22. 10. 1938: Edvard Beneš po své abdikaci z úřadu prezidenta odletěl do Londýna, kde později sestavil exilovou vládu.    
Domů     Zikmund Lucemburský & Barbora Celjská: Prominul cizoložník cizoložnici?
Zikmund Lucemburský & Barbora Celjská: Prominul cizoložník cizoložnici?

„Ta potvora,“ sykne Zikmund Lucemburský a zatne zuby. Dvořané před ním nenápadně odvracejí hlavy na stranu. Špitají si, co jeho druhá manželka Barbora Celjská provádí za jeho zády. U něj jsou milostné aféry normální, ale ona si tohle veřejně nemůže dovolit!

O půvabu Barbory Celjské (1390/1395–1451), která je dcerou hraběte z Celje a chorvatského bána, vyprávějí její současníci hotové legendy. Štíhlá dívka vyniká bělostnou pletí, kterou prý zdobí několik pih krásy.

Její nastávající, tehdy ještě zatím „jenom“ uherský král Zikmund Lucemburský (1368–1437), si s ní v atraktivním zevnějšku ale v době jejich sňatku v roce 1408 nijak nezadá.

I když je o více než 20 let starší, patří podle dobových pramenů stále ke krasavcům, navíc je jasného ducha, ačkoli mu někteří vyčítají příliš prudkou povahu. Ve chvíli, kdy se do něj Barbora zavěsí u oltáře, oběma to opravdu sluší.

Pro Zikmunda je navíc spojení s bohatým rodem Celjských, mezi jehož panství patří velká část Štýrska, mimořádně výhodné.

Zikmund Lucemburský choti nevěru odpustí, jenom když ji utají.
Zikmund Lucemburský choti nevěru odpustí, jenom když ji utají.

Zařídí se po svém

Už dávno před svatbou bylo veřejným tajemstvím, že se Zikmund otočí za každou krasavicí. Na cestách za svými státnickými povinnostmi potkává spousty žen.

Prostitutky nechybí v jeho rozsáhlém doprovodu, v místech pobytu mu štědře nabízejí vnadné dámy z místních nevěstinců. Jeho mladičká choť tráví kvůli manželovým cestám hodně času sama.

Překvapivě ale netropí žárlivé scény jako jiné ženy, ani nepropláče celé noci nad tím, co jí ten její nevěrník páchá. „Když může on, já také,“ rozhodne se a sama se poohlíží po pěkných mužích u dvora, se kterými si během manželovy nepřítomnosti krátí čas.

Na přísná kázání katolické církve o morálce nedbá. Výtky zpovědníků hází za hlavu.

Náruživá Barobora Celjská svému manželovi milostné aféry oplácí.
Náruživá Barobora Celjská svému manželovi milostné aféry oplácí.

Nevěry toleruje

Barbora v sobě brzy objevuje velkou dávku sexuální náruživosti. Manželovi oplácí stejnou mincí, ale to, co on zvládne hlavně počtem, ona přebíjí spíše společenským postavením a bohatstvím vybraných amantů. Pro milence sahá do nejvyšších šlechtických kruhů.

Na výsluní její přízně se tak hřeje například braniborský kurfiřt Fridrich Hohenzollernský (1371–1440) nebo vévoda Arnošt Habsburský (1377–1424). Manžel Barbořiny avantýry zatím s klidem toleruje.

Sotva jí může vyčítat chování, kterého se sám dopouští. Hlavně ale doufá, že nic nepronikne na veřejnost. „Najděte si v době mé nepřítomnosti nějaké vhodné rozptýlení,“ pobízí dokonce svoji ženu a oba dobře vědí, co má na mysli.

Ke královniným milencům patří i Arnošt Habsburský.
Ke královniným milencům patří i Arnošt Habsburský.

Skandál s rytířem

Barbora zase přimhouří oko nad tím, co se děje poté, když Zikmund opustí jejich manželské lože. Vzájemně si nemají co vyčítat.

Nad nemravností královského páru se pozastavuje dokonce i Enea Silvio Piccolomini, budoucí papež Pius II. (1405–1464). „Cizoložník promíjí cizoložnici,“ konstatuje.

Háček je ale v tom, že na muže a ženy v královském rodě platí dvojí metr. Co se toleruje u mužů, u žen už je nepřípustné. Dámám se nic nestane pouze v případě, že jejich milostné aférky zůstanou pěkně pod pokličkou a neproniknou ven z královské ložnice.

A to se tentokrát neděje. Zvěsti o Barbořině mileneckém poměru s rytířem Janem z Wallenrodu (†1419) již prosáknou na veřejnost.

Kdyby se omezily jenom na šeptandu na uherském královském dvoře, ještě by se nestoudné chování panovnice dalo překousnout, jenže tohle už zavání skandálem. Brzy si o jejím sexuálním apetitu povídají i na ostatních evropských dvorech…

Symbolický trest

„Něco takového je pro Její Výsost nepřípustné!“ křičí rozčilený Zikmund, když se dozví, co se děje. Pro nezvedenou manželku má už přichystaný trest. Vypoví ji do Velkého Varadína (dnešní Oradea v Rumunsku).

Později jí dokonce sebere i její příjmy, které činí 20 000 zlatých ročně. Jinak dobře zajištěné Barbory se tento krok ale nijak zvlášť nedotkne. Manželé se nakonec usmíří, protože pro samotného Zikmunda je jeho choť velkou oporou. Není žádná domácí puťka.

Poradí mu, když je potřeba, a sama umí rozhodnout ve státnických záležitostech, když je její manžel zrovna pryč.

Prostitutek více než kněží

I když se manželé v roce 1419 usmiřují, v nemravnostech pokračují oba dál. Během křížové výpravy do Čech v roce 1420 dělají Zikmundovi společnost prostitutky, které svým počtem ve vojsku převyšují přítomné kněze! Král je při síle ještě v závěru svého života.

Dva roky před smrtí údajně zvládne na jedné ze svých státnických cest obšťastnit prakticky celý nevěstinec.

Aktivní je i Barbora, pro kterou milostný život samozřejmě nekončí ani manželovým skonem v roce 1437. Podle dobových svědectví je také ve vyšším věku velmi pěknou a žádanou ženou, která „čím je blíže hrobu, tím více touží po mužích.“ Tehdejší diplomat Piccolomini o královské vdově dokonce vypráví, že si vydržovala mužský harém.

Když tvrdí, že si intimní mužskou společnost užívala až do smrti, nejspíš však přece jenom trochu přehání.

Na svých cestách zvládne král s přehledem
Na svých cestách zvládne král s přehledem „obhospodařit“ celý nevěstinec.

*** Dcera je usmíří ***

* Ze svazku dvou velmi temperamentních osobností, Barbory Celjské a Zikmunda Lucemburského, se narodila jediná dcera Alžběta Lucemburská (1409–1442).

* Její otec se ve svém jediném potomkovi vidí, po matce zase Alžběta zdědí ráznou a tvrdohlavou povahu. Už od útlého věku se projevuje jako mimořádně energická a velmi schopná mladá dáma.

* Když se její rodiče v roce 1419 rozkmotří kvůli matčině nevěře, tehdy teprve desetiletá dívka dokonce vezme nápravu věcí do svých rukou…Rodiče se intenzivně snaží usmířit, což se nakonec také úspěšně podaří.

