21. 6. 1791: Na Staroměstském náměstí bylo popraveno 27 vůdců stavovského povstání. Nejhůř dopadl Ján Jesenský, kterému byl nejprve vyříznut jazyk, poté byl sťat, jeho tělo bylo rozčtvrceno a části těla nabodnuty na kůly.    
Domů     Jan Antonín Baťa kvůli obchodu obletěl čtyři kontinenty
Jan Antonín Baťa kvůli obchodu obletěl čtyři kontinenty
Jan Antonín Baťa

Uprostřed mlhy a vánice končí na chicagském letišti v nepoužitelných troskách české letadlo. Dokončení cesty kolem světa je ohroženo. Taková lapálie zlínského krále obuvníků ale nemůže zastavit v rozletu.

Podnikatel Jan Antonín Baťa (1898–1965) se v roce 1932 stává jediným majitelem akciové společnosti Baťa. Je proslulý vášní pro moderní techniku, která mu usnadňuje provoz firmy.

Buduje Baťův kanál, ve Zlíně staví administrativní mrakodrap s pověstnou pohyblivou kanceláří ve výtahu, za pouhých sedm let si zaregistruje stovku patentů.

A i když jeho nevlastní bratr Tomáš (*1876), tvůrce baťovského obuvnického impéria, v roce 1932 zahynul při letecké havárii, Jan Antonín na letectví nezanevře.

V roce 1937 si pořídí moderní stroj, se kterým se vydá na cestu kolem světa. „Vzduch je naše moře a my musíme létat,“ tvrdí.

Nohy celé zeměkoule

Letadla slouží firmě Baťa už od roku 1924, z počátku jen k reklamním letům, ale brzy i ke služebním cestám. Na přelomu let 1931–1932 podnikl Tomáš Baťa unikátní obchodní cestu do Indie se zastávkami v Tunisu, Egyptě či Íránu.

„Šéf jednoho z největších exportních podniků na světě podnikl dalekou cestu letadlem, aby prozkoumal osobně nové odbytové možnosti na dalekém Východě pro výrobky svého závodu,“ píše tenkrát obdivně list Národohospodářský obzor.

Jan Antonín Baťa touží na tuto slavnou výpravu navázat. Trvá na tom, aby jeho zaměstnanci měli pilotní průkazy, a to platí i pro něj samotného.

Jeho stroje dopravují obchodní zástupce po celém světě, ale jednat o nejdůležitějších zakázkách by měl přece jen ten nejvyšší šéf.

„Švec, který chce obouvat lidi v celém světě, musí vlastníma rukama prohmatat a porovnat nohy celého světa,“ prohlašuje, a tak se vládce obuvnické říše rozhodne vydat na cestu osobně. Prvním krokem bude najít vyhovující letadlo. V Československu totiž žádné takové k dispozici není…

Pilot Jan Šerhant byl Electru za oceánem osobně vybrat.
Pilot Jan Šerhant byl Electru za oceánem osobně vybrat.

Jen prádlo a smoking

Baťa má ale svého šéfpilota Jana Šerhanta  (1907–1983), kterého posílá do Spojených států amerických, aby vhodný stroj našel. Pilot neomylně zamíří do kalifornského střediska firmy Lockheed. Má jasnou představu.

Nejlepší volbou bude letoun Lockheed L-10A Electra, o kterém se mluví jen v superlativech. Pořídí si ho i proslulá pilotka Amelie Earhartová (1897–1937).

Šerhant Electru vyzkouší a přesvědčí se, že svými parametry vyhovuje i přistání na malých letištích. 6. ledna 1937 tak výprava z letiště v Otrokovicích startuje.

V útrobách stroje kromě Bati sedí čtyřčlenná posádka a trojice podnikatelových obchodních kolegů. Electra není nafukovací. „Každý si smí vzít pouze jediné zavazadlo s maximální hmotností 11 kilogramů,“ zní základní pravidlo.

To stačí na pět souprav spodního prádla, jeden civilní oblek a jeden smoking pro význačné příležitosti.

Přes moře se nelétá

Trasa výpravy vede přes Rakousko a Itálii, za Středozemním mořem navazuje v Tunisku, Libyi a Egyptě, pak se Baťa pouští na východ do Libanonu a Iráku, a ještě dál do Indie, Thajska, Číny a Japonska.

Nechybí kameraman pro dokumentaci výpravy, ale sám Baťa píše řadu článků, které průběžně posílá poštou zlínskému tisku. Podrobnosti po návratu zachytí ve své cestopisné knize Za obchodem kolem světa.

Ani Electra však nezvládne překonat oceán, a tak je třeba ji vždy při nutnosti překonat širé moře rozebrat a po cestě lodí zase složit. Expedice tak může proletět Spojenými státy a stejným způsobem se pak zase vrátit do Evropy.

Předběhnutá pilotka

Domů se ale vrací jiná Electra než ta, s níž Baťa odstartoval. Při nouzovém přistání v Chicagu byl původní stroj poškozen, když místní telegrafista zapomněl upozornit posádku na zhoršené počasí, mlhu a sněhovou bouři.

Šerhant nakonec zvládl vyhnout se za nulové viditelnosti a nefungující komunikace mrakodrapům a dosednout na letištní plochu, i když příliš tvrdě. Electra už měla v té době za sebou dvě nehody, v Izraeli a Vietnamu, ale tentokrát to bylo vážnější.

Společnost Lockheed naštěstí v dubnu 1937 přednostně dodala Baťovi novou Electru. Sice na ni v Chicagu právě čekala Amelia Earhartová, ale český podnikatel jí připravovaný stroj s výrobním číslem 1091 vyfoukl a jí nezbylo než počkat si na další.

J. A. Baťa (vlevo) si během letu kolem světa psal poznámky.
J. A. Baťa (vlevo) si během letu kolem světa psal poznámky.

Dobrodruh se vrací

Jan Antonín Baťa před odletem naplánoval návrat na 1. května 1937, a aby dodržel slovo, stráví jeden den ve Vídni. Na letišti v Otrokovicích ho pak v určené datum čeká 140 000 lidí. Je oslavován jako úspěšný dobrodruh.

„Cílem ale nebylo překonávat rekordy,“ může spokojeně prohlásit. Podařilo se mu získat mnoho zakázek a současně poznat velkou část světa. Všude se zaměřoval na poznávání způsobů, jak fungují světové firmy, a zkušenosti pak přenášel do té své.

Trasu pečlivě plánoval, aby nevynechal nikoho z důležitých obchodních partnerů. Jeho strategie fungovala bezchybně. Po přistání ve větším městě si vytvořil základnu, odkud pak podnikal kratší exkurze za jednáními do vzdálenosti sta kilometrů.

Přistání bylo nakonec 63 a uskutečnilo se jednání se dvěma tisícovkami významných partnerů ve 26 zemích světa!

 Foto:: Wikimedia.org, ic-zlin.cz, pilotinfo.cz

Související články
reklama
Zajímavosti
Kaplani se obětovali pro mladé vojáky
Je klidná, chladná noc. Na americkém parníku SS Dorchester už spí všichni, kteří nemusejí být na hlídce. Krátce před první hodinou ranní se ale plavidlo stane cílem útoku německé ponorky. Dorchester asi s 900 lidmi na palubě jde okamžitě ke dnu. A záchranných vest není dost!   Původně byla postavena jako civilní zaoceánská loď, s […]
Giacomo Casanova: Na stará kolena ho sžírala nuda
Protáhne se otvorem, vyrubaným ve zdi železnou tyčí, přeleze po střeše a vikýřem skočí zpátky do budovy věznice. Dobrodruh, špion a vzor všech svůdníků právě zahajuje svůj slavný útěk z benátského vězení. Budoucí spisovatel a dobrodruh Giacomo Casanova (1725–1798) přichází na svět v benátské ulici Calle della Commedia, což je příznačné, protože jeho rodiče Gaetano (1697–1733) a […]
premium
Město Idu získalo nezávislost jen na pár stovek let
Žhavé slunce propaluje kůži až do morku kostí. Muž na koni spatří na obzoru budovy. „Trochu neplánovaná zastávka, ale proč ne,“ pomyslí si. Když pár minut poté projíždí branou města Idu, on i jeho kůň už melou z posledního.   Nejvyšší čas svlažit hrdlo. Přijel sem poprvé a nákladnost staveb ho přesvědčila, že tady žijí bohatí […]
Džentlmenství na moři rozstřílel americký bombardér
„Snížit rychlost,“ nařizuje velitel německé ponorky U-156. Po třech minutách vysílá torpéda k britskému parníku. Když se vynoří, aby zajal důstojníky potápějící se lodi, spatří ve vlnách zmítat se stovky lidí. Tohle nečekal. Korvetní kapitán Werner Hartenstein (1908–1943) hlídkoval 12. září 1942 se svou U-156 u pobřeží západní Afriky, zhruba mezi Libérií a ostrovem Ascension, když […]
premium
Věda a vynálezy
Nepoctiví svícníci končili ve vězení
Knot svíčky se utápí v roztaveném vosku. Plamínek pomalu skomírá, až zhasne úplně. „To je dneska už třetí. Ale já jim to nedaruju!“ rozčílí se roku 1320 městský písař, který za soumraku dokončuje svůj zápis. Na adresu místních svícníků pronese pár nadávek, ale tím aféra neskončí.   Ve francouzském městečku Provins, ležícím asi 90 kilometrů jihovýchodně […]
Otec genetiky: Kvůli pokusům Mendel dočasně oslepl
Mladý Mendel je povahou spíš zamlklý, avšak nesmírně houževnatý. Šest dnů v týdnu vyučuje na reálce, kromě toho plní povinnosti kněze, a kdykoliv má volnou chvilku, věnuje se náročným pokusům s křížením rostlin. Vystačí si přitom s obyčejným hrachem a fazolemi! Třebaže Gregor Johann Mendel (1822–1884) pochází z chudých poměrů, už od dětství se u něj projevuje velká […]
Koncentrační tábor Dora: Sabotovali zde vězni výrobu superzbraní?
„3… 2… 1… zážeh!“ odpočítává německý důstojník test raketového motoru. Ten však jenom zachrčí a pak umlkne. Něco je špatně. Zjistit příčinu jeho nefunkčnosti a napravit ji zabere další dlouhé měsíce – z toho nebudou mít v Berlíně radost. Spojenci ve stejnou dobu už postupují k městu z obou stran.   Je to zbraň, která […]
premium
Vznikl první benzinový vůz v Adamově?
Ruční vozík se spalovacím motorem, který musí být veden, neboť mu chybí řízení. Nějak tak prý vypadá vůbec první benzinový automobil, který je v roce 1870 vyroben v adamovských strojírnách. Jeho majitel, rakouský vynálezce Siegfried Marcus, ho však veřejnosti nikdy nepředstaví!  Skoro se to nedá řídit, hází to sebou ze strany na stranu a pak následuje náraz […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Teď jsem šťastnou babičkou
skutecnepribehy.cz
Teď jsem šťastnou babičkou
Doktoři mi říkali, že nikdy nebudu máma. O to větší radost jsem měla, když mi gynekolog pověděl, že jsem ve třetím měsíci těhotenství. Bylo červencové ráno a já po dlouhé těžké noci svírala vytoužené novorozeňátko. Zdravá holčička s dolíčky na tvářích. Slzy mi radostí stékaly z očí. Pět krásných let jsme si s dcerkou užívali. Měli jsme to, o
Řecký salát „trošku jinak“
tisicereceptu.cz
Řecký salát „trošku jinak“
Tohle jsou všechny chutě léta. Olivy můžete nakombinovat i zelené. Místo sýra můžete udělat i variantu s tuňákem. Ingredience na 4 porce 200 g listového salátu 100 g černých oliv 150 g balkáns
Jedovatí ohniví červi, kteří jedovatí nejsou
21stoleti.cz
Jedovatí ohniví červi, kteří jedovatí nejsou
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červ
Monolity Pumapunku: Přesnost, která udivuje dodnes
epochalnisvet.cz
Monolity Pumapunku: Přesnost, která udivuje dodnes
V departementu La Paz najdete jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit Bolívie. Bývalé andské město Tiwanaku. Necelý kilometr od něj leží nejzáhadnější část – Pumapunku, v překladu Brána pumy.   Západobolivijský chrámový komplex objeví již španělští dobyvatelé. „Na jedné z plošin se tyčí mohutná brána a cosi jako okno,“ popíše nám, zřejmě jako první, jezuitský misionář Bernabé Cobo (1582–1657).
Místo veselky smutný rozchod mezi Sedláčkovou a Töpferem?
nasehvezdy.cz
Místo veselky smutný rozchod mezi Sedláčkovou a Töpferem?
Hvězda seriálu Zlatá labuť Jitka Sedláčková (63) už několik let tvoří pár se starším restauratérem Pavlem Töpferem (76). Bratra herce Tomáše Töpfera (73) dlouho vykreslovala jako svého pana Božského
SIN Studio Gallery, nová galerie na Jungmannově náměstí v Praze, přivítala první návštěvníky
iluxus.cz
SIN Studio Gallery, nová galerie na Jungmannově náměstí v Praze, přivítala první návštěvníky
SIN Studio Gallery, známá svou jedinečnou sklářskou technologií Vitrum Vivum, přivítala návštěvníky ve své nově otevřené galerii na Jungmannově náměstí. Tato nová pobočka, která spojuje tradiční sklář
Lososová pomazánka
nejsemsama.cz
Lososová pomazánka
Ryby by se v jídelníčku měly objevovat alespoň dvakrát týdně, ať už v podobě pomazánky, zavináčů, nebo pečeného kusu masa. Ingredience: 100 g uzeného lososa 400 g Lučiny nebo jiného krémového sýra 2 šalotky (1 červená cibule) hrst klíčků (ředkvička, řeřicha) hrst nasekané čerstvé petrželky sůl pepř Postup: Zeleninu jemně nastrouháme nebo použijeme robota. Vymačkáme přebytečnou šťávu a smícháme
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
epochaplus.cz
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
Kromě běžného akné, které se vyskytuje především v době puberty v důsledku prudkých hormonálních změn, existuje však též takzvané kosmetické akné, které vzniká v důsledku používání některých mastných krémů. Často se tak děje ve snaze zamaskovat již vzniklé vřídky. Stejně tak, jako některé kosmetické prostředky mohou situaci s akné zhoršit, existují pak samozřejmě i takové,
Cesta za pivem Karlovarským krajem
epochanacestach.cz
Cesta za pivem Karlovarským krajem
Každý správný výlet by měl být spojený s ochutnávkou místních specialit. Pokud už vás lázeňské oplatky ničím nepřekvapí, je na čase začít objevovat chutě piv z Karlovarského kraje. Existuje zde lokálních pivovarů hned několik a je na nich krásné to, že je každý jiný. Kamkoli zavítáte, vždy vás překvapí něco nového. V Karlovarském kraji se vaří
Kvalita a design pro zdravý spánek
rezidenceonline.cz
Kvalita a design pro zdravý spánek
Noční odpočinek regeneruje tělo i mysl, zlepšuje paměť, podporuje imunitu a přispívá k lepší náladě. Kvalita spánku tedy ovlivňuje nejen zdraví, ale i produktivitu, kreativitu a sociální vztahy každého člověka. Základem každé ložnice je kvalitní a dobře umístěná postel. Její pozice by měla umožňovat pohodlný přístup z obou stran lůžka, což zamezí rušení partnera při
Konec světa, který nepřišel
enigmaplus.cz
Konec světa, který nepřišel
Astronomické znalosti starých Mayů ohromují i dnešní vědce, stejně jako mayský kalendář, který přesně předvídá pohyby Slunce, planet, zatmění a další jevy. Tento kalendář ale končí. Znají Mayové konec
Když vás straší fóbie
panidomu.cz
Když vás straší fóbie
Může se to stát každému a není to žádná ostuda. Vždyť některou z mnoha fóbií prý trpí až deset procent z nás. Poprvé se často objeví v dětství a je následkem nějakého traumatického zážitku, třeba zranění. Často na nás své strachy přenesou rodiče, typicky strach ze zvířat nebo z odběru krve. Tyhle fóbie časem většinou