29. 6. 1613: Londýnské divadlo Globe vyhořelo přímo během Shakespearova představení. Požár vznikl od jisker z kanonu, který byl během představení použit.    
Domů     Kauza pražského biskupa: Obvinili ho z pomoci kacířům
Kauza pražského biskupa: Obvinili ho z pomoci kacířům
Hon na sektu

Když projíždí hlavní branou papežského paláce v Avignonu, je v něm malá dušička. Pražský biskup Jan IV. z Dražic nemá nejmenší představu, co všechno ho zde může čekat. Byl sem předvolán na kobereček – jako ochránce kacířů! V rukavičkách tu s ním tudíž jednat nebudou!

Král Václav II. (1271–1305) se hluboce zamyslí. Má před sebou nelehké rozhodnutí. V září 1301 musí vybrat muže, který se stane novým pražským biskupem.

Po smrti Řehoře Zajíce z Valdeka (asi 1235–1301) panovníkova volba nakonec padne na Jana IV. z Dražic (kolem r. 1250–1343).

Doba, kdy teče krev

Pochází z řad šlechty. Jeho otec vykonával významné dvorské funkce ve službách Přemysla Otakara II. (kolem r. 1233–1278), a hlavně již dva jeho předkové – Jan II. (†1236) a Jan III. (†1278) – post pražského biskupa zastávali.

Jan IV. z Dražic je v historii poprvé zmiňován v roce 1274 jako pražský kanovník. V roce 1287 byl vysvěcen na podjáhna. Nyní mu biskupské svěcení uděluje kancléř českého krále a zároveň basilejský biskup Petr z Aspeltu (†1320).

Janovi se nedostalo univerzitního vzdělání, je ale bystrý a rychle získává přehled o problematice svého nového úřadu i o situaci v království. Doba se totiž mimořádně dramatizuje.

Po vymření Přemyslovců po meči o český trůn soupeří Habsburkové s Jindřichem Korutanským (asi 1273/1280–1335), manželem Přemyslovny Anny (1290–1313). Jedno z jednání, které se koná v Janově biskupském domě, je dokonce zkropeno krví.

24. července 1307 je zde mladšími šlechtici zavražděn stoupenec habsburské strany Dobeš z Bechyně.

Jan IV. z Dražic navázal na své předky-biskupy.
Jan IV. z Dražic navázal na své předky-biskupy.

Princeznu chystá na cestu

Brzy se ukáže, že s vítězným Jindřichem Korutanským to České království nevyhrálo. Množí se hlasy, že by měl být na trůnu nahrazen.

Především v církevních kruzích se rodí nápad provdat další Přemyslovnu, Elišku (1292–1330), za syna nového římského krále Jindřicha VII. (1278/1279–1313), mladičkého Jana Lucemburského (1296–1346).

Když se princezna chystá na cestu do Říše za svým ženichem, obrací se na české pány s prosbou, aby ji vybavili luxusními šaty, aby udělala patřičný dojem. Na pražského biskupa má také žádost, aby „jí ráčil dát na cestu mimochodníka“.

Jan IV. z Dražic jí vyhoví, a kromě patřičně vystrojeného zvířete přidá podle kronikářů ještě dvě skvostné číše, zdobené zlatem.

Provokuje šlechtu

Podobně, jako byl nápomocen Elišce, bude Jan IV. z Dražic oddaně vypomáhat Janu Lucemburskému. Nebude to mít snadné. Nadšení z mladého krále brzy vyprchalo. Domácí šlechtě na něm hlavně vadí, že se příliš obklopuje cizími rádci.

„To je v rozporu s tím, co podepsal ve svém inauguračním diplomu,“ pohoršují se páni. Panovníkův pokus zkrotit je silou nevychází, v království hrozí občanská válka. Jan IV. z Dražic jako Lucemburkův stoupenec dráždí šlechtu i města.

Pravda, na vině není jen jeho spojenectví s králem, ale také jeho vlastní politika. Pražský biskup se na přelomu let 1311–1312 vydal na koncil ve francouzském Vienne a po návratu se ve své diecézi snažil zavádět některé novinky, které tam byly diskutovány.

Přes odpor šlechty například razil myšlenku, že jedinou svrchovanou autoritou nad faráři je biskup. Později, za zhoršující se situace mezi králem a pány, neváhá uvalit klatbu i na některé významné velmože, které považuje za zemské škůdce…

Proboštova pomsta

Bývalý litoměřický probošt Jindřich ze Šumburku soptí vzteky. Funkce se ujal v době, kdy byl Jan IV. z Dražic ve Vienne, a k výnosnému postu mu dopomohla šlechtická klika.

Pražský biskup po svém návratu ovšem jeho jmenování zrušil s tím, že je nestvrdil král, což je v rozporu s tehdejšími zvyklostmi. Zklamaný Jindřich se chápe brka a začíná sepisovat obžalobu na svého nadřízeného.

Upozorňuje v ní na jeho spory se šlechtou i některými kláštery, ale hlavně neváhá Jana IV. z Dražic obvinit z „ochrany kacířství“.

A to už je dostatečně pádný argument, aby se situací v Českém království začala zabývat papežská kurie, sídlící tehdy v jihofrancouzském Avignonu. Obžaloba pražského biskupa k ní dorazí roku 1316.

Pochybný přítel

Už někdy krátce po koncilu ve Vienne Jan IV. z Dražic pozval do Prahy učeného Richardina z Pavie, který měl podle biskupových představ opět povznést věhlas pražské kapitulní školy.

Vzdělanec je ovšem autorem spisku Declaracio salutarium mandatorum, který církev po podrobném zkoumání označila za pochybný. Richardin byl vypovězen z Prahy, ale biskup Jan nad ním nepřestal držet ochrannou ruku.

Kromě toho se ohrazuje proti přísným trestům, které vynáší inkvizice nad domnělými kacíři. Zejména jde o sektu valdenských, kteří se na našem území objevili pravděpodobně už na sklonku 13. století a dařilo se jim hlavně v jižních Čechách.

Již roku 1315 bylo na 14 valdenských podle Zbraslavské kroniky upáleno v Praze. Jan IV. z Dražic podle obžaloby ale hází inkvizitorům z řad dominikánů soustavně klacky pod nohy.

Byl majitelem rozsáhlé knihovny, v níž se vyjímal třeba iluminovaný misál.
Byl majitelem rozsáhlé knihovny, v níž se vyjímal třeba iluminovaný misál.

Spravedlnost po 11 letech

Zatímco je v dubnu 1318 v Domažlicích z iniciativy římského krále Ludvíka Bavora (1282/1287–1347) uzavřen smír mezi českou šlechtou a Janem Lucemburským, pražský biskup v rukou opatrně obrací list s papežskou pečetí Jana XXII. (1244–1334).

V jarních dnech onoho roku obdržel předvolání, aby se dostavil do Avignonu. Na cestu se vydává 4. května. Krátce po příjezdu je zbaven své biskupské funkce a bude čelit vyšetřování. Postupem času se ale spravedlnost stále více přiklání na jeho stranu.

Přispívají k tomu i úspěchy inkvizitorů, kteří tehdy působí v Českém království. Jan XXII. je velkým zastáncem inkvizice, jíž se nikdo nesmí stavět na odpor, takže zprávy z Prahy s uspokojením kvituje.

Janu IV. z Dražic je navrácen post pražského biskupa a v červenci 1329 se po 11 letech vrací domů.

Zaostřeno na osobnosti
Králova nevěrnice
Ve vězení hradu Gaillard umírá na konci dubna 1315 Markéta Burgundská (*1290), technicky vzato francouzská královna. S Markétinou internací souhlasil sám její choť, protože se měla dopustit cizoložství a on se s ní nestačil rozvést.
Vězněný šlechtic
Půl roku strávil na přelomu let 1315–1316 v žaláři na hradě Týřov nejpřednější z českých šlechticů, Jindřich z Lipé (asi 1275–1329). Král Jan Lucemburský ho tam nechal uvrhnout kvůli podezření, že proti němu organizoval spiknutí.
Pět dní na trůnu
Na svět přichází v roce 1316 Jan Kapet jako pohrobek. Vzhledem k tomu, že jeho otcem byl král Ludvík X., automaticky novorozeněti připadne francouzská koruna. „Vládne“ však jen pět dní a potom umírá. Okamžitě se vyrojí zvěsti, že bylo dítě zavražděno.
Vznešený levoboček
25. července 1318 umírá jeden z nejslavnějších levobočků v našich dějinách – Mikuláš I. Opavský (*asi 1255), nemanželský syn Přemysla Otakara II. a dvorní dámy Anežky. Kdysi ho papež legitimoval, ale bez nároku na českou korunu.
Zaostřeno na dobu
Korunovace s protesty
Na počátku roku 1317 se nechává francouzským králem korunovat Filip V., bratr zesnulého Ludvíka X. Ne u všech poddaných se to setká s nadšením, bouří se lidé v Artois nebo Champagne. Raději by na trůnu viděli dceru mrtvého krále.
Bula proti alchymii
Papež Jan XXII. v roce 1317 vydává bulu s názvem Spondent quas non exhibent, kterou zakazuje praktikování alchymie. Není ani tak namířena proti alchymii samotné, nýbrž proti podvodníkům, kteří z chudáků tahají peníze a vědomě je klamou.
Nejstarší loďstvo
Na příkaz krále Denise I. je roku 1317 v Portugalsku vybudováno válečné loďstvo. Zprvu se skládá z 20 vyzbrojených galér, a protože funguje dodnes, je považováno za nejstarší loďstvo svého druhu na světě. Poměrně nedávno oslavilo 700 let.
Konec hladu
S rokem 1317 se v Evropě chýlí ke konci tzv. Velký hladomor, který starý kontinent sužoval po dva roky. Sklizeň se konečně vrací do normálu, přesto bude zemím trvat zhruba dalších pět let, než se z jeho následků zcela vzpamatují.
Foto: wikimedia.org, meisterdrucke.com, youtube.com, atelierfrank.cz
Související články
reklama
Zajímavosti
Kauza pražského biskupa: Obvinili ho z pomoci kacířům
Když projíždí hlavní branou papežského paláce v Avignonu, je v něm malá dušička. Pražský biskup Jan IV. z Dražic nemá nejmenší představu, co všechno ho zde může čekat. Byl sem předvolán na kobereček – jako ochránce kacířů! V rukavičkách tu s ním tudíž jednat nebudou! Král Václav II. (1271–1305) se hluboce zamyslí. Má před sebou nelehké […]
Zlato z Jílového pomohlo postavit Prahu
Městečko Jílové u Prahy je odjakživa zlaté a bez něj by možná nebylo Českého království. Zlato ze Zlatého potoka i zdejších podzemních štol plnilo jeho pokladnice po staletí. Zlato v oblasti Jílového u Prahy, které se dnes nachází ve Středočeském kraji, rýžovali Keltové už v 5. století př. n. l. Na ně pak navazují Slované v 6. století […]
premium
Krásné časy v Paříži: Neřestní princové se koupou v šampaňském
V mondénním pařížském nevěstinci je při zahájení Světové výstavy nabito. Střídají se tu ministři a velvyslanci z celého světa. Ve svých diářích si tento povedený večer přitom zaznamenali jako „návštěvu předsedy senátu“. Kdo by se nechtěl přijet pobavit do hlavního města rozkoší a luxusu. Paříž konce 19. století nabízí rafinovaná potěšení, lákající smetánku. Králové i princové se […]
premium
Uvalil papež klatbu na Přemyslovce?
Jeho volba nebyla jednomyslná. Vladislav II. ví, že si vládu nad knížectvím bude muset upevnit. Nejdříve zakročí proti moravským příbuzným. Vladislava Olomouckého, svého nejvážnějšího soka v boji o moc, zbavuje vlády nad jeho údělem. Konrád Znojemský a Vratislav Brněnský pak uznají jeho svrchovanost. Ovšem jen dočasně… Ve snaze posílit svou moc se v prvních měsících […]
Věda a vynálezy
Oddal se Parkinson medicíně po zpackaném spiknutí?
K medicíně má dlouho vlažný vztah. Stačí mu, že ho slušně živí. Teprve když zkrachuje jeho politická „kariéra“, začíná se Parkinson více věnovat vědeckému bádání v několika lékařských oborech. Proslaví se hlavně popisem choroby, která se bohužel ani dnes nedá vyléčit.   Má spoustu zájmů. Zajímá ho chemie, botanika, geologie či paleontologie. Nic z toho ale mladičký James […]
Nepoctiví svícníci končili ve vězení
Knot svíčky se utápí v roztaveném vosku. Plamínek pomalu skomírá, až zhasne úplně. „To je dneska už třetí. Ale já jim to nedaruju!“ rozčílí se roku 1320 městský písař, který za soumraku dokončuje svůj zápis. Na adresu místních svícníků pronese pár nadávek, ale tím aféra neskončí.   Ve francouzském městečku Provins, ležícím asi 90 kilometrů jihovýchodně […]
Otec genetiky: Kvůli pokusům Mendel dočasně oslepl
Mladý Mendel je povahou spíš zamlklý, avšak nesmírně houževnatý. Šest dnů v týdnu vyučuje na reálce, kromě toho plní povinnosti kněze, a kdykoliv má volnou chvilku, věnuje se náročným pokusům s křížením rostlin. Vystačí si přitom s obyčejným hrachem a fazolemi! Třebaže Gregor Johann Mendel (1822–1884) pochází z chudých poměrů, už od dětství se u něj projevuje velká […]
Koncentrační tábor Dora: Sabotovali zde vězni výrobu superzbraní?
„3… 2… 1… zážeh!“ odpočítává německý důstojník test raketového motoru. Ten však jenom zachrčí a pak umlkne. Něco je špatně. Zjistit příčinu jeho nefunkčnosti a napravit ji zabere další dlouhé měsíce – z toho nebudou mít v Berlíně radost. Spojenci ve stejnou dobu už postupují k městu z obou stran.   Je to zbraň, která […]
premium
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krainová se dobrovolně vzdává luxusu!
nasehvezdy.cz
Krainová se dobrovolně vzdává luxusu!
Modelka Simona Krainová (51) si odjakživa užívala luxusní zboží, které nakupovala často a ráda. Ale s tím už je konec! Nedávno totiž prožila několik životních karambolů, jež ji přiměly se zamyslet
Z pohádky do pohádky, ze skanzenu do skanzenu
epochanacestach.cz
Z pohádky do pohádky, ze skanzenu do skanzenu
Jejich stavení, dvorky a návsi zná snad každý Čech, který někdy oddechoval na gauči u televize po vánočním nášupu. České pohádky jsou u nás jedním z nejoblíbenějších filmových žánrů. Snad pro svou nevinnost a šťastný konec. Aby jim filmaři vdechli opravdového pohádkového ducha, vydávají se pro záběry do středočeských skanzenů už celá desetiletí. Střední Čechy
Manšestrový svět
panidomu.cz
Manšestrový svět
Jak dobrý oráč musel být ten, který vyoral řádky manšestru, píše Ramón Goméz de la Serna ve své knize Gregérie. A manšestr je opravdu látka, která inspiruje a zároveň hladí. Také rádi přejíždíte prsty po jejích rovných liniích? Provází nás od dětství. A jen málokdo může říci, že neměl někdy nějaký ten manšestrový kousek oděvu.
Magické ranní rituály
nejsemsama.cz
Magické ranní rituály
Pokud chcete, aby každý váš den byl úspěšný, zkuste si po probuzení dopřát více času, kdy se věnujete výlučně sama sobě. Kouzelné rituály vám pomohou uskutečnit vlastně jakýkoli záměr. Soustřeďte se po probuzení na své dýchání. Dobře vedený dech podporuje obranyschopnost organismu, ale především zklidňuje mysl. Proto jsou dechová cvičení pro tělo a duši očistná. Stačí 5–10 min dechových
Máma, ta opravdu uměla
skutecnepribehy.cz
Máma, ta opravdu uměla
Když jsem se seznámila s Pavlem, učaroval mi jeho klid a humor, trochu svérázný, ale laskavý. Až na jednu věc. Brali jsme se opravdu z lásky, ne z donucení, že čekáme dítě. To přišlo až rok po svatbě. Pavlovy vtípky se mi líbily, často mi přichystal překvapení, narafičil třeba dárky, které jsem musela hledat po bytě. Ale každá legrace opravdu něco
Antimalarikum by mohlo pomoci zmírnit syndrom polycystických ovarií
21stoleti.cz
Antimalarikum by mohlo pomoci zmírnit syndrom polycystických ovarií
Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější hormonální poruchou u žen, která kromě řady nepříjemných příznaků může vést až k neplodnosti. Malá studie nyní zjistila, že příznaky PCOS by mohlo z
Efektivita moderních dveří
rezidenceonline.cz
Efektivita moderních dveří
Dotvářejí interiér, jemuž kromě stylového vyznění propůjčují dokonalou funkčnost. I když jsou k dispozici v mnoha oblíbených a osvědčených materiálových variantách, nelze si nevšimnout panujících preferencí zejména prosklených křídel. Všechny současné trendy mají i v segmentu vnitřních i venkovních dveří společného jmenovatele, a sice především jednoduchost a minimalismus. Jinak se samozřejmě liší materiály, strukturou, dekory
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se kvalifikovala na olympiádu do Paříže
iluxus.cz
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se kvalifikovala na olympiádu do Paříže
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se probojovala na olympijský golfový turnaj v Paříži. V redukovaném olympijském žebříčku jí patří 53. místo, což nakonec s přehledem stačilo na premiérovou
Italský slaný koláč
tisicereceptu.cz
Italský slaný koláč
Koláč můžete podávat teplý i studený. Ingredience 600 g hladké mouky 2 dcl olivového oleje ¼ lžičky soli Na náplň 1,5 dcl oleje 1 cibule 600 g špenátu 10 vajec 130 g parmazánu 500 g
Loch Ness: Netvor z pravěku, nebo jen bujná fantazie?
enigmaplus.cz
Loch Ness: Netvor z pravěku, nebo jen bujná fantazie?
Od 60. let se vědci pokouší jezerního netvora zachytit. Pomocí sonaru propátrají celé dno a na břehu jsou nainstalovány kamery s nočním viděním, které reagují na pohyb. Japonská expedice si dokonce op
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
epochalnisvet.cz
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
Naši předkové nemají k dispozici moderní technologie, které by jim usnadnily život. Nezbývá jim, než se více rozhlížet kolem sebe a všímat si i maličkostí. Třeba když si opékají maso: kdyby je zajímalo jen to, jak se dobře najíst, výroba mýdla by se zřejmě vyvíjela jinak.   Mýdlo totiž pravděpodobně vznikne jako vedlejší produkt opékání
Zuzana Navarová: Výjimečná zpěvačka koncertovala až do poslední chvíle
epochaplus.cz
Zuzana Navarová: Výjimečná zpěvačka koncertovala až do poslední chvíle
Přestože její hlas nezněl neustále z rozhlasových přijímačů a její tvář nekralovala televizním obrazovkám, patřila bezesporu k nejlepším zpěvačkám své generace. Složit a zazpívat víc písní jí ale dopřáno nebylo.   Přestože tatínek Zuzany Navarové je hudebním redaktorem v rozhlase, mají oba její rodiče tak trochu dojem, že to ta holka s tou muzikou přehání. Dospívající Zuzana hudbu poslouchá