Foto: games.tiscali.cz, bitvaulipan.cz, wikipedia.org, historytoday.com
Související články
reklama
Zajímavosti
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
„Podvádíte,“ píchne nespokojeně mistr pekařského cechu prstem do žitného bochníku. Ještě nepřikročil ke kontrole rozkrojením, a už na první pohled vidí, že chléb je menší, než určují cechovní artikule. Prodává se ale za běžnou cenu. Pekař má zaděláno na pořádný problém…   1. Pekaři. V letech 1349–1419 jich v metropoli působí 157. Založení O pražském […]
Skončily Hitlerovy jaderné ambice na dně jezera?
Norský odbojář ze břehu bedlivě pozoruje vzdalující se plavidlo. „3… 2… 1…,“ odpočítává druhý s očima přilepenýma na vteřinovou ručičku hodinek. Pak se ozve mohutná exploze a z lodi se vyvalí sloup dýmu. Vyšlo to! Jejich radost z úspěšně vykonané operace však kazí výčitky. Na lodi totiž byli i jejich lidé.   Kdo první přijde s atomovou […]
Páni z Koldic sponzorovali krále i císaře
Jan Lucemburský skřípe zuby. Nezbývá mu ale než podepsat. V dubnu 1318 přistupuje v Domažlicích na kompromisní řešení svého sporu s českou šlechtou. Z jednání řady pánů je rozladěný. Napříště se proto obklopí kroužkem šlechticů, kterým může bezmezně důvěřovat. Nebude mezi nimi chybět Těma starší z Koldic. Těma starší z Koldic (1303–1340) pochází se starobylého […]
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda […]
Věda a vynálezy
Odstartoval špatný vtip krvavý protest proti pitvám?
Budova newyorské Všeobecné nemocnice vypadá, jako by se jí prohnalo tornádo. Má poničenou fasádu, rozbitá okna a na ulici před ní se válejí zničené anatomické vzorky a lékařské vybavení. Živelní pohroma za to ovšem nemůže. Jde o následky protestu. Proč k němu došlo? Vykradači hrobů se pod rouškou noci blíží se svým nejnovějším „úlovkem“ k renomovanému zdravotnickému […]
Snažil se Newton vypočítat datum Apokalypsy?
Hrot pera škrábe po papíře. Zapisuje si všechna čísla, rozměry, proporce, časové údaje, které na stránkách Bible najde. „Jistě to spolu nějak souvisí, jenom musím přijít na ten správný vzorec,“ přemítá Isaac Newton. Nedaří se. Jedna věc je totiž hledat zákonitosti v přírodě a druhá v mýtech.   Isaac Newton (1643–1727) je znám především jako […]
premium
4 ztracené vynálezy: Dal císař zabít tvůrce pružného skla?
Máme je v pasti! Alespoň to si myslí Arabové, když v 7. století oblehnou Konstantinopoli. Obránci města ale disponují tajnou zbraní – chrličem neuhasitelného ohně. Nepřátelské lodě jím promění v hořící trosky a ten, kdo se nezachrání skokem do vody, shoří rovněž. Dokud mají Byzantinci řecký oheň, odrazí jakéhokoliv nepřítele.   Způsob jeho přípravy je […]
premium
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Odhalte tajemství pěti prvků
enigmaplus.cz
Odhalte tajemství pěti prvků
Se zákonem jin a jang uplatňovali staří taoisté při analýze a chápání přírodních dějů teorii pěti prvků. Vnímali je jako dynamické procesy, které mohou vysvětlit všechno v přirozeném světě. Každý p
Nevlastní dcera je mou oporou
nejsemsama.cz
Nevlastní dcera je mou oporou
Ať si někdy vysníte budoucnost, osud si pohraje s kartami, a vše dopadne úplně jinak. Moje milovaná vlastní dcera mě odstřihla a jen pár let nato mi do života přišla nevlastní dcera. Zamilovala jsem se už na učňáku a s Karlem jsme byli spřízněné duše až do jeho posledního vydechnutí. Velmi brzy po svatbě se nám narodila dvojčata, kluci Tomáš
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí:  Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
21stoleti.cz
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí: Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
Světelný zábavní park Winter Wonderland znovu otevřel. Na 30 000 m² přináší více než 200 nových zářivých instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. V ceně vstupenky jsou zároveň neomezené
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Komfort vnitřního prostředí
rezidenceonline.cz
Komfort vnitřního prostředí
Dostatečná vlhkost, příjemná teplota a čistota vzduchu v interiéru jsou důležitými faktory, jež významným způsobem ovlivňují kvalitu a uživatelský komfort obytného prostoru. Podílejí se na něm svými parametry samozřejmě také samotné budovy, dosažení potřebných hodnot je však leckdy nemožné bez odpovídajících zařízení. Ideální řešení představují novostavby, v nichž lze daného cíle dosáhnout aplikací vhodných řešení,
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
epochaplus.cz
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
Už po tisíce let jsou sopky tím, co lidstvo děsí a fascinuje zároveň. Jejich běsnění dokáže být neuvěřitelně nádherné, ale také obrovsky nebezpečné a doslova smrtící. Ostatně to se v minulosti ukázalo už mnohokrát a v některých případech sopečné výbuchy ovlivňovaly životy lidí po celém světě. A experti se shodují: Dříve nebo později nás něco takového nutně
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
epochalnisvet.cz
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
Každý ví, kdo je to vodník. Pohádková bytost, která je buď legrační, nebo strašidelná. Za dávných dob byl ovšem považován za děsivého démona. V existenci antropomorfní vodní bytosti však nevěřili pouze slovanské, ale také germánské národy! Byla jejich víra oprávněná? Zatímco my máme vodníka, germánské národy mají Nixe. Tato tajemná bytost má s vodníkem
Lidl vysadil 250.000 stromů v nových lokalitách po celé zemi, akce se zúčastnili i zaměstnanci
panidomu.cz
Lidl vysadil 250.000 stromů v nových lokalitách po celé zemi, akce se zúčastnili i zaměstnanci
Zaměstnanci společnosti Lidl vysázeli ve spolupráci s Lesy České republiky 250 000 stromů na 14 lokalitách po celé České republice. Sázení probíhalo u příležitosti oslav Mezinárodního dne stromů, který připadá na 20. října. Do projektu se zapojil i dlouholetý ambasador iniciativy Lidl Les, cestovatel a rybář Jakub Vágner. Lokality pro výsadbu vybrali zákazníci Lidlu, kteří
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
nasehvezdy.cz
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
Je krásná, talentovaná a už nějaký čas sama. Herečka Elizaveta Maximová (32) ze seriálu Jedna rodina v rozhovoru přiznala, že za všechno zřejmě mohou její dva tatínci! Bolestivý rozchod Loni se
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
iluxus.cz
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
Nový plastový okenní systém Schüco FocusIng se designem maximálně přiblížil vzhledu hliníkových profilů, zvýšil podíl recyklovaného materiálu při výrobě, ale především nabízí dvojí stavební hloubk
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
skutecnepribehy.cz
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz