Kvůli skopovému masu Češi na Jadran jezdit nebudou. I na dovolené chtějí svíčkovou s pivem, proto Geistlich zřizuje v Bašce restauraci s českou kuchyní. Jídla v ní připravují kuchaři najatí v Praze.
Místní pekař se pak naučí péct český chleba, a dokonce i holič si najme pomocníka z Čech, aby svým zákazníkům vyšel co nejvíc vstříc…
Češi začali jezdit k Jaderskému moři již na konci 19. století. První zájezdy do dnešního Chorvatska pro ně organizoval Klub českých turistů.
Spokojení dovolenkáři své zážitky nadšeně líčili přátelům či na stránkách časopisů a zájemců o pobyt na pobřeží Istrie a Dalmácie rychle přibývalo. Spolu s nimi „objevili“ Jadran také podnikatelé z českých zemí, kteří zde začali budovat vyhlášená letoviska.
1. Ráj pro smetánku
Průkopník: Paul Kupelwieser
Původní zaměstnání: ředitel železáren
Na Jadranu: od poč. 20. století
Zajímavost: Ocel na vyhlídkovou věž přivezl z Vítkovic.
Vídeňský rodák Paul Kupelwieser (1843–1919) se v roce 1876 přestěhoval na Ostravsko. Majitelé Vítkovických železáren ho najali, aby obnovil prosperitu jejich podniku, který se ne a ne dostat z krize. Zkušený manažer v obtížné zkoušce uspěje.
I vy se staňte členem našeho History Plus klubu a odemkněte si tak tento i všechny ostatní Premium články a užívejte si nerušené procházky českou i světovou historií.
Jako člen History Plus klubu získáte nejen plný přístup ke všem článkům zde na historyplus.cz, ale také výhodné slevy na knihy a časopisy z našeho vydavatelství.
Členství v History Plus klubu stojí pouhých 69 Kč měsíčně a můžete ho kdykoliv zrušit. Pokud chcete členství ještě výhodněji, můžete si vybrat roční předplatné za 690 Kč a získat tak 2 měsíce zdarma.
Zprávu ve tvaru "CTU CLANEK" odešlete na číslo 903 33 20.