak končí velmi tragicky. K žádné zásadní změně v oblasti pitvání lidských těl ovšem rebelie nevede.

Nepokoje vyšetřovala velká porota, neexistuje ale žádný záznam o tom, že by byl někdo odsouzen, uzavírá Lovejoyová. Zákony o poskytování těl k lékařským účelům jsou v USA přijaty až o půlstoletí později.

Zaostřeno na osobnosti
Dokončuje tragédii
Německý spisovatel Johann Wolfgang Goethe (1749–1832) dokončuje další dílo. V roce 1787 během cesty po Apeninském poloostrově dopsal tragédii Egmont. Tiskem vyjde o rok později. Premiéru má v lednu 1789 v Mohuči.
Umírá na rakovinu
Dny anglického portrétisty Thomase Gainsborougha (*1727) jsou u konce. Známý malíř stál u zrodu Královské akademie a později zvěčnil i panovníka Jiřího III. Gainsborough umírá v srpnu 1788 na rakovinu.
Má finanční trable
Centrem Vídně uhání kočár, v němž sedí skladatel Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Nedávno byl sice přijat do služby u dvora, přesto má v roce 1788 stále hluboko do kapsy. Díky nákladnému životu se potýká s dluhy.
Popravený radní
Ve dne bohatý edinburský obchodník a člen městské rady, v noci hráč, prostopášník a později i zloděj. Přesně tak lze charakterizovat Williama Brodieho (*1741). Ten je nakonec dopaden a 1. října 1788 oběšen.
Zaostřeno na dobu
Založení Sydney
Zhruba 500 námořníků a 800 vězňů opouští lodě a dává se do stavby nové kolonie. V kalendáři je 28. leden 1788. V australském Botanickém zálivu začíná za dohledu admirála Arthura Phillipa vyrůstat město Sydney.
Ničivý požár
Z New Orleans zbývají jen ohořelé ruiny. 21. března 1788 zachvátí město požár. Ten se rychle šíří a nakonec zničí 856 z 1100 staveb, jimiž se přístav chlubí. Při řádění živlu navíc přijde o život zhruba čtvrtina obyvatel města.
Předehra k revoluci
Ve Francii to vře. K prvnímu většímu výbuchu násilí dochází 7. června 1788 v Grenoblu. Obyvatelé města zde zaútočí na vojáky Ludvíka XVI. Většina historiků označuje událost za předehru k Velké francouzské revoluci.
Velké krupobití
Země je doslova posetá obřími kroupami. Francií a Nizozemskem se 13. července 1788 prohnala silná bouře. Z nebe při ní padají kroupy tak velké, že jim trvá tři dny, než roztají. Řádění vichřice způsobí obrovské škody.
Foto: wikimedia.org, meisterdrucke.com, noel-poirier.com
Související články
reklama
Zajímavosti
Boleslav II. v říšské politice vsadil na špatného koně
Jindřich Svárlivý se na něj může spolehnout. Když bude nejhůř, Boleslav mu vždycky poskytne azyl. Český kníže má zřejmě s bavorským vévodovou nějaký zvláštní přátelský vztah. V souboji o říšský trůn ho ale podporuje i z ryze praktických důvodů. Přemyslovec věří, že díky Jindřichovi ovládne nová území na Labi. Zajímá ho především saská Míšeň… Z […]
premium
Vpád Hunů vrhl Evropu o 1000 let nazpátek
Stačí krok, a ocitnou se na území Římské říše. Skupina Gótů se sekyrami na zádech se přesto nezastaví. Vědí, že kdysi neporazitelné velmoci docházejí síly. Nabobtnalý státní útvar ztrácí jednu provincii za druhou a není, kdo by zarazil příchozí kmeny barbarů. Gótové nejsou jedinými, koho obávaní Hunové vyhnali k římské hranici.   Zpoza horizontu se […]
premium
Odhalili radioamatéři utajené katastrofy sovětských kosmonautů?
Už skoro hodinu točí knoflíkem, ale z reproduktoru se stále ozývá jenom šum. Bratři Judica-Cordigliovi už to chtějí vzdát, když vtom uslyší přerušovaný signál. „To je SOS. Někdo volá o pomoc!“ rozpoznají po chvilce naslouchání. Zachytili ztracenou sovětskou vesmírnou loď?   Světem na začátku druhé poloviny 20. století hýbe studená válka, v níž se Američané se […]
Riskoval důstojník SS život pro Židovku?
Krásná černovláska je v březnu 1942 vyhnána z vagonu, určeného pro dobytek. Ocitá se na místě, o němž se bude hovořit jako o učiněném pekle. Okolo ní se rozléhá kakofonie křiku strážných, bědování transportovaných a štěkotu psů. Helena Citrónová je v koncentračním táboře Osvětim-Březinka.  Nad Evropou se už dávno povalují stíny druhé světové války a pro […]
premium
Věda a vynálezy
Odstartoval špatný vtip krvavý protest proti pitvám?
Budova newyorské Všeobecné nemocnice vypadá, jako by se jí prohnalo tornádo. Má poničenou fasádu, rozbitá okna a na ulici před ní se válejí zničené anatomické vzorky a lékařské vybavení. Živelní pohroma za to ovšem nemůže. Jde o následky protestu. Proč k němu došlo? Vykradači hrobů se pod rouškou noci blíží se svým nejnovějším „úlovkem“ k renomovanému zdravotnickému […]
Zastavilo největší obléhací věž na světě bahno?
Obří, 4,5 metru vysoká kola se pomalu dávají do pohybu. Není to jen tak. Nesou obléhací věž, vážící 160 tun. K jejich roztočení je zapotřebí několika tisíc vojáků. „Co to u všech ďasů je?“ zděsí se obyvatelé Rhodu, když na ně roku 305 př. n. l. zaútočí Makedonci s unikátní Helepolis.   Vedení města Rhodu, […]
První instantní polévka byla hrachová
Anna Novotná horečně přemýšlí, jak chutně, rychle a jednoduše nasytit svoji hladovou rodinu, která kromě ní zahrnuje manžela Františka a čtyři malé děti ve věku od dvou do sedmi let. „Co bude dnes k večeři?“ Tato otázka se pro ni stává noční můrou.   Píše se rok 1887 a Novotní se z jihomoravské vesničky přestěhovali za prací […]
Vyhnali Paracelsa z Moravského Krumlova?
Věhlasný renesanční lékař Paracelsus svůj obor studuje nejen u doktorů, ale i u lazebníků, vesnických kovářů a horalů, ranhojičů, alchymistů, v klášterech nebo vojenských táborech. Stane se jakýmsi „lékařem bez hranic“. Pracuje všude tam, kde ho potřebují. Dokonce i v českých zemích!  Přes dva roky působí v Moravském Krumlově, kde léčí dědičného maršálka Českého království Jana z Lipé (†1541). […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Svatomartinská nabídka v La Verandě
iluxus.cz
Svatomartinská nabídka v La Verandě
Svatomartinská husa v luxusní restauraci La Veranda je oslavou tradiční české kuchyně v moderním, elegantním podání. Tento prestižní podnik v srdci Prahy je známý svou vysokou úrovní gastronomie, a sv
Lesk a bída léků na hubnutí: Je vítězství nad obezitou nadosah?
epochalnisvet.cz
Lesk a bída léků na hubnutí: Je vítězství nad obezitou nadosah?
O málokteré nemoci můžeme říct, že se s ní setkáváme denně, a pokud se netýká přímo vás, pak jistě někoho z blízkého okolí. Statistika mluví jasně – každý osmý člověk na světě je obézní, každý třetí trpí nadváhu. Její léčba se po celou historii rovnala boji s větrnými mlýny, v posledních letech se ale karta obrací. Žádnou magickou pilulku
Nepodceňujte švestky
panidomu.cz
Nepodceňujte švestky
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat
Jak dlouho jsou s námi domácí spotřebiče?
21stoleti.cz
Jak dlouho jsou s námi domácí spotřebiče?
Péče o domácnost byla v minulosti nikdy nekončící dřinou. Postupem času naštěstí vznikly nejrůznější stroje, které hospodyňkám jejich práci usnadnily. Dnes už si domácnost bez pračky či ledničky ani n
Fettuccine s tygřími krevetami
nejsemsama.cz
Fettuccine s tygřími krevetami
Nic není lepšího než těstoviny s mořskými plody. Krevety navíc dnes seženete v každém větším supermarketu. Ingredience: 350 g vyloupaných tygřích krevet 400 g fettuccine 150 g másla 10 cherry rajčátek 200 ml smetany na vaření 150 g nastrouhaného parmazánu nebo sýru grana padano 2 stroužky česneku sůl a pepř Postup: Na pánvi rozpusťte máslo, osmahněte česnek a vyloupané krevety
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Paulová ztratila hlavu pro mladšího tanečníka?
nasehvezdy.cz
Paulová ztratila hlavu pro mladšího tanečníka?
Nestárnoucí herečka Jana Paulová (69) se bude v letošním ročníku StarDance snažit překonat sama sebe. Hvězda seriálu Jedna rodina je nejstarší ženskou účastnicí v historii této taneční show. Její ta
Nejodlehlejší místo k životu? Vítejte na Tristan da Cunha
epochaplus.cz
Nejodlehlejší místo k životu? Vítejte na Tristan da Cunha
Toužíte po samotě a klidu? Na ostrově Tristan da Cunha na jihu Atlantského oceánu je obojího dostatek. Bez starostí tu můžete odložit i svůj mobil – k ničemu vám totiž nebude, místní mají k dispozici pouze satelitní telefon. Od nejbližšího obydleného místa, ostrova Svatá Helena, je tento ostrov, patřící Velké Británii, vzdálen 2173 kilometrů. Vítejte
Pelmel zábavy: Tipy pro celou rodinu v Ústeckém kraji
epochanacestach.cz
Pelmel zábavy: Tipy pro celou rodinu v Ústeckém kraji
Dobrodružství na vodě na Ústecku? Není problém! Netradiční zážitek představuje projížďka na pramici soutěskami říčky Kamenice. Konkrétně Edmundovou a Divokou. Je však nutné mít na paměti, že trasu je možné absolvovat pouze od Velikonoc do konce října. Při projížďce můžete obdivovat nejen dokonalost přírody, ale také řadu výjimečných živočišných druhů – zejména rojovníka bahenního nebo ledňáčka
Chytré spotřebiče šetří čas i práci
rezidenceonline.cz
Chytré spotřebiče šetří čas i práci
Inteligentní technologie, integrované do moderních domácích pomocníků, nabízejí celou řadu benefitů. Patří k nim především možnost dálkového ovládání a monitorování přes chytrá zařízení, jako jsou telefon, tablet a další. Díky inteligentním senzorům zvládnou i optimalizovat spotřebu energie a vody. TEXT: Alena Müllerová, FOT: archivy firem  
Panenka Annabelle: Chtěla roztomilá hračka zavraždit svoji majitelku?
enigmaplus.cz
Panenka Annabelle: Chtěla roztomilá hračka zavraždit svoji majitelku?
Studentka Donna z amerického Connecticutu si užívá nevázaného života a studuje s cílem stát se zdravotní sestrou. Všechno ale zničí velká hadrová panenka, kterou obdrží od matky v roce 1970 k narozeni
Je nejlepší taktika na chlapa: Oko za oko, zub za zub?
skutecnepribehy.cz
Je nejlepší taktika na chlapa: Oko za oko, zub za zub?
Je sice hezké být velkorysá a nad věcí, na muže to ale moc velký dojem neudělá. Je lepší být tak trochu liška podšitá a partnerovi nic neodpustit. Měla jsem samozřejmě v mládí partnery, které jsem milovala a dělala pro ně, co jsem jim na očích viděla. A vždycky se mi to vymstilo. Můj první kluk Honza mi zahýbal a já byla
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz