14. 9. 1937: Za přítomnosti své nejbližší rodiny a Edvarda Beneše a jeho manželky zemřel Tomáš Garrigue Masaryk, první prezident Československé republiky. Bylo mu 87 let.    
Domů     Zlomila inkvizice své oběti 80 otázkami?
Zlomila inkvizice své oběti 80 otázkami?
Inkvizice

Ostříhat a oholit po celém těle, důkladně postříkat svěcenou vodou a postavit na prkno, aby nechodila po stejné zemi jako ostatní. Tak zní nařízení z roku 1679, jak mají vyšetřovatelé inkvizičního soudu zacházet se ženou, podezřelou z čarodějnictví.

Pronásledování čarodějnic probíhá na území takřka celé Evropy po několik staletí. Nemine ani české země.

„Čarodějnictví a všelijaká jiná škodná kouzla, kterážto pokutou meče aneb upálením na pohlaví mužském, a na pohlaví ženském zahrabáním aneb též upálením ztrestána být mají,“ uvádí zákoník městského práva z roku 1579, jehož autorem je Pavel Kristián z Koldína (1530–1589) a který osobně schvaluje císař Rudolf II. (1552–1612).

Ve Velkých Losinách na severní Moravě se pak odehraje dlouhý příběh, kde zákon do svých rukou berou inkviziční soudci.

Ukradená hostie

Podle legendy začíná smutně proslulé šílenství čarodějnických procesů na panství Velké Losiny o Velikonočním pondělí roku 1678 tím, že chudá žena Marina Schuchinová je přistižena, že při přijímání v sobotínském kostele vyplivla hostii a snažila se ji schovat.

Zanedlouho je obviněna z čarodějnictví. Kvůli ní do Velkých Losin váží cestu jeden z nejobávanějších inkvizitorů své doby, Jindřich František Boblig z Edelstadtu (kolem r. 1611–1698). Na panství ho povolává hraběnka Angela Anna Sibylla z Galle (po r.

1620–1695), poručnice svých dvou nezletilých synovců z rodu Žerotínů a horlivá a pověrčivá katolička. Svému hostu přiděluje byt, zajišťuje mu stravu a vyplácí mu také 1,5 tolaru denně.

Tuto částku zanedlouho zdvojnásobuje a přidává ještě stravné, pokud musí inkvizitor do terénu. Jeho inkviziční soud bude zasedat celých 18 let, než ho už dospělý hrabě Jan Jáchym ze Žerotína (1667–1716) konečně zruší.

Hostiny a obcování

Katolická věrouka nemůže připustit zneužívání oltářní svátosti. „Manipulace s hostiemi představovala doslova závažný zločin,“ píše ve své knize Kronika jednoho šílenství s podtitulem Čarodějnice na severní Moravě v 17. století současný spisovatel Jaroslav Čechura.

Věnuje se v ní losinským čarodějnickým procesům a využívá dobové záznamy z průběhu vyšetřování a soudních jednání.

Některá obvinění mají podle jeho názoru i reálný základ v činnosti pohanských sekt na severní Moravě, jejichž členové byli odpadlíky od křesťanské víry. „Klíčový moment sektářských praktik představovaly návštěvy sabatů;

byly to jakési slavnosti, kde se jedlo, pilo, tancovalo,“ líčí Čechura. „Pravidelnou součástí všech těchto akcí bylo tělesné obcování,“ dodává autor.

O čarodějnictví mohlo svědčit i neobvyklé mateřské znaménko.
O čarodějnictví mohlo svědčit i neobvyklé mateřské znaménko.

Slib zlému duchovi

Inkvizitor Boblig tedy nepřijíždí do Velkých Losin vyšetřovat ojedinělý případ zneužití hostie, ale ohrožení celé křesťanské víry.

„Inkviziční proces uplatňoval písemné, neveřejné řízení před soudem včetně častého užití práva útrpného,“ píše dále Jaroslav Čechura. Soud je ovšem při výsleších vázán souborem otázek, vypracovaných pražským Apelačním soudem.

U méně významných obviněných postačí 30 otázek, u nejdůležitějších osob má seznam dotazů až 80 položek! „Kolik osob jsi získala a zlákala pro čarodějnictví?“ ptá se například soud v únoru 1688 obviněné Cathariny Koppinové.

A ta vzápětí vychrlí seznam sedmi nešťastnic z okolí, o které se inkviziční tribunál brzy začne také zajímat. Rovněž jiné ženy přiznávají, jak získávaly další čarodějnice.

51letá Christina Köhlerinová z Rejhotic na Šumpersku dokonce popisuje, že čarodějnice udělala i ze svých dvou dcer. „Důvod byl ten, že jsem slíbila zlému duchovi, že získám co nejvíce osob. Hrozil mi: Když nezískáš nikoho, udělám ti dítě,“ prohlašuje před soudem.

Srážka s divokou sviní

V soudním jednání se prolínají skutečné události s fantazií. Ženy přiznávají, že mají schopnost vyvolávat vichřice a ničivé bouře.

„Když je třeba vyvolat hřmění nebo silný déšť, vezměme dva kameny a vyhoďme je proti obloze,“ prozrazuje návod na kouzlo ovdovělá rychtářka Anna Föbelinová. Některé ženy u výslechu přiznávají svou schopnost měnit se ve zvířata.

„Přeměnila jsem se několikrát v medvěda, měla jsem srážku s divokou sviní. Byla jsem také srnou a zajícem,“ líčí Barbara Kranichelinová. Catharina Koppinová zase vypráví o své dovednosti měnit se v husu i o tom, jak snášela vejce.

„Denně jsem na nich seděla, až se vylíhly housenky. Ty se s ďáblovým jménem rozšířily po zahradách lidí a způsobily velké škody,“ zní zápis v protokolu z jejího výslechu.

Soud se někdy táhl až týdny.
Soud se někdy táhl až týdny.

Milosrdně krutá smrt

Obviněných přibývá. Vězení v sousedství losinského zámku přestává stačit a narychlo se staví nová, i když jen dřevěná budova pro osm vězeňkyň. Ty pak zpravidla bývají předváděny k výslechům po čtveřicích.

Boblig, často popisovaný jako nelítostný ďábel, je při nich vázán požadavky Apelačního soudu a musí se pečlivě řídit jeho direktivami. Obvyklým postupem je konfrontace, při níž jsou obviněné seznamovány s výpověďmi ostatních.

První rozsudek přichází na řadu 13. července 1679 a nevynáší ho Boblig, ale na dálku Apelační soud v Praze.

„Nechť jsou zmíněné Dorothea Groërin, Marina Schuchin a Marina Zöllichin pro své těžké zločiny jiným k výstraze a opovržení ohněm ze života sprovozeny podle práva,“ zní verdikt nad první trojicí žen.

Rozsudek obdrží správkyně panství hraběnka z Galle spolu s podrobným návodem, jak se má poprava provést. „Rozsudek bude vykonán tak, aby odsouzené nebyly příliš dlouho trápeny ohněm, nýbrž ihned udušeny.

Má se tak stát zavěšením pytlíku se střelným prachem kolem krku,“ nařizuje soud.

Zaostřeno na osobnosti
Ztráta pro divadlo
Na počátku roku 1673 umírá jeden z největších dramatiků všech dob – Jean-Baptiste Poquelin, známý spíš pod jménem Molière (*1622), autor slavných her jako Lakomec, Misantrop nebo Zdravý nemocný.
Král v exilu
Novým anglickým králem se v roce 1685 stává Jakub II. Stuart (1633–1701). U moci ovšem vydrží pouhé tři roky. Jako katolík si své poddané nezíská, a nakonec musí zmizet do francouzského exilu.
Vlastenecký kněz
Ve věku 66 let umírá roku 1688 v Praze spisovatel, pedagog a historik Bohuslav Balbín (*1621). Jezuitský kněz a vlastenec byl považován za jednoho z největších obhájců českého jazyka, přestože svá díla psal výhradně latinsky.
Ztrestaný rebel
Ztrestaný rebel V listopadu 1695 je v Plzni popraven Jan Sladký, zvaný Kozina (*1652), vůdce selského povstání, které na sklonku 17. století na Domažlicku usilovalo o zachování starobylých chodských práv a výsad.
Zaostřeno na dobu
Vídeňský mor
V letech 1679–1680 postihne rakouskou monarchii tzv. Velký vídeňský mor, jedna z posledních epidemií této nemoci v Evropě. Vzápětí se nákaza z Dolních Rakous rozšíří také do Čech a na Moravu, kde si nakonec vyžádá až 100 000 obětí.
Kanál dvou moří
Kanál dvou moří Ve Francii je roku 1682 dokončen umělý vodní kanál, známý jako Canal du Midi, který svými 240 kilometry propojil prostřednictvím řeky Garonny Středozemní moře s Atlantským oceánem. Táhl se od města Sète k Toulouse.
Barbarská děla
Při útoku benátského vojska na Athény v roce 1687 je dělostřeleckou palbou poškozen antický chrám Parthenon. O život přijdou tři stovky lidí, stavba se rozlomí na dvě části a nenávratně je zničena velká část její výzdoby.
Popravy omylem
V roce 1692 probíhá čarodějnický proces v Salemu v americkém Massachusetts. Soud prověřuje na 150 obviněných a na smrt pošle 20 osob. O několik let později všichni porotci, účastnící se procesu, přiznávají svůj omyl.
Foto: wikimedia.org, meisterdrucke.com
Související články
reklama
Zajímavosti
Alexandra s dvorní dámou vyhodili z okna
„Nikdo tady není!“ zjišťují vzbouření vojáci. Ložnice, do níž se král s královnou vrátili po večeři s přáteli, je skutečně prázdná. Jen na toaletním stolku leží otevřená kniha, jako by si ji tam právě teď její čtenářka položila. Manželé se mezitím tisknou k sobě, plni strachu z toho, co se bude dít. Jsou totiž schováni […]
3 rozdělené rodiny: Černín se na bratrovu popravu nedíval
Tváří v tvář katovi jde šlechtická hrdost stranou. Diviš Černín z Chudenic jen stěží polyká slzy. Do poslední chvíle doufá, že dostane milost. Vždyť na vyvýšené tribuně na popravu dohlíží i jeho vlastní bratr Heřman. Ve chvíli, kdy má kat spustit dolů ostrý meč, hejtman Starého Města pražského raději opouští své místo. Z místodržitelské kanceláře […]
premium
Slepota ochromila Lucemburka na vrcholu sil
Jan Lucemburský se zrovna vrací z křížové výpravy proti pohanským Litevcům. Nadšením nehýří. Výsledky tažení jsou mizivé, navíc cítí, že se mu povážlivě zhoršuje zrak. Od dětství neměl tento smysl nejlepší, ale teď už to začíná být vážně problém. Podle některých pramenů Jan Lucemburský (1296–1346) od dětství viděl špatně na dálku, podle jiných snad šilhal. […]
Vezl Amundsen k pólu gramofon?
Loď Fram napíná plachty a 9. srpna 1910 vyplouvá z norského Kristiansandu. V té chvíli ví jen tři muži na palubě, jaký bude její cíl. „Jižní pól,“ oznamuje velitel výpravy Roald Amundsen zbytku posádky až na Madeiře. Severní točna již padla, chce to novou výzvu! Není nad zkušenost Moře a led jsou jeho život. Poprvé […]
Věda a vynálezy
Snažil se Newton vypočítat datum Apokalypsy?
Hrot pera škrábe po papíře. Zapisuje si všechna čísla, rozměry, proporce, časové údaje, které na stránkách Bible najde. „Jistě to spolu nějak souvisí, jenom musím přijít na ten správný vzorec,“ přemítá Isaac Newton. Nedaří se. Jedna věc je totiž hledat zákonitosti v přírodě a druhá v mýtech.   Isaac Newton (1643–1727) je znám především jako […]
premium
4 ztracené vynálezy: Dal císař zabít tvůrce pružného skla?
Máme je v pasti! Alespoň to si myslí Arabové, když v 7. století oblehnou Konstantinopoli. Obránci města ale disponují tajnou zbraní – chrličem neuhasitelného ohně. Nepřátelské lodě jím promění v hořící trosky a ten, kdo se nezachrání skokem do vody, shoří rovněž. Dokud mají Byzantinci řecký oheň, odrazí jakéhokoliv nepřítele.   Způsob jeho přípravy je […]
premium
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Spáchal jediný Čech v projektu Manhattan sebevraždu?
Přetahují se o něj ta nejlepší světová výzkumná pracoviště. Místo rodákovi z Brna Georgu Placzkovi nabídne i Fyzikálně-technologický institut v Charkově. Při kladení podmínek, za jakých by nabídku přijal, si ale fyzik neodpustí i tu, že musí zmizet „chasain“. Výrazem míní Stalina. Přijde udání a musí si sbalit kufry. Do SSSR už se nepodívá!   […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
rezidenceonline.cz
Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
Majestátní domov v barokním stylu, patřící jedné z největších hudebních hvězd současnosti, je vskutku okázalý, ostatně jako sám jeho majitel. Bohatě zdobené interiéry impozantní rezidence disponují luxusem, srovnatelným s Buckinghamským palácem. Pozemek v Los Angeles, v proslulé komunitě Beverly Park, koupil Stewart v roce 1991 za částku o něco málo přesahující dvanáct milionů dolarů. Dům
Naše láska začala krásně, ale tajně
skutecnepribehy.cz
Naše láska začala krásně, ale tajně
Nejevila jsem o kluky zájem až do doby, než se na gymnáziu objevil ten hezký učitel. Háček byl v tom, že se líbil nejen mně, ale všem holkám. Do svým bezmála osmnácti let jsem s nikým nechodila, žádný vrstevník mi nepřipadal dostatečně zajímavý. Kluci mě obléhali, ale já nosila nos nahoru a nikoho jsem si nevšímala. Vše se změnilo,
Rýžovar se vám vyplatí
panidomu.cz
Rýžovar se vám vyplatí
Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře. Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani
Satyr, bájná bytost: Skutečně existuje?
epochalnisvet.cz
Satyr, bájná bytost: Skutečně existuje?
Satyra známe jako tajemnou entitu, která se vyskytuje zejména v řecké a římské mytologii. Obvykle bývá zobrazován jako napůl člověk a napůl kozel. Má lidský trup i hlavu, avšak kozí nohy, rohy, oháňku a někdy i špičaté uši. Satyrové jsou známí pro svůj bujarý a smyslný život. Milují víno, tanec, hudbu a pronásledování nymf. Často
Nejlepší oddech podle znamení
nejsemsama.cz
Nejlepší oddech podle znamení
Každá z nás má o ideálním relaxu jinou představu. Jedna chce ležet na pláži, druhá touží po rozhlédnutí z vrcholku hory. Jaké místo a aktivity se nejlépe hodí pro vás? Hvězdy vám prozradí, kde a jak si nejlépe dobijete energii. Beran 21. 3. – 20. 4. Pro energického Berana je zahálka a dobíjení baterek synonymem pro
Inspirujeme se v boji s rezistentní E.coli u goril?
21stoleti.cz
Inspirujeme se v boji s rezistentní E.coli u goril?
Escherichia coli je bakterie, která se přirozeně vyskytuje ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů včetně člověka. Je mu prospěšná, pokud se nešíří, kam nemá. Patogenní kmeny této bakterie však
Záhadný stav mysli deja vu: Nezvané záblesky z minulého života?
enigmaplus.cz
Záhadný stav mysli deja vu: Nezvané záblesky z minulého života?
Už jste někdy zažili deja vu? Zvláštní pocit, že situace, ve které se zrovna nacházíte, se již jednou odehrála? Pravděpodobně i u vás se vzápětí ozve logika, jež se tomuto pocitu vzpouzí jako divoký k
V Milánu se nudit nebudete
epochanacestach.cz
V Milánu se nudit nebudete
Pokud chcete vidět katedrálu, ze které vám spadne brada, nakoupit originální oblečení v místních buticích nebo zhlédnout jedinečné vynálezy a díla Leonarda da Vinciho, je pro vás Milán tím pravým tipem na dovolenou. Nejideálnějším obdobím k návštěvě jsou duben až květen a září nebo říjen. V tu dobu je tu totiž příjemně teplo a při
Krutá tečka za zlatou érou Zeppelínů: Stačí 34 sekund a Hindenburg shoří!
epochaplus.cz
Krutá tečka za zlatou érou Zeppelínů: Stačí 34 sekund a Hindenburg shoří!
Expedice Umberta Nobileho se pomalu vrací z výpravy k Severnímu pólu. 25. května 1928 bude mít smůlu – vzducholoď Italia ztroskotá na Špicberkách! Nakonec se podaří zachránit jen polovinu z 16 účastníků expedice. To štěstí bude mít Nobile i náš krajan, fyzik a spisovatel František Běhounek (1898–1973). Píše se rok 1783. Bratři Montgolfierové oslní svět
DS Automobiles: designová studie SM TRIBUTE
iluxus.cz
DS Automobiles: designová studie SM TRIBUTE
„Pracujeme na genech našich ikonických modelů, abychom mohli získané zkušenosti využít pro přípravu podoby budoucích modelů, které se mají objevit na konci desetiletí,“ uvedl Thierry Metroz, šéfdesign
Proteinové lívance
tisicereceptu.cz
Proteinové lívance
Odměna po tréninku je tu pro vás. Suroviny na 1 porci 3–4 bílky 125 ml mandlového mléka (může být i kravské) 1 vanilkový koktejl v prášku špetka soli kokosový olej na smažení kakao s umělým
Tají Maximová trpkou zradu?
nasehvezdy.cz
Tají Maximová trpkou zradu?
O svém soukromí toho sdílí jen málo, loni ale herečka Elizaveta Maximová (32) ze seriálu Jedna rodina přiznala, že se po letech rozešla s fotografem Markem Jarkovským (37). Partnerský vztah může po
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz