18. 10. 1377: Přibližně rok před svou smrtí sepsal císař Karel IV. svoji druhou (a poslední) závěť. V ní přesně vytyčil hranice území, které později zdědili jeho synové.    
Domů     Udělal Hitler z Karla Maye povinnou četbu pro vojáky?
Udělal Hitler z Karla Maye povinnou četbu pro vojáky?

„Kdybyste více četli mayovky, tak se tohle nestalo!“ prská Hitler na důstojnický štáb po leteckém fiasku, při němž Německo přišlo o plány pro invazi do Nizozemska.

Knihy jeho oblíbeného spisovatele jsou mu nejen útěchou v těžkých chvílích, ale též inspirací pro udržení bojového ducha v sobě i ostatních.

O málokom panuje tolik vymyšlených příběhů a historek jako o německém spisovateli Karlu Mayovi (1842–1912). Zásluhu má na tom i on sám.

Své knihy záměrně píše tak, že v nich stírá rozdíl mezi fikcí a realitou a čtenář tak mnohdy nepozná, kde jedno končí a druhé začíná.

May se svou stylizací do zcestovalého dobrodruha, který všechno viděl a zažil, jednak snaží ve čtenáři navodit dojem znalce, zároveň tím ale zakrývá i některé temné kapitoly svého životního příběhu…

Jako dítě oslepl

„A z čeho mám dětem koupit chléb?“ naříká žena a manžel jenom smutně sklopí oči. S takovou rodinu neuživí. Devět ze 14 dětí Mayových ze saského Podkrušnohoří zemře ještě v útlém věku, malý Karl patří k těm šťastnějším.

V důsledku podvýživy ho ale brzy po narození postihne křivice a též přijde o zrak. Lékařům se mu ho podaří vrátit, když je chlapci pět let. I tak celý zbytek dětství živoří.

Nesplněný sen

Snad i z úžasu nad zázraky medicíny May od malička touží být lékařem. Z finančních důvodů to však není možné. Díky pomoci hraběcí rodiny z Hinterglauchau se však syn chudého tkalce dostane alespoň do učitelského semináře v saském Waldenburgu.

„Co to tady děláš?“ vyštěkne na Maye profesor, když ho přistihne, jak si do brašny schovává šest svíček. „Prosím, nemám peněz a potřebuji dárek pro sestru,“ koktá May. Učitel s ním nemá slitování a ze školy ho vyhodí.

Mayovi se nakonec podaří dostudovat v semináři v Plavnu. Svoji krátkou pedagogickou dráhu následně zahájí v chudinské škole v Glauchau a později doučuje dělníky v továrně. V roce 1861 ale kvůli dalším prohřeškům dostane zákaz učitelování.

Napravený recidivista

May je čerstvě plnoletý, když je zatčen kvůli krádeži hodinek. Namísto varovně zdviženého prstu putuje rovnou do vězení v Saské Kamenici. Odsedí si šest týdnů. Ani po propuštění ale nezačne sekat latinu. Naopak, začne se živit drobnými krádežemi a pašováním.

Za to je v roce 1865 znovu odsouzen, tentokrát ke třem letům vězení. V roce 1870 za obdobnou činnost dostane další čtyři roky odnětí svobody ve věznici ve Waldheimu. Až zdejší pobyt mu změní život.

Vězeňská knihovna totiž obsahuje mnoho svazků a May zde tráví dlouhé chvíle čtením knih. Z vyvrhele, naštvaného na svět, se stává vzorný vězeň, slibný spisovatel a nábožensky založený člověk.

Braky i klasika

Literární kritici shodně říkají, že Mayovy spisovatelské prvotiny se nevyznačují nijak závratnou úrovní.

„Kvalitou nepříliš oplývající tlustopisy, navíc, jak se později ukázalo, často nakladatelem pozměněné a upravené… by May ze své historie nejraději úplně vypustil, leč nebylo mu to přáno,“ uvádí současný spisovatel Karel Jordán.

O nevalné kvalitě svých raných děl nejspíš ví i sám May, jenž je raději vydává pod pseudonymem. Jeho talent je ale nesporný a postupem času se vypracuje.

V roce 1892 se Mayovi podaří uzavřít smlouvu s nakladatelem Friedrichem E. Fehsenfeldem (1853–1933), u něhož publikuje své nejznámější romány o dění na Divokém západě.

V nich se vyskytují nesmrtelné postavy německého inženýra Old Shatterhanda a apačského náčelníka Vinnetoua.

Výměna manželek

Když si dá život dohromady, ožení se May v roce 1880 s Emmou Pollmerovou (1856–1917). Manželství zůstane bezdětné a po 23 letech dospěje k rozvodu. May ale nezůstane sám.

Najde si druhou ženu, o více než 20 let mladší Klaru Plöhnovou (1864–1944). S ní procestuje část Ameriky a před smrtí jí odkáže svou veškerou pozůstalost.

Cestovatel bez zkušeností

Po úspěchu, jaký zaznamenají jeho knihy, začne May pořádat cestovatelské přednášky – a to přesto, že kromě krátkého toulání po severu Čech, kam se vydal ještě jako 17letý poté, co utekl z vězeňského transportu, nevytáhl paty z Německa.

Do ciziny se poprvé vydává až v roce 1899, tedy když mu už táhne na 60 let. Navštíví nejprve Egypt, pak Blízký východ a doputuje do Indie. Do Ameriky, působiště svých literárních hrdinů, vycestuje až na sklonku života, v roce 1909. I tato cesta má ale háček.

May sice navštíví severovýchodní část Spojených států, ale do míst, o nichž ve svých románech tolik poutavě psal, na americký jihozápad, se nepodívá.

Z dálky volá zvon

Ke konci života začnou Maye sužovat zdravotní problémy. Trpí neurastenií, revmatismem a ischiasem. „Jeďte do lázní,“ doporučí mu lékař. May zamíří do nově otevřených lázní v Jáchymově. Věří, že účinky radonové vody mu od bolestí pomohou. Částečně se tak stane.

Půl roku po odjezdu z lázní, v březnu 1912, ale Karel May umírá. Podle nedávného výzkumu spisovatel odešel do věčných lovišť mimo jiné i v důsledku otravy olovem. Na vině byly špatné vodovodní trubky v jeho domě.

Románová strategie

May se ještě za svého života zařadí mezi klasiky německé literatury. Jedním z milionů lidí, kteří jeho dobrodružné povídky a romány hltají, je později i německý kancléř Adolf Hitler (1889–1945).

„Láska k Mayovi mu zůstala do konce života… V roce 1943 nechal vytisknout 300 000 těchto dobrodružných románů jako četbu pro vojáky,“ uvádí současný autor Aleš Česal.

Nacistický ministr zbrojního průmyslu Albert Speer (1905–1981) ve svých memoárech dokonce píše, že Hitler přikládal mayovkám stejnou váhu jako Bibli a často jimi podkládal svá strategická rozhodnutí.

Foto: wikipedia.org, SlavnhistorieJchymova, pinterest.com

Související články
reklama
Zajímavosti
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda […]
Boleslav II. v říšské politice vsadil na špatného koně
Jindřich Svárlivý se na něj může spolehnout. Když bude nejhůř, Boleslav mu vždycky poskytne azyl. Český kníže má zřejmě s bavorským vévodovou nějaký zvláštní přátelský vztah. V souboji o říšský trůn ho ale podporuje i z ryze praktických důvodů. Přemyslovec věří, že díky Jindřichovi ovládne nová území na Labi. Zajímá ho především saská Míšeň… Z […]
premium
Vpád Hunů vrhl Evropu o 1000 let nazpátek
Stačí krok, a ocitnou se na území Římské říše. Skupina Gótů se sekyrami na zádech se přesto nezastaví. Vědí, že kdysi neporazitelné velmoci docházejí síly. Nabobtnalý státní útvar ztrácí jednu provincii za druhou a není, kdo by zarazil příchozí kmeny barbarů. Gótové nejsou jedinými, koho obávaní Hunové vyhnali k římské hranici.   Zpoza horizontu se […]
premium
Odhalili radioamatéři utajené katastrofy sovětských kosmonautů?
Už skoro hodinu točí knoflíkem, ale z reproduktoru se stále ozývá jenom šum. Bratři Judica-Cordigliovi už to chtějí vzdát, když vtom uslyší přerušovaný signál. „To je SOS. Někdo volá o pomoc!“ rozpoznají po chvilce naslouchání. Zachytili ztracenou sovětskou vesmírnou loď?   Světem na začátku druhé poloviny 20. století hýbe studená válka, v níž se Američané se […]
Věda a vynálezy
Odstartoval špatný vtip krvavý protest proti pitvám?
Budova newyorské Všeobecné nemocnice vypadá, jako by se jí prohnalo tornádo. Má poničenou fasádu, rozbitá okna a na ulici před ní se válejí zničené anatomické vzorky a lékařské vybavení. Živelní pohroma za to ovšem nemůže. Jde o následky protestu. Proč k němu došlo? Vykradači hrobů se pod rouškou noci blíží se svým nejnovějším „úlovkem“ k renomovanému zdravotnickému […]
Snažil se Newton vypočítat datum Apokalypsy?
Hrot pera škrábe po papíře. Zapisuje si všechna čísla, rozměry, proporce, časové údaje, které na stránkách Bible najde. „Jistě to spolu nějak souvisí, jenom musím přijít na ten správný vzorec,“ přemítá Isaac Newton. Nedaří se. Jedna věc je totiž hledat zákonitosti v přírodě a druhá v mýtech.   Isaac Newton (1643–1727) je znám především jako […]
premium
4 ztracené vynálezy: Dal císař zabít tvůrce pružného skla?
Máme je v pasti! Alespoň to si myslí Arabové, když v 7. století oblehnou Konstantinopoli. Obránci města ale disponují tajnou zbraní – chrličem neuhasitelného ohně. Nepřátelské lodě jím promění v hořící trosky a ten, kdo se nezachrání skokem do vody, shoří rovněž. Dokud mají Byzantinci řecký oheň, odrazí jakéhokoliv nepřítele.   Způsob jeho přípravy je […]
premium
Otec kolečkových bruslí se na nich ztrapnil
„Je vyšší než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu objeví výstřední belgický vynálezce Merlin. Důvodem, proč většinu přítomných najednou převyšuje o půl hlavy, je, že má na sobě boty s kolečky. Jde o jeho nejnovější vynález. První veřejná demonstrace ale nevyjde úplně podle plánu…   Co mají společného Perillos z Athén, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rodinná fotka odhalila pravdu
skutecnepribehy.cz
Rodinná fotka odhalila pravdu
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
iluxus.cz
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
Emerald Cruises zve milovníky sváteční atmosféry na plavby za kouzlem Vánoc. Pečlivě sestavené říční plavby pro rok 2024 slibují jedinečný pohled na zimou zahalenou krajinu a návštěvu těch nejkrásnějš
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
epochaplus.cz
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká. Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet. Je to utajené sdělení, dokonalá
Nepodceňujte švestky
epochalnisvet.cz
Nepodceňujte švestky
Švestky, blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně. Mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Co všechno dovedou?   Ulevují při otocích. Hospodaření s vodou v těle závisí na rovnováze mezi sodíkem a draslíkem. Sodík vodu v těle zadržuje, draslík ji naopak pomáhá odvádět ledvinami. A zatímco sodíku jíme se
Také se vám nechce do úklidu knihovny?
panidomu.cz
Také se vám nechce do úklidu knihovny?
Velkým problémem zvláště v malém bytě může být přemíra knih. Často se stává, že spousta z nich jen zabírá prostor v knihovně, a tak je nutné je vytřídit a některé z nich vyřadit. „Generální“ úklid knihovny je časově náročný, a proto ho dost často odkládáme. Když už se ale do něj pustíme, měli bychom to vzít
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
nejsemsama.cz
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
Na Arabském poloostrově v Perském zálivu leží emirát Dubaj, který nabízí zábavu opravdu pro každého, pro děti i dospělé. Navíc si zde budete připadat jako v pohádce. Dubaj je známa svou moderní architekturou, luxusními zážitky a bohatou kulturou. Co by vás v tomto městě nemělo minout? Burj Khalifa a Dubai Mall Burj Khalifa je nejvyšší budova světa, která nabízí
Na světové nebe míří česká liška
21stoleti.cz
Na světové nebe míří česká liška
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů,
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
Řídce obydlená oblast Nového Mexika na jihu USA je jako stvořená k ukrývání lidí i cenností. Ve 30. letech to ví i obchodník Leon Trabuco, který do jihoamerické pustiny ukrývá obří zlatý poklad. Pak a
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
nasehvezdy.cz
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
Má doma prvňačku, do školy ji ale Kristýna Leichtová (39) neposlala. Rozhodla se, že bude Dorotku (6) učit sama. Herečka ze seriálu Zalez do spacáku prohlašuje, že se jí nelíbí současný školní systém.
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
epochanacestach.cz
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci,
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